VA ROG MULT URGENT! URGENT!
CORECTARE BALANTA
Started By rafaela, Apr 10 2008 02:45 AM
2 replies to this topic
Postat 10 April 2008 - 02:45 AM
VA ROG MULT URGENT! URGENT!
Postat 10 April 2008 - 09:01 AM
rafaela, la Apr 10 2008, 02:45 AM, a spus:
AS DORI SA STIU DACA S-A GRESIT O BALANTA IN MARTIE 2007 SI AM DESCOPERIT-O IN DECEMRIE 2007 , SE POATE CORECTA BALANTA DIN MARTIE ?AVIND IN VEDERE CA S-A INTOCMIT BILANTUL SEMESTRIAL ? ESTE VORBA DESPRE IMPOZITUL PE PROFIT PT.CARE TREBUIE SA FAC SI RECTIFICATIVE.
Problema e daca balanta sintetica pe luna 6 e corecta. Aceasta deja a fost raportata la fisc o data cu bilantul.
De asemenea balantele ulterioare lunii 6 decurg logic din cea a lunii 6.
In principiu nu ai voie sa modifici o luna deja inchisa, mai ales la venituri, cheltuieli, TVA, contributii salariale deoarece nu se mai potrivesc cu raportarile facute. Mai e si problema ca suma rulajelor lunare ale conturilor (luate de obicei din balanta) trebuie (sau trebuiau) scrise de mana in registrul jurnal al notelor contabile (de la librarie) in fiecare luna. Eu am intrebat chiar ieri la Administratia fiscala de la sectorul 2 daca mai trebuie aceste completari de mana in epoca calculatorului si daca mai trebuie stampilat la fisc registrul jurnal nou si nu au stiut ce sa-mi spuna. Au cautat prin principalele legi si nu au gasit nimic, dar eu am vazut asa ceva acum cativa ani. Trebuie sa mai caut.
Nu ai spus prea clar ce era eronat. Exista doua feluri de erori in balanta:
1) Erori din notele contabile, caz in care se ajunge la o balanta eronata "de continut". In acest caz erorile se corecteaza doar facand nota contabila de stornare si apoi nota corecta, dar la luna la care ai descoperit eroarea. Balanta se va repara in luna cand se face corectia. Nu ti se va reprosa eroarea, ci eventual va fi o majorare de intarziere a unui venit neraportat (sau raportat mai mic decat trebuia).
2) Cazul in care notele contabile sunt corecte dar balanta de verificare nu reflecta aceste note. Probabil ultimele modificari din note nu au fost duse in balanta. Sau cazul de "erori de forma" ale balantei, cum ar fi coloane inegale la rulaje curecte, sold calculat incorect din rulaje etc. Si eu am avut un astfel de caz pentru un an anterior si cei de la Administratia fiscala mi-au permis (oral) sa corectez balantele de la momentul erorii pana la zi fara sa trebuiasca sa le mai raportez ceva. In aceste cazuri eu zic ca trebuie corectate balantele incepand cu luna cu eroare pana la zi, dar sa se pastreze si balantele eronate (pana la ultimul bilant raportat) si sa se scrie pe ele: "balanta eronata provenind de la eroare de forma din luna...", respectiv "Balanta corectata". Daca s-a raportat Declaratia 101 si acum se constata modificari la ce s-a raportat, se va face rectificativa la aceasta.
Indicatiile de mai sus imi apartin (nu apar in vre-un text de lege) asa ca pot veni alti colegi cu propuneri mai bune.
Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)
Postat 11 April 2008 - 06:03 PM
iti multumesc pentru raspuns, greseala pe care am facut-o este urmatoarea :
nu am facut inregistrarea 691=4411 si nu am declarat impozitul pe profit
am facut inregistrarea 698=4418 si am declarat impozitul pe micro deoarece nu s-a stiut ca nu e micro ci e cu profit .
acum trebuie sa fac rectificative si mi s-a cerut de la finante si balantele de verificare cu suma corectata sa fie in rulaj creditor.
asta inseamna ca trebuie sa corecetz balantele pe primele 2 trimestre?
nu am facut inregistrarea 691=4411 si nu am declarat impozitul pe profit
am facut inregistrarea 698=4418 si am declarat impozitul pe micro deoarece nu s-a stiut ca nu e micro ci e cu profit .
acum trebuie sa fac rectificative si mi s-a cerut de la finante si balantele de verificare cu suma corectata sa fie in rulaj creditor.
asta inseamna ca trebuie sa corecetz balantele pe primele 2 trimestre?
Similar Topics
| Topic | Forum | Deschis de | Statistici | Ultima postare | |
|---|---|---|---|---|---|
Corectarea erorilor din documentele de plata se va putea face si in cazul in care un contribuabil a achitat o obligatie bugetara la un alt organ fiscal decat cel competent |
Materiale ANAF (MFP) | Otilia Alupei |
|
|
|
Corectarea erorilor din documentele de plata |
Legislatie comentata, spete diverse (ANAF, MMPS, AJOFM, CNPP, ANPIS, etc ...) | Otilia Alupei |
|
|
|
Corectarea erorilor din decontul de TVA |
Alte declaratii si raportari | Otilia Alupei |
|
|
|
Corectare eroare DU pentru cedarea folosintei bunurilor in 2019, sistem forfetar, chirie in lei, sub plafonul CASS. |
Declaratia unica | Otilia Alupei |
|
|
|
Corectare venit estimat in DU |
Declaratia unica | Otilia Alupei |
|
|
1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi