Citeaza
Entrepeneur : aceasta operatie nu afecteaza cu nimic dpdv legal societatea, sper...
Gresit, are dreptate
Otilia in ceea ce te-a sfatuit pana acum, legal datoria fata de furnizor in balanta se modifica, adica va fi mult mai mare, ceea ce nu este real si asta inseamna ca factura de cumparare marfa de la furnizor nu a fost inregistrata corect, ceea ce mi-e greu sa cred, avand in vedere ca s-au facut precis si plati si ati fi fost sesizati de catre furnizori.
Fara date concrete, efectiv sunt numai presupuneri si este f.greu sa explici cuiva care nu are cunostinte de contabilitate ce presupune CEVA ce iar presupunem noi, fara sa stim exact.
Vad ca nu se vorbeste despre TVA, probabil este import, dar daca este achizitie intracomunitara si s-a inregistrat gresit intrarea de marfa, va fi afectata si baza de impozitare si TVA-ul declarat in D.390.
Eu
banuiesc ca s-a achizitionat marfa la set cu pret de set si s-a vandut, adica s-au emis facturi de vanzare catre clienti si s-a scazut din gestiune la pret de bucata, cu toate ca este ciudat pt. ca ar fi trebuit, in acest caz, sa existe FAPTIC marfa, dar scriptic sa nu mai existe, deci sa nu mai aveti ce sa scadeti din gestiune.
In programul meu de gestiune, am posibilitatea sa intru pe fiecare produs si sa fac modificari, verifica daca nu se poate si in prg. pe care il utilizati, cu toate ca normal este ca cel care a implementat softul, sa faca aceste modificari.
Pt. a-ti elimina indoielile, presupunand anumite lucruri, sfatul meu este sa colaborezi cu contabila ta la verificari si sa-i soliciti de la data de cand aveti greseli de inreg., urmatoarele:
1. toate intrarile de marfa , adica facturile de cumparare si verifica fiecare factura cu inregistrarile din Jurnalul de cumparari . Daca valoarea de pe factura, este cea din contabilitate, atunci intrarea este corecta si inregistrarea :371=401 X lei (valoarea = cantitatea x pretul de achizitie) este corecta. Daca nu este corecta, stornarea este 371=401 cu semnul minus X lei. Repet, nu imi vine sa cred ca s-a inregistrat gresit achizitia de atata timp, fara sa se sesizeze, este vorba totusi de o dif. mare dpdv valoric.
De asemenea trebuie sa verifici si cantitatile in prg.de gestiune si sa vezi cate bucati ai intrate si cu ce pret: per bucata sau per set. si sa faci o evidenta de genul : cantitatea intrata in gestiune yyy bucati -gresit inreg (daca este cazul) si cant. intrata in gestiune yyy seturi- cum trebuia sa fie corect inregistrata, daca este cazul, pt.ca in final sa poata fi refacuta corect evidenta.
2. toate iesirile de marfa, adica facturile emise. Inregistrarile fara TVA, pt. ca nu ai facut precizari, sunt :
4111(clienti)=707(ven.din vanzari de marfa) Z lei, respectiv cantitatea yy inmultita cu pretul de vanzare-regasesti facturile in Jurnalul de vanzari; iar scaderea din gestiune (inteleg ca este comert cu ridicata) este: 607 (ch.cu marfa)=371 (marfa) Y lei , unde Y = adica cantitatea inmultita cu pretul de iesire din gestiune. La fel, se verifica si cantitatile, ca si la intrari.
Daca s-au gresit facturile emise si ma refer la anul curent, se emit alte facturi catre clienti cu semnul minus, identice cu cele initiale, inreg.: 4111=707 minus val initiala, care anuleaza factura initiala, concomitent cu emiterea unei facturi in negru cu sumele corecte, inreg: 4111=707 val.corecta. De asemenea la scaderea din gestiune corectia este 607=371 cu minus val gresita si concomitent 607=371 cu plus val.corecta.
Pt. anul precedent corectiile se fac prin rezultatul reportat pt.venituri si cheltuieli+ alte implicatii cu privire la corectarea calculului imp. pe profit /venit de plata, corectarea D.101, daca este cazul, etc.
Numai bine !
Aceasta postare a fost editata de Dana42: 14 August 2009 - 01:26 PM