Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
declaratie 394 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 9

Salt la continut

declaratie 394

204 replies to this topic

#161 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 17 July 2009 - 08:41 AM

Dupa parerea mea, este raspunderea lor, adica a celorlalti, clientilor, daca am inteles eu bine-ei au obligatia sa verifice si sa declare corect. In programul de contab., depinde de fapt cum este facut, ar trebui sa le apara eroare la firma ta.

A propos de acest CUI, mie mi se intampla foarte des exact invers, cand achizitionez ceva, persoana care intocmeste factura, vanzatorul, de fapt, refuza sa imi faca factura fara RO si asta se intampla pt. ca nu are de unde sa stie , daca nu este instruit, ce atesta acest RO. Pe unii reusesc sa ii conving, altii nu doresc si motiveaza in cazul in care exista program de facturare ca asa le scoate programul automat cu RO.
Macar pe viitor, clientul tau sa precizeze si sa insiste sa i se faca factura fara RO, chiar daca pana acum nu a stiut sau nu a dat importanta.
A se citi in postarea mea anterioara, in loc de "...a celorlalti, clientilor...", a furnizorilor, pt.ca este voba de furnizori, nu clienti, cum am scris.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 03 August 2009 - 07:29 PM

Dana

#162 vics

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 209 Postari:
  • Interests:IT

Postat 17 July 2009 - 09:20 AM

Vezi postareadoiny, la Jul 16 2009, 09:55 PM, a spus:

Ma gandesc ca acesti furnizori vor raporta aceste facturi, iar eu nu o sa raportez deoarece nu sunt inscrisi in scopuri de Tva.
Ce se poate intampla oare? Sunt si nou infiintati. (deci habar nu aveau ce reprezinta Ro , ori cu ro ori fara ro... ce mai conteaza ...)
Pai nu se intampla nimica, ca oricum (daca se duc) nu-i primesc finantele cu D394 :lostit (13):

#163 vics

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 209 Postari:

Postat 17 July 2009 - 09:25 AM

Vezi postareaDana42, la Jul 17 2009, 09:41 AM, a spus:

vanzatorul, de fapt, refuza sa imi faca factura fara RO
E o chestie extrem de simpla de facut, da ... is programe si programe.

Oricum, faptul ca respectivul o pus RO pe factura nu schimba incadrarea firmei cumparatoare, care-si va vedea in tihna de 392-ul ei.
E doar problema emitentului si va trebui rezolvata. De contabili desigur :lostit (13):

#164 Eugenia2

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 19 July 2009 - 03:02 PM

Vezi postareaDana42, la Jul 16 2009, 07:25 PM, a spus:

Trebuie sa fie persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania pentru a fi cuprinsa in D.394+ ce mai scrie la art.1. Livrarea a fost facuta pe teritoriul Romaniei ?

ORDIN nr. 702 din 14 mai 2007
privind declararea livrărilor/prestărilor și achizițiilor efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA și pentru aprobarea modelului și conținutului declarației informative privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA
"ART. 1
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România sunt obligate să declare toate livrările de bunuri, prestările de servicii și achizițiile de bunuri și servicii realizate, pe teritoriul României, către/de la alte persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007.
ART. 2
În vederea îndeplinirii obligației prevăzute la art. 1, se aprobă modelul și conținutul formularului (394) "Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național", cod MEF 14.13.01.02/f, prevăzut în anexa nr. 1."

Livrarea a fost facuta pe teritoriul Romaniei, da, de aceea am emis factura cu TVA. E vorba de servicii juridice.
TVA din D394 tb sa fie aceeasi cu TVA din D300, nu? Deci eu trebuie sa raportez si aceasta factura....dar aceasta entitate nu are cod fiscal. Ce sa fac?

#165 Andi24

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 62 Postari:

Postat 21 July 2009 - 06:47 PM

Buna,

Daca nu am operatii cu persoane inregistrate in scopuri dde TVA(am doar 2 operatii fara TVA) mai depun 394? Sau depun cu 0? Semestrul trecut am depus. Multumesc.

#166 lucis

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 575 Postari:
  • Interests:lucis

Postat 22 July 2009 - 07:43 AM

D394 NU se depune cu valori=0.Nu premeste administratia.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 03 August 2009 - 07:29 PM

#167 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 22 July 2009 - 05:34 PM

Atentie! - Declaratia 394 se depune doar de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA care au avut in perioada de raportare tranzactii de natura celor care se declara conform OMFP nr. 702/ 14.05.2007 (deci numai cei care au avut activitate)”- conform Instructiunilor de completare si depunere a Declaratiei 394.
OMFP nr. 702/ 14.05.2007
Declaratia se completeaza si se depune semestrial de catre:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art.153 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul Fiscal si care sunt obligate la plata taxei conform art.150 alin.(1) lit.a si alin. (2) din Codul Fiscal, pentru operatiuni impozabile in Romania conform art.126 alin.(1) si taxabile cu cota de 19% sau 9%. Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care, conform Titlului VI al Codului Fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in semestrul de raportare;
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art.153 din Codul Fiscal care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota de 19% sau 9%. Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in semestrul de raportare. Declaratia nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare sau in cazul operatiunilor pentru care se aplica taxarea inversa.

Declaratia se depune la organul fiscal competent pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii semestrului de raportare si numai daca in semestrul de raportare au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.

#168 iulie012006

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 431 Postari:

Postat 22 July 2009 - 10:10 PM

Buna,
in declaratia 394 nu se inscriu facturile emise catre persoane impozabile neinregistrare in scopuri de TVA(care nu au RO). Eu asa stiu.
Nu e asa?

#169 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:
  • Interests:A invata mai mult unii de la altii si a deveni mai priceputi si mai buni.

Postat 22 July 2009 - 10:36 PM

Asa este. Se depun doar achizitiile de la firme care au CIF cu RO (chiar daca nu l-au trecut pe factura) si livrarile catre firmele care au CIF cu RO, cu exceptia facurilor de taxare inversa si a autofacturilor.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 03 August 2009 - 07:30 PM

Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)

#170 iulie012006

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 431 Postari:

Postat 23 July 2009 - 09:55 PM

Perfect. E totul clar acum.

#171 mamy

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 8 Postari:

Postat 26 July 2009 - 09:09 AM

Am nevoie de ajutor!!!!!!! Mi-a cazut calculatorul pe care am programul de contabilitate si nu stiu daca reusesc sa rezolv problema maine. D394 inca nu o facusem....ce sa fac daca nu reusesc sa rezolv problema in termen? Aveti vreo idee?

#172 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 26 July 2009 - 11:03 PM

Poate ca ideea mea este cam trasnita, dar pe baza a ceea ce ai listat pana acum din ian. pana la data x, din Jurnalele de cump si vanzari, incearca sa completezi ceva la Decl.394, pe un alt calc., la o cunostinta eventual si dupa ce se rezolva problema, o refaci. Mai bine sa o depui gresita, dar in termen, decat deloc.

Dana

#173 mda2008

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 81 Postari:

Postat 26 July 2009 - 11:40 PM

Nu e trasnita, e un sfat f bun pt mamy...chiar asa se si face...iti iei unii din furnizori si ii cauti pe mfinante...iei tot ce poti din informatiile listate....te gandesti cam ce poti sa cauti....faci declaratia.....o depui....rezolvi prb compului si te duci cu rectificativa.....scapi sigur de amenda in caz de control (sunt trecuta prin cazul asta concret)...o sefa de-a mea de acum 2 ani, vroia sa listam doar in ultima zi k daca se schimba vreo virgula la declaratie...si a cazut curentu...si stai si munceste 24 de ore sa listezi niste amarate de 394 muncite oricum de-a lungu timpului...de atunci stiu sa imi salvez bazele de date si stiu de la bun inceput, la crearea furnizorului sa verific dak e platitor de TVA sau ba...te scapa de f mult stres la semestru...si in general....dar sincer
am intalnit multe persoane care factureaza cu RO si ei sunt neplatitori... :lostit (13):

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 03 August 2009 - 07:30 PM

#174 vics

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 209 Postari:

Postat 27 July 2009 - 07:49 AM

Chiar daca au trecut RO (de obicei is ametiti tiparitorii de facturi) , se usor vede ca nu exista rubricatia tva pe factura emisa de un neplatitor

Baza de date a declaratiei D394 este un fiisier simplu, de tip txt.
Se gaseste intr-un subfolder 394 aflat in cel principal al aplicatiei (D394). Denumirea lui este de forma: D394_2009S1_ccccccccccc.txt. 2009 fiind anul, S1 semestrul 1 (se vor schimba corespunzator la raportarile ulterioare) iar sirul de cifre "c" este codul fiscal in expresie numerica (fara Ro).
Doar fisierul acesta trebuie salvat, pus de o parte pt cazuri de caderi sau mutat pe un alt calculator.

Exista aplicatii conta care-l genereaza direct, insa chiar si pentru cele care nu dispun de aceasta facilitate, fisierul poate fi relativ usor de generat din bazele de date.
Desigur depinde mult de felul in care sunt organizate datele, da ceva tot se poate scoate (la urma urmei se cauta doar inregistrari de facturi, deci contate pe 401, 404 si 411, care contin si tva) si in general merita facut efortul decat sa te chinui ore in sir operand in prostia de program livrata de MF.

completare

Programul d394 are optiunea de salvare pt unitate fiscala.
In fapt fisierul respectiv se generaza automat dupa fiecare operare si se regaseste in subfolderul 394_UF ("frate" cu subfolderul 394), este tot de tip txt insa are denumirea si structura schimbata. Optiunea de salvare doar il copiaza in radacina dischetei (discul A implicit)

Si din acest fisier poate fi refacuta informatia, daca-i cazul de interventii ulterioare, insa exista o diferenta (mai degraba deficienta). Prin optiunea "restaurare", care in fapt preia baza de date din 394, programul fiscului executa niste testari suplimentare de corectitudine a datelor.

Pe langa modalitatea greoaie de operare, partea cea mai proasta a programului D394 e ca nu testeaza corectitudinea CIF decat in momentul operarii manuale (la adaugarea sau modificarea tertului). Deci in cazul preluarii directe dintr-o aplicatia conta a unui CIF gresit, acesta va trece nebagat in seama, Totul pare ok, totalurile bat, insa la fisc discheta va fi respinsa pt CIF incorect.
Nu sunt insa astfel de probleme daca aplicatia conta (sau modulul de export date) stie sa testeze CIF-urile.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 03 August 2009 - 07:32 PM

#175 GETROVIX

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 9 Postari:

Postat 12 October 2009 - 01:00 PM

SE FACE DECLARATEIE RECTIFICATIVA LA D 394? SAU CUM SE POATE CORECTA DECLARATIA 394?

#176 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 12 October 2009 - 08:07 PM

da, la fel ca pe prima, nu scrie pe ea rectificativa dar cuprinde toate facturile. Finantele pastreaza nr. si data celei initiale si iti mai pun data in care duci noua #394

#177 claudiaionela

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 319 Postari:

Postat 12 October 2009 - 08:08 PM

Se face din nou declaratia si se depune la finate.Practic, declaratia veche este inlocuita de cea noua.

#178 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 27 November 2009 - 07:07 PM

Vezi postareadoiny, la Nov 27 2009, 03:49 PM, a spus:

O noua declaratie privind livrarile/prestarile si achizitiile de pe teritoriul national

Din ianuarie 2007, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, prin intermediul declaratiei 394. ANAF a elaborat recent un proiect de modificare a acestei declaratii, stabilind o noua perioada de raportare a operatiunilor.

Potrivit noilor reglementari, perioada de raportare pentru formularul o constituie luna calendaristica, fata de cea semestriala, valabila pana in prezent.

Declaratia se depune la organul fiscal competent pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare si numai daca in aceasta perioada au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.

Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare.

In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.

Noile prevederi se vor aplica cu perioada de raportare ce o constituie luna ianuarie 2010, primul termen de declarare fiind 25 februarie 2010.

Declaratia se completeaza si se depune de catre:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si care sunt obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) lit. a) si alin. (2) , pentru operatiuni impozabile in Romania conform art. 126 alin. (1) si taxabile cu cota de 19% sau 9%.

Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care, conform titlului VI al Codului fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri.
mie tot mi se pare ca asta ar trebui sa fie secretul firmei si nu sa fie impartasit fiscului, cel putin pana cand nu probeaza seriozitate si confidentialitate.

Multumim pentru vestea buna!

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 28 November 2009 - 02:38 PM

#179 doiny

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 631 Postari:

Postat 27 November 2009 - 09:16 PM

Poti sa fii mai clara ?
Nu rezulta foarte clar ideea mesajului tau. Ce este secret?

#180 Florin_76

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1877 Postari:

Postat 27 November 2009 - 10:24 PM

Probabil continutul facturilor sau chiar parteneri de afaceri, atata timp cat fiscul nu garanteaza securitatea datelor cred ca si parteneri de afaceri care se regasesc in declaratie.

Similar Topics Collapse

Topic Forum Deschis de Statistici Ultima postare

23 useri citesc topicul

0 membri, 23 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL