Buna ziua
La serviciu ni s-a cerut sa devenim PFA sau Intreprindere individuala, firma urmand a se ocupa de intocmirea actelor necesare si suportarea cheltuielilor aferente infiintarii de PFA/II. Dupa ce m-am documentat cat de cat am ramas cu o serie de intrebari la care as dori sa primesc raspunsuri.
Ce am inteles eu pana acuma despre PFA si II:
-Singura diferenta dintre ele este ca II pot avea angajati.
-Pt. ambele forme trebuie incheiat contract cu Sanatatea si Casa de pensii.
-Sanatatea: Se plateste 6.5%
Daca doresc sa beneficiez si de concediu medical, mai trebuie sa platesc un 0.85% trimestrial.
-Casa de pensii:Se plateste 29,5%/luna la un venit minim declarat de 318 RON (asta inseamna cam 92 RON/luna)
-Se plateste impozitul pe venit, 16%
-Nu am dreptul la concediu de odihna decat daca se stipuleaza in contractul incheiat intre mine si societate acest lucru.
Acum vin nelamuririle mele:
1. Eu am diploma de economist(fac. de contabilitate si informatica de gestiune), insa lucrez intr-un alt domeniu pt. care nu am nici o calificare speciala(cursuri, specializari, etc) PFA-ul se va face pe economist presupun. Din cate am mai citit eu, pt. a avea PFA/II pe acest domeniu am nevoie de niste autorizatii speciale. Este corect? Daca ei imi fac PFA pe economist dar desfasor o cu totul alta activitate, pot avea probleme?
2. Eu sunt de asemenea asociat la o firma. Pot avea si PFA/II pe numele meu?
3. Daca intre timp imi schimb locul de munca, si noul angajator vrea sa ma angajaze cu carte de munca, daca nu renunt la statutul de PFA/II o sa platesc de 2 ori contributiile? CAS, CASS si impozit pe venit?! Adica mai intai o sa platesc contributiile din salariul net, si apoi statul sa considere ca salariul meu brut este un venit si sa trebuiasca sa platesc din nou impozitul pe venit? Mi s-ar parea o totala idiotenie daca ar fi asa, dar cum in Romania orice e posibil, am zis sa intreb...
De asemenea, daca as fi angajat cu carte de munca la un SRL si as avea si un contract de prestari servicii cu o alta firma, impozitul pe venit de 16% se calculeaza separat pt. salariul de la SRL si separat pt. venitul de pe PFa.... adica nu se cumuleaza Salariul Brut de la SRL cu venitul de pe PFA si sa platesc 16% impozit. (16%*Sal. brut SRL+venit PFA) ?
4. Cat de usor este sa radiezi un PFA/II? ca la firme mai bine iti bati un cui in cap decat sa te chinui sa o radiezi.
5.Cum e cu pensiile private obligatorii? Eu am fost repartizat automat la Allianz, trebuie sa fac eu un contract si cu ei pt a platii sau se iau din cei 29.5% la venitul minim declarat?
6.Cand trebuiesc depuse declaratiile si ce declaratii se depun? Este necesar sa merg eu la casieria CAS, CASS sau se pot plati si online?
7. Ca si la firme, imi pot alege sa fiu platitor sau neplatitor de TVA?
8. Daca eu desfasor activitatea de PFA/II la sediul beneficiarului mai pot deduce cheltuielile de intretinere a sediului? ( cota parte din intretinere, lumina,gaz, materiale consumabile de curatenie, etc)
9. De ce acte am nevoie pt. a tine contabilitatea in partida simpla?
10. Daca ma imbolnavesc si trebuie sa stau acasa, daca ma duc la CAS cu adeverinta de medical de la doctor, imi dau ei banii pe perioada cat stau acasa? Imi dau banii cash, sau imi scad din contributiile viitoare pe care trebuie sa le platesc.?
Si o intrebare legata de calculul salariului.
Este corecta metoda urmatoare de calcul a venitului brut pe PFA/II?
CAS: (6.5%+0,85%)* Salariul Net, unde 0.85% contributia pt. medical
CASS: 29.5%*318(venitul minim declarat)
Salariul Net-(CAS+CASS)= Venit
Impozit pe venit: 16% * (Venit - cheltuieli deductibile)
CE ESTE MAI AVANTAJOS SA ALEG? PFA SAU II?
Va multumesc.
Aceasta postare a fost editata de Mihai Cristian: 02 May 2010 - 12:10 PM