astept o parere experimentata ( eu m-am intalnit prima data cu acest caz si nu as vrea sa-l rup pe administrator cu impozitul.....doar din nestiinta !)
grad indatorare >3
Postat 09 July 2007 - 02:07 PM
astept o parere experimentata ( eu m-am intalnit prima data cu acest caz si nu as vrea sa-l rup pe administrator cu impozitul.....doar din nestiinta !)
Postat 09 July 2007 - 03:10 PM
Se reportează în perioada următoare, până G.I. permite deductibilitatea integrală a acestora.
CF, art.23 alin. 2
si Norme pct.60
Postat 09 July 2007 - 04:58 PM
marian.apetre, la Jul 9 2007, 04:10 PM, a spus:
Se reportează în perioada următoare, până G.I. permite deductibilitatea integrală a acestora.
CF, art.23 alin. 2
si Norme pct.60
multumesc marian
cred ca nu am sa scap de Gi>3 nici la sf anului, pt ca patronul nu are posibilitatea sa mareacsa Cap Soc, iar de datorii nu are cum sa scape.....prin urmare o sa "cotizeze" la buget destul de substantial........sau poate exista o alta portita salvatoare pe care nu o vad eu....?????
Andrei
Postat 09 July 2007 - 05:06 PM
Postat 10 July 2007 - 08:33 AM
elmam, la Jul 9 2007, 06:06 PM, a spus:
ba da sunt de la banci.....dar asta ma scapa de necaz? GI ia in calcul credite pe termen lung si mediu(eu inteleg ca aici intra credite bancare si leasinguri....) iar dobanzile..... sunt aferente creditelor bancare atat pe termen scurt (linii care nu intra in calculul GI ) cat si pe termen mediu/lung
am intrat in ceata si mai tare decat eram...........
andrei
Postat 10 July 2007 - 08:41 AM
miti, la Jul 10 2007, 09:33 AM, a spus:
elmam, la Jul 9 2007, 06:06 PM, a spus:
ba da sunt de la banci.....dar asta ma scapa de necaz? GI ia in calcul credite pe termen lung si mediu(eu inteleg ca aici intra credite bancare si leasinguri....) iar dobanzile..... sunt aferente creditelor bancare atat pe termen scurt (linii care nu intra in calculul GI ) cat si pe termen mediu/lung
am intrat in ceata si mai tare decat eram...........
andrei
revin pt ca vad ca art 23 alin 5 Cf se refera la credite de la alte entitati, pt care este acceptata deductibilitatea dobanzilor in limita dobanzilor BNR; cazul meu este pt credite bancare !
Postat 10 July 2007 - 09:06 AM
... GI ia in calcul credite pe termen lung si mediu(eu inteleg ca aici intra credite bancare si leasinguri....) iar dobanzile..... sunt aferente creditelor bancare atat pe termen scurt (linii care nu intra in calculul GI ) cat si pe termen mediu/lung
Leasingul nu intra in calculul gradului de indatorare, la determinarea GI se considera datorii doar creditele pe termen lung si mediu(peste 1 an )si cele pe termen scurt/sub 1 an dar care au fost prelungite,renegociate,reesalonate.Exclusiv leasing.Iar in total capitaluri la calcul GI ,ca parte componenta a capitalului se considera profitul neimpozitat,deci brut ,atat cel de la inceputul anului cat si cel de la sf.perioadei pentru care se face calculul.
Postat 10 July 2007 - 09:22 AM
Postat 10 July 2007 - 10:16 AM
Postat 10 July 2007 - 02:12 PM
elmam, la Jul 10 2007, 11:16 AM, a spus:
Nu sunt in masura sa pot spune altora cum sa interpteteze legile ,imi expun doar propriul punct de vedere, pe baza informatiilor de care dispun si nu e exclus sa gresesc .Oricine consulta acest forum , stie(cred) ca acele informatii de aici care nu sunt extrase din acte normative,reprezinta doar opinii,care pot ridica semne de intrebare si eventual sa ne conduca spre o documentare mai profunda.
Postat 12 July 2007 - 09:59 AM
asadar,am inteles cred urmatoarele:
la stabilirea gradului de indatorare intra creditele pe termen lung ,mediu si liniile de credit prelungite.
dobanzile si diferentele de curs de la leasigurile financiare sunt integral deductibile la nivelul ratei dobanzii de 7% conform utimelor modificari?
Postat 12 July 2007 - 11:37 AM
conf art 23 alin 4 nu se calculeaza Gi pt creditele obtinute de la institutiile bancare ; asadar m-am linistit pt ca eu lucrez numai cu bancile !
o zi buna tuturor
Postat 12 July 2007 - 12:59 PM
elmam, la Jul 12 2007, 10:59 AM, a spus:
asadar,am inteles cred urmatoarele:
la stabilirea gradului de indatorare intra creditele pe termen lung ,mediu si liniile de credit prelungite.
dobanzile si diferentele de curs de la leasigurile financiare sunt integral deductibile la nivelul ratei dobanzii de 7% conform utimelor modificari?
Ai dreptate,aici ne informam ,ne corectam,mai si invatam si daca putem,mai ajutam si pe altii,nu am considerat nici o clipa ca "ai facut-o pe desteapta",dar nu am vrut ca afirmatia mea ref.la leasing sa sune ca o 'directiva'de urmat.,chiar am ramas nedumerita o secunda ,crezand ca nu e asa cum stiam eu, cu leasingul, stii ce repede ti (ni) se aprinde beculetul de alarma!,in fine...niciodata nu poti fi sigur 1000 % de ceva in sistemul nostru legislativ, in care si teoria si practica ne omoara.
Ref.la deductibilitatea dobanzilor la leasing financiar,am fost inform.ca sunt deductibile integral,asa cum se factureaza,la fel si dif.de curs FACTURATE. Societatile de leasing sunt considerate institutii financiare nebancare,-dar asimilate celor bancare - si in ceea ce priveste regimurile de deductibilitate.
Gradul de indatorare se calculeaza in cazul in care avem CREDITE DE LA 'ALTE ENTITATI',care nu sunt asimilate inst.financiare -bancare sau acreditate de BNR/ de alte autoritati, si in acest caz ,pentru calculul deductibilitatii ,se urmeaza intreaga filiera prevazuta in art.23 CF. ,iar la calculul GI se considerara componente de capital imprumutat toate creditele bancare,nebancare,linii de credit reesalonate-prelungite,etc.,cu exceptia leasingului .
Postat 13 July 2007 - 02:36 PM
Postat 13 July 2007 - 03:45 PM
Cristina M.Z., la Jul 12 2007, 01:59 PM, a spus:
Iar in structura capitalului propriu , profitul curent luat in calcul este cel brut(inainte de impozitare).
Postat 21 July 2007 - 11:10 AM
miti spune: "tocmai am primit raspunsul de la finante ! care suna cam asa ;
conf art 23 alin 4 nu se calculeaza Gi pt creditele obtinute de la institutiile bancare ; asadar m-am linistit pt ca eu lucrez numai cu bancile !"
iar Cristina spune: "iar la calculul GI se considerara componente de capital imprumutat toate creditele bancare,nebancare,linii de credit reesalonate-prelungite,etc.,cu exceptia leasingului"
Si atunci...creditele bancare nu sunt de la o institutie bancara??
Postat 21 July 2007 - 12:06 PM
Cristina M.Z., la Jul 12 2007, 01:59 PM, a spus:
Gradul de indatorare se calculeaza in cazul in care avem CREDITE DE LA 'ALTE ENTITATI',care nu sunt asimilate inst.financiare -bancare sau acreditate de BNR/ de alte autoritati, si in acest caz ,pentru calculul deductibilitatii ,se urmeaza intreaga filiera prevazuta in art.23 CF. ,iar la calculul GI se considerara componente de capital imprumutat toate creditele bancare,nebancare,linii de credit reesalonate-prelungite,etc.,cu exceptia leasingului .
In ceea ce ma priveste,din precautie-pentru ca niciodata nu se stie la noi daca vor coincide la un moment dat interpretarile noastre cu cele ale autoritatilor emitente ale acestor legi"clare''-calculez GI chiar daca nu am alte imprumuturi ale caror dobanzi sunt supuse limitarii,ci doar credite bancare.Daca as avea un GI>3,(deocamdata nu e cazul),macar sa stiu cand au devenit nedeductibile dobanzile pe care le-am dedus,in cazul in care se va interpreta 'altfel'acest art.din CF.
Postat 21 July 2007 - 04:10 PM
Postat 21 July 2007 - 07:17 PM
ART. 23
Cheltuieli cu dobânzile și diferențe de curs valutar
(1) Cheltuielile cu dobânzile sunt integral deductibile în cazul în care gradul de îndatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei. Gradul de îndatorare a capitalului se determină ca raport între capitalul împrumutat cu termen de rambursare peste un an și capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la începutul anului și sfârșitul perioadei pentru care se determină impozitul pe profit. Prin capital împrumutat se înțelege totalul creditelor și împrumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.
(2) În condițiile în care gradul de îndatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobânzile și cu pierderea netă din diferențele de curs valutar sunt nedeductibile. Acestea se reportează în perioada următoare, în condițiile alin. (1), până la deductibilitatea integrală a acestora.
(3) În cazul în care cheltuielile din diferențele de curs valutar ale contribuabilului depășesc veniturile din diferențele de curs valutar, diferența va fi tratată ca o cheltuială cu dobânda, potrivit alin. (1), deductibilitatea acestei diferențe fiind supusă limitei prevăzute la alin. (1). Cheltuielile din diferențele de curs valutar, care se limitează potrivit prezentului alineat, sunt cele aferente împrumuturilor luate în calcul la determinarea gradului de îndatorare a capitalului.
(4) Dobânzile și pierderile din diferențe de curs valutar, în legătură cu împrumuturile obținute direct sau indirect de la bănci internaționale de dezvoltare și organizații similare, menționate în norme, și cele care sunt garantate de stat, cele aferente împrumuturilor obținute de la instituțiile de credit române sau străine, instituțiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acordă credite potrivit legii, precum și cele obținute în baza obligațiunilor admise la tranzacționare pe o piață reglementată nu intră sub incidența prevederilor prezentului articol.
(5) În cazul împrumuturilor obținute de la alte entități, cu excepția celor prevăzute la alin. (4), dobânzile deductibile sunt limitate la:
a) nivelul ratei dobânzii de referință a Băncii Naționale a României, corespunzătoare ultimei luni din trimestru, pentru împrumuturile în lei; și
b) nivelul ratei dobânzii anuale de 9%, pentru împrumuturile în valută. Acest nivel al ratei dobânzii se aplică la determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2004. Nivelul ratei dobânzii pentru împrumuturile în valută se actualizează prin hotărâre a Guvernului.
(6) Limita prevăzută la alin. (5) se aplică separat pentru fiecare împrumut, înainte de aplicarea prevederilor alin. (1) și (2).
(7) Prevederile alin. (1) - (3) nu se aplică societăților comerciale bancare, persoane juridice române, sucursalelor băncilor străine care își desfășoară activitatea în România, societăților de leasing pentru operațiunile de leasing, societăților de credit ipotecar, instituțiilor de credit, precum și instituțiilor financiare nebancare.
(8) În cazul unei persoane juridice străine care își desfășoară activitatea printr-un sediu permanent în România, prevederile prezentului articol se aplică prin luarea în considerare a capitalului propriu.
NORME
Art. 23
59. În vederea determinării valorii deductibile a cheltuielilor cu dobânzile se efectuează mai întâi ajustările conform art. 23 alin. (5) din Codul fiscal. Valoarea cheltuielilor cu dobânzile care excedează nivelului de deductibilitate prevăzut la art. 23 alin. (5) din Codul fiscal este nedeductibilă, fără a mai fi luată în calcul în perioadele următoare.
60. În cazul în care capitalul propriu are o valoare negativă sau gradul de îndatorare este mai mare decât 3, cheltuielile cu dobânzile și cu pierderea netă din diferențele de curs valutar sunt nedeductibile. Acestea se reportează în perioada următoare, în condițiile art. 23 alin. (1) din Codul fiscal, până la deductibilitatea integrală a acestora.
61. Intră sub incidența art. 23 alin. (3) din Codul fiscal numai pierderea netă din diferențele de curs valutar aferente capitalului împrumutat.
62. În sensul art. 23 alin. (4) și (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, instituțiile de credit, persoane juridice române, sunt cele autorizate, potrivit legii, de Banca Națională a României.
63. În sensul art. 23 alin. (1) din Codul fiscal, prin capital împrumutat se înțelege totalul creditelor și împrumuturilor cu termen de rambursare peste un an începând de la data încheierii contractului, cu excepția celor prevăzute la alin. (4) al art. 23 din Codul fiscal, indiferent de data la care acestea au fost contractate.
În capitalul împrumutat se includ și creditele sau împrumuturile care au un termen de rambursare mai mic de un an, în situația în care există prelungiri ale acestui termen, iar perioada de rambursare curentă, însumată cu perioadele de rambursare anterioare ale creditelor sau împrumuturilor pe care le prelungesc, depășește un an.
64. Capitalul propriu cuprinde capitalul social, rezervele legale, alte rezerve, profitul nedistribuit, rezultatul exercițiului și alte elemente de capital propriu constituite potrivit reglementărilor legale. În cazul sediilor permanente, capitalul propriu cuprinde capitalul de dotare pus la dispoziție de persoana juridică străină pentru desfășurarea activității în România, potrivit documentelor de autorizare, rezervele legale, alte rezerve, rezultatul exercițiului și alte elemente de capital propriu constituite potrivit reglementărilor legale.
65. Pentru calculul deductibilității cheltuielilor cu dobânzile se au în vedere următoarele:
a) pentru împrumuturile angajate de la alte entități, cu excepția celor prevăzute la art. 23 alin. (4) din Codul fiscal, se aplică limita prevăzută la art. 23 alin. (5) din același act normativ, indiferent de data la care au fost contractate;
b) în scopul aplicării art. 23 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, nivelul ratei dobânzii de referință, recunoscută la calculul profitului impozabil, este cea din ultima lună a trimestrului pentru care se calculează impozitul pe profit, publicată de Banca Națională a României în Monitorul Oficial al României, Partea I;
c) modul de calcul al dobânzii, conform art. 23 alin. (5) din Codul fiscal, va fi cel corespunzător modului de calcul al dobânzii aferente împrumuturilor;
d) rezultatul exercițiului financiar luat în calcul la determinarea capitalului propriu pentru sfârșitul perioadei este cel înregistrat de contribuabil înainte de calculul impozitului pe profit.
66. Cheltuielile cu dobânzile însumate cu pierderea netă din diferențele de curs valutar aferente împrumuturilor cu termen de rambursare mai mare de un an, luate în considerare la calculul gradului de îndatorare, sunt deductibile la determinarea profitului impozabil în condițiile prevăzute la art. 23 alin. (1) din Codul fiscal.
67. În vederea determinării impozitului pe profit, gradul de îndatorare se calculează ca raport între media capitalului împrumutat și media capitalului propriu. Pentru calculul acestor medii se folosesc valorile existente la începutul anului și la sfârșitul perioadei pentru care se determină impozitul pe profit, după cum urmează:
Capital împrumutat (începutul anului fiscal) +
Capital împrumutat (sfârșitul perioadei)
----------------------------------------------
2
Gradul de îndatorare = ----------------------------------------------
Capital propriu (începutul anului fiscal) +
Capital propriu (sfârșitul perioadei)
----------------------------------------------
2
astfel:
Capital împrumutat (începutul anului fiscal) +
Capital împrumutat (sfârșitul perioadei)
Gradul de îndatorare = ----------------------------------------------
Capital propriu (începutul anului fiscal) +
Capital propriu (sfârșitul perioadei)
68. În cazul în care gradul de îndatorare astfel determinat este mai mic sau egal cu trei, cheltuielile cu dobânzile și cu pierderea netă de curs valutar sunt deductibile integral după ce s-au efectuat ajustările prevăzute la art. 23 alin. (5) din Codul fiscal.
69. Dacă gradul de îndatorare astfel determinat este mai mare decât trei, suma cheltuielilor cu dobânzile și cu pierderea netă din diferențe de curs valutar este nedeductibilă în perioada de calcul al impozitului pe profit, urmând să se reporteze în perioada următoare, devenind subiect al limitării prevăzute la art. 23 alin. (1) din Codul fiscal pentru perioada în care se reportează.
70. În sensul prevederilor art. 23 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, prin bănci internaționale de dezvoltare se înțelege:
- Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (B.I.R.D.), Corporația Financiară Internațională (C.F.I.) și Asociația pentru Dezvoltare Internațională (A.D.I.);
- Banca Europeană de Investiții (B.E.I.);
- Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (B.E.R.D.);
- bănci și organizații de cooperare și dezvoltare regională similare.
Prin împrumut garantat de stat se înțelege împrumutul garantat de stat potrivit Legii datoriei publice nr. 313/2004, cu modificările ulterioare.
Intră sub incidența prevederilor art. 23 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și dobânzile/pierderile din diferențe de curs valutar, aferente împrumuturilor obținute în baza obligațiunilor emise, potrivit legii, de către societățile comerciale cu respectarea cerințelor specifice de admitere la tranzacționare pe o piață reglementată din România, potrivit prevederilor Legii nr. 297/2004 privind piața de capital, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele admise la tranzacționare pe piețe străine de valori mobiliare reglementate de autoritatea în domeniu a statelor respective.
701. Pentru determinarea profitului impozabil începând cu anul fiscal 2007, nivelul ratei dobânzii pentru împrumuturile în valută este de 7%
Similar Topics
5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi