Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Imprumut sau creditare? - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Imprumut sau creditare?

6 replies to this topic

#1 alis240

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 45 Postari:

Postat 22 April 2009 - 06:36 PM

Buna ziua,

Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati daca se poate.

O PJ romana urmeaza sa primeasca un imprumut ( sau credit? ) de la o PJ straina, pentru o perioada de 5 ani. Acest imprumut urmeaza a fi purtator de dobanda, am negociat cu firma straina un procent de 6% dobanda pe an. Mentionez ca firma straina nu este nici banca nici alta institutie de credit ci doar o simpla firma.

Stiu ca o firma din RO nu poate acorda imprumuturi si nici credite daca nu este autorizata in acest sens.
Dar de primit poate primi ? Mai ales in situatia in care imprumutul ar fi acordat de catre o firma straina.

In cazul in care se poate ce acte mai trebuie intocmite pe langa contract? Firma din RO, deci cea care primeste imprumutul trebuie sa emita factura pentru suma primita cu titlu de imprumut? Si trebuie sa plateasca impozit pentru suma primita cu titlu de imprumut, adica suma X 16%?
Sau este pur si simplu un credit pentru care plateste dobanda? Atunci firma straina trebuie sa emita factura pentru dobanda?

#2 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 22 April 2009 - 08:03 PM

Inregistrezi imprumutul, ca imprumut, (fara facturi, numai pe baza de contract) si inregistrezi dobanda in baza facturii pe care o primesti. Suma imprumutata nu o impozitezi, dar.... calculezi gradul de indatorare, dobanda platita trebuie sa se incadreze in dobanda reglementata de lege, di daca gradul de indatorare este mai mare de 3 atunci dobanda este nedeductibila, pe urma cand platesti dobanda trebuie sa soliciti certificatul de rezidenta fiscala a societatii pentru evitarea dublei impuneri (daca exista) pentru ca altfel platesti suma convenita dar esti obligat sa faci retinerea la sursa pentru impozitul pe dobanda, daca nu acest impozit este considerat chelt. nedeductibila fiscal. (vezi codul fiscal art.23, 115-116, 118 si 119)

#3 alis240

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 45 Postari:

Postat 12 May 2009 - 04:01 PM

Intre timp am intrebat si la AFP despre aceasta problema si raspunsul a fost ca PJ romana nu poate primi imprumutul decat daca PJ nerezidenta are vreo calitate in PJ romana.
Am sunat si la BNR si de acolo mi s-a spus ca din punctul de vedere al BNR-ului nu exista nici o restrictie, trebuie doar facuta raportarea conform normei BNR nr. 17/2002.

Stie cineva de ce PJ romana nu poate primi un imprumut de la o PJ nerezidenta daca PJ nerezidenta nu are nici o calitate in PJ romana?

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 14 May 2009 - 05:09 PM

#4 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 13 May 2009 - 07:11 PM

De ce nu poate daca este persoana fizica straina? Intreaba-i in baza carei reglementari.
Eu din nou iti spun ca se poate. Singura reglemetare in codul fiscal referitoare la plata dobanzilor catre persoanele nerezidente este ca pentru cele afiliate impozitatea dobanzii este diferita daca persoana nerezidenta este persoana afiliata.
Pentru convingere vezi in codul fiscal art. 115 care sunt veniturile impozabile in Romania obtinute de nerezidenti.

#5 alis240

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 45 Postari:

Postat 14 May 2009 - 10:33 AM

Multumesc din nou pentru raspuns.

Este PERSOANA JURIDICA straina. Ambele firme atat cea rezidenta cat si cea nerezidenta au acelasi asociat.
Am intrebat la AFP de ce nu se poate si raspunsul a fost, ca, pentru a se putea ar trebui ca PJ nerezidenta sa fie:
-autorizata sa acorde imprumuturi/credite ( probabil banca sau vreo institutie financiara)
sau
-asociata in PJ rezidenta.
Deci daca firma straina nu indeplineste nici una dintre aceste conditii, firma romaneasca nu poate accepta imprumutul.
Si au mai zis cei de la AFP ca firma romaneasca trebuie sa impoziteze dobanda deci se aplica legea romaneasca. Aici nu am inteles foarte bine, probabil au vrut sa spuna ca in cazul de fata dobanda ar fi total nedeductibila?
Chiar nu inteleg de ce nu se poate.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 14 May 2009 - 05:09 PM

#6 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 14 May 2009 - 05:22 PM

In codul fiscal la art. 23 la alin (5) se prevede ca " in cazul imprumuturilor obtinute de la alte entitati , cu exceptia celor prevazute la alin.(4) dobanzile deductibile sunt limitate la :
a) nivelulratei dobanzilor de referinta a BNR, corespunzatoare ultimei luni din trim. pentru imprumuturile in lei, si
b) nivelul ratei dobanzii anuale de 9% pentru imprumuturile in valuta.
Acest nivel al ratei dobanzii se aplica la determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2004.
Nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta se va actualiza prin HG." Deci nici vorba ca nu ar fi deductibile daca nu se incadreaza in raspunsul primit, pentru ca la art. 23 alin (4) sunt cuprinse bancile si celelalte entitatide credit precum si obligatiunile tranzactionate pe o piata reglementata.
In ceea ce priveste neredidentii la art. 115 (1) " Veniturile impozabile obtinute in Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:
a) dividende de la o persoana juridica romana;
b) dobanzi de la un rezident;
c) ........."; iar la art. 116 (2)" Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea urmatoarelor cote asupra veniturilor brute:
a) 10%................ daca beneficiarul este persoana juridica rezidente intr-un stat membru..... si detine 25% din .....
b)......
c) 16% in cazul oricaror alte venituri impozabile obtinute in Romania ........"
Deci daca vei citi articolele de mai sus te vei convinge ca nu exista restrictie decat la nivelul dobanzii si la gradul de indatorare daca imprumutul este pe un termen mai mare de un an.

#7 alis240

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 45 Postari:

Postat 14 May 2009 - 06:10 PM

Asa inteleg si eu. Dar eu nu sunt contabil de meserie, detinem doar o mica firma. De contabilitate se ocupa un expert contabil. Si acest expert contabil spune tot timpul ca nu se poate, ca asa spun cei de la AFP ( este adevarat fiindca am fost impreuna). Contabilul spune ca poate inregistra imprumutul ca provenind de la asociat, ori nu va fi deloc asa. Daca acceptam imprumutul va trebui sa-l raportam si la BNR, sa platim si dobanda, sa retinem si impozitul la sursa si atunci cum o sa platim dobanda firmei nerezidente daca imprumutul va fi inregistrat ca venind de la asociat? Eu cred ca nu se poate deloc asa dar poate contabilul are alta opinie. Dar asa cum spuneam eu nu sunt contabil si daca expertul contabil nu are argumente sa-i contrazica pe cei de la "asistenta contribuabili", eu nu stiu ce sa fac.
Despre orice spune ca nu se poate , ca nu este deductibil, etc..

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL