Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
contract de sponsorizare - deducere TVA - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

contract de sponsorizare - deducere TVA

52 replies to this topic

#1 anca.popescu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 10 May 2008 - 10:31 PM

Buna seara

Am urmatoarea situatie: vreau sa sponsorizez o fundatie si anume sa-i platesc eu facturile de utilitati.
In aceste conditii eu imi deduc TVA-ul?
Este posibil sa fac acest lucru fara sa mai ajunga banii de la mine prin contul fundatiei ci sa platesc direct la furnizorii de utilitati?

#2 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 10 May 2008 - 10:52 PM

TVAul nu este deductibil, pentru ca nu este aferent activitatilor cu scop de generare de venituri.
in conditiile in care prin contractul de sponsorizare se include aceasta posibilitate de plata, se poate( atentie! nu va fi o plata catre furnizori).

Bea

#3 anca.popescu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 10 May 2008 - 11:34 PM

Cum nu e o plata catre furnizori ? Nu pot plati eu factura direct si sa zic ceva gen cf ctr sponsorizare...

#4 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 10 May 2008 - 11:37 PM

daca platesti furnizorii celui sponsorizat, atunci TOCMAI SPONSORIZEZI persoana respectiva, si sponsorizarea consta in plata contravalorii cheltuielilor persoanei respective cu intretinerea.
realitatea economica a operatiei este SPONSORIZAREA, si nu plata furnizorilor tai.
Bea

#5 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 12 May 2008 - 09:29 AM

Bea a punctat corect si as vrea sa completez pt a fi cat mai clar: anca, in ctb societatii inregistrarea platii furnizorului pt fundatie este 6582 = 5311/5121. Practic, pt societate, scopul platii este sponsorizarea si atat. Iar TVA nu se poate deduce nicicum de catre societate. Mai mult decat atat, tb sa ai in vedere ca tu, societate, faci o cheltuiala nedeductibila, care - asa cum a precizat BEA anterior - nu are legatura cu obiectul de activitate, deci nu genereaza venituri impozabile.
Madalina

#6 anca.popescu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 12 May 2008 - 04:17 PM

am inteles cat de cat.

am citit ca eu, sponsorul am niste facilitati.
in legea sponsorizarii vad niste procente iar in codul fiscal alte procente. dupa care ma iau?

#7 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 12 May 2008 - 05:08 PM

cred ca te referi la cei 5% - legea sponsorizarii, dar nu mai este valabil.
codul fiscal este actul normativ unde se specifica ce si cum. practic, chelt. cu sponsorizarea este o cheltuiala nedeductibila, dar in conditiile in care, la sfarsitul anului, societatea inregistreaza profit, isi va putea deduce suma aferenta sponsorizarii care se incadreaza in limitele specificate. cam asta ar fi ''facilitatea'' fiscala.
Madalina

#8 Julianne

Nou

• Members
  • Pip
  • 9 Postari:

Postat 28 April 2009 - 10:59 AM

Cu riscul de afi catalaogata ca fiind grea de cap pun o intrebare (citesc OG34 si nu pricep!). Concret : lucrez la o companie mare si am multi manageri care au masina pe firma pe care o folosesc in delegatii cat si in deplasarea de la locul de munca la domiciliu.
Combustibilul consumat este integral suportat de firma. Va rog sa-mi spuneti ce mai pot deduce incepand cu data de 1 mai?
Multumesc.

Chiar nimeni nu ma poate sfatui? :sad:

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 15 June 2009 - 12:00 PM

#9 cristina5859

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1152 Postari:

Postat 28 April 2009 - 11:41 AM

Vezi aici http://www.conta.ro/forum/index.php?showto...rt=#entry200251
Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea. Cunoasterea este limitata, imaginatia inconjoara lumea .

#10 carman

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 94 Postari:
  • Interests:toate

Postat 08 May 2009 - 11:09 AM

va rog ajutati-ma cu o prb .
daca am inchiriat utilaje pentru desfasurare activ.de la o presoana, pot deduce tva pt combustibil, piese de schimb, si reparatii?
masina

#11 a.d.n.

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 537 Postari:

Postat 08 May 2009 - 11:26 AM

Da, puteti deduce, daca sunt utilaje, asa cum ati zis.
Problema se pune la autovehicule.

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 27 May 2009 - 12:31 PM

#12 mihaci

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 493 Postari:

Postat 16 May 2009 - 08:50 AM

Cheltuiala cu combustibilul si TVA-ul aferent sunt deductibile pentru autoutilitare, conform noilor reglementari, adica firma are o Dacie papuc cu care livreaza marfa la clienti? nu mai este deductibila doar pentru autoturisme, adica nu mai inregistram bonurile de combustibil, daca tot e cheltuiala nedeductibila?multumesc

#13 mostwantu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 43 Postari:

Postat 25 May 2009 - 10:57 AM

Vezi postareaJulianne, la Apr 27 2009, 07:22 PM, a spus:

Cu riscul de afi catalaogata ca fiind grea de cap pun o intrebare (citesc OG34 si nu pricep!). Concret : lucrez la o companie mare si am multi manageri care au masina pe firma pe care o folosesc in delegatii cat si in deplasarea de la locul de munca la domiciliu.
Combustibilul consumat este integral suportat de firma. Va rog sa-mi spuneti ce mai pot deduce incepand cu data de 1 mai?
Multumesc.
La fel de greu sunt si eu de cap. Pe sleau:
Daca o companie are autoturisme folosite de directori, contabil si alte persoane "administrative", TVA-ul aferent achizitiei de combustibil pentru aceste autoturisme este nedeductibil? Am citit integral OUG 34/2009, dar sincer nu am prea inteles acest aspect. Va rog, un raspuns clar, pe intelesul "omului de rand". Omul (guvernantul) superior probabil intelege ce o scris in ordonanta. Multumesc.
Mersi pentru ajutor!!!

#14 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 25 May 2009 - 11:06 AM

Citeaza

mostwantu: Daca o companie are autoturisme folosite de directori, contabil si alte persoane "administrative", TVA-ul aferent achizitiei de combustibil pentru aceste autoturisme este nedeductibil?
Raspuns : Da, TVA-ul este nedeductibil.

Dana

#15 alexa0515

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 05 June 2009 - 09:26 AM

buna ziua tuturor! am si eu o mare nelamurire legata de codul asta fiscal nou- de fapt mai multe :sad: . daca la o firma care nu are ca obiect de activitate transportul, angajatii sau mai multi directori, administratori, etc. au cate o masina de serviciu pe care le folosesc atat pentru transportul propriu de acasa la servici, cat si in delegatii si ataseaza ordinului de deplasare bon de benzina, in ce conditii aceste bonuri sunt deductibile sau in ce masura sunt deductibile?

#16 ocoleanuionut

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 318 Postari:

Postat 05 June 2009 - 09:46 AM

Din Codul Fiscal :

3. La articolul 21 alineatul (4), după litera ?) se introduce o nouă literă, litera t), cu următorul cuprins:
?t) în perioada 1 mai 2009-31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăsească 3.500 kg si care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând si scaunul soferului, aflate în proprietatea sau în folosinta contribuabilului, cu exceptia situatiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, pază si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfăsurare a activitătii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vânzări si de agenti de recrutare a fortei de muncă;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăsurarea activitătii de instruire în cadrul scolilor de soferi.?

Deci daca nu esti la exceptii cheltuiala este NEDEDUCTIBILA .(la fel este si tva ul aferent care pana acum se deducea ) .

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 06 June 2009 - 09:23 AM

ocoleanui

#17 alexa0515

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 05 June 2009 - 11:23 AM

multumesc pentru raspuns! legea am citit-o si eu dar problema este ca nu inteleg exceptiile alea. cel putin acolo unde scrie ca exceptie fac autovehiculele destinate transportului la si de la servici - la ce se refera?- destinate exclusiv acestui gen de transport sau daca eu am masina de servici si o folosesc sa merg cu ea acasa sau de acasa la munca , acest exemplu intra in exceptii? sau daca am un angajat care nu este agent vanzari, dar foloseste masina in interes de servici , in delegatii , intra in exceptii ?

#18 raluca2006

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 34 Postari:

Postat 05 June 2009 - 12:23 PM

Circulara M.F. nr. 341061 din 15 mai 2009 in vederea aplicării unitare a prevederilor OUG nr. 34/ 11.04.2009
...
Categoria de exceptii prevãzutã la art 1451 alin.(1) lit. a) din Codul fiscal prezintã un grad de dificultate mai ridicat în ce priveste încadrarea, motiv pentru care au fost elaborate norme de aplicare, respectiv pct. 451 din H.G. nr. 44/2004.
De subliniat faptul cã desi aceste vehicule sunt, asa cum am mentionat mai sus, numai cele destinte exclusiv transportului de persoane, dacã ele sunt utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, pazã si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfãsurare a activitãtii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vânzãri si de agenti de recrutare a fortei de muncã, vor fi exceptate de la limitarea deducerii TVA stabilitã de art. 1451

Pentru încadrarea vehiculelor în aceste categorii exceptate nu se va analiza fiecare deplasare sau utilizare în parte, tocmai datoritã faptului cã legea stabileste cã utilizarea trebuie sã fie exclusivã pe destinatiile exceptate. Utilizarea vehiculului pentru mai multe categorii exceptate nu va anula încadrarea sa pe excetiile prevãzute de lege. De exemplu dacã acelasi vehicul este utilizat si de un agent de vânzãri, dar si pentru interventie sau reparatii, se va încadra în categoriile exceptate dacã va rezulta cã nu mai este utilizat si în alte scopuri care nu se încadreazã pe exceptiile prevãzute de lege.

Utilizarea exclusivã a vehiculului pe activitãtile exceptate de lege va rezulta din:
a) obiectul de activitate al persoanei impozabile
b) dovada faptului cã persoana impozabilã are personal angajat cu calificare în domeniile
prevãzute de exceptii
c) foile de parcurs din care sã rezulte cã numai personalul calificat în aceste scopuri utilizeazã vehiculele în cauzã
d) si orice alte dovezi suplimentare care pot fi furnizate.

Având în vedere prevederea expresã a legii care nu permite deducerea TVA decât în cazul în care se poate dovedi utilizarea exclusivã pe categoriile exceptate, rezultã cã acele vehicule care sunt partial utilizate pentru activitãtile exceptate si partial pentru activitãti care nu se regãsesc pe exceptiile stipulate de lege, nu vor beneficia de deducerea TVA potrivit art. 1451 din Codul fiscal.
...

#19 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 05 June 2009 - 05:07 PM

ce credeti despre urmatoarea solutie(cred ca sunt multe firme-contabili pe-aici care ar putea folosi)?

pana in aprilie 2009, masina personala a administratorului era pe firma, cu contract de comodat, administratorul-asociat-neangajat tinea evidenta drumurilor prin registrul de deplasari, deconta benzina pe firma.

din mai 2009, masina se restituie persoanei fizice-administrator-asociat-neangajat, se face un contract de mandat pentru desfasurarea activitatii de director general la firma, in care se stipuleaza clar ca "mandatarul(adica firma) se obliga sa-i restituie mandantului toate cheltuielile ocazionate de ducerea la indeplinire a prezentului mandat, inclusiv cheltuieli ocazionate de folosirea mijloacelor materiale proprii(consumabile pentru autoturism proprietate/în folosință personală etc.), cheltuieli de deplasare(inclusiv de cazare și consumație pe perioada deplasărilor), sume plătite pentru bunuri/servicii achiziționate pentru nevoile societății. Mandatarul va prezenta documentele justificative pentru sumele a căror restituire cere, împreună cu declarația dată pe propria răspundere și decontul pentru aceste cheltuieli la sfârșitul fiecărei luni."
declaratia pe propria raspundere vizeaza asumarea raspunderii ca toate cheltuielile justificate prin decont au fost pentru nevoile firmei/pentru a duce la indeplinire mandatul.
si astfel, autoturismul nu mai este in folosinta firmei, cheltuielile vor fi decontate pentru ca se obliga prin contract firma sa le deconteze.

?
astept pareri, in special ii rog pe nopris, lexiroxi, florin_76 si otilia_alupei sa-si faca timp 1min.sa raspunda.

multumesc.
Bea

#20 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 05 June 2009 - 06:10 PM

mandantul - firma, mandatarul - persoana fizica,
scuze, abia acum am observat ca i-am schimbat denumirile... :-)

deci, suna asa: "mandantul(adica firma) se obliga sa-i restituie mandatarului toate cheltuielile ocazionate de ducerea la indeplinire a prezentului mandat, inclusiv cheltuieli ocazionate de folosirea mijloacelor materiale proprii(consumabile pentru autoturism proprietate/în folosință personală etc.), cheltuieli de deplasare(inclusiv de cazare și consumație pe perioada deplasărilor), sume plătite pentru bunuri/servicii achiziționate pentru nevoile societății. Mandatarul va prezenta documentele justificative pentru sumele a căror restituire cere, împreună cu declarația dată pe propria răspundere și decontul pentru aceste cheltuieli la sfârșitul fiecărei luni."
Bea

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL