Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
ORDONANTA 34 / 2009 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 8.3

Salt la continut

ORDONANTA 34 / 2009

508 replies to this topic

#147 bogdani

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 15 April 2009 - 11:19 AM

Pana la urma TVAul ramane deductibil pentru facturile de leasing la masinile luate pe firma (am bolduit partea importanta):

Art. 145^1. - (1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achizițiilor acestor vehicule și nici taxa aferentă achizițiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleași caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile, cu excepția vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenție, reparații, pază și protecție, curierat, transport de personal la și de la locul de desfășurare a activității, precum și vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenți de vânzări și de agenți de recrutare a forței de muncă;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane, instruirea de către școlile de șoferi, transmiterea folosinței în cadrul unui contract de leasing financiar sau operațional;

Alta sursa aici

@zsuzsi: pai ok, deci prima plata a impozitului forfetar (la cine e cazul) se va face efectiv in trimestrul III, pentru veniturile din trim II. N-am cum sa fac calculul impozitului pe profit vs imp forfetar in trimestul II pentru ca trebuie sa astept sa se termine trim II ca sa stiu ce calculez. Poate m-am exprimat eu gresit, ceea ce vroiam sa spun e ca plata efectiva a impozitului forfetar poate incepe abia din trim III (pentru veniturile din trim II).

#148 zsuzsi

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 15 April 2009 - 11:27 AM

am inteles acum ce vroiai sa zici

pai eu inteleg ca se deduce pt firma de leasing cand achizitioneaza atoturismul nu pt tine ca si firma cand iei o masina in leasing
oare ai inteles ce am vrut sa zic?:)

eu am masina de servici cu care vin si plec acasa de la servici
se include la transport de personal?

traim intr-o lume confuza

#149 ics21

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 169 Postari:

Postat 15 April 2009 - 12:52 PM

Pt Zsuzsi

"eu am masina de servici cu care vin si plec acasa de la servici
se include la transport de personal?
[/quote]"

Depinde. Este un autoturism sau o autoutilitara? Daca este autoutilitara nu ai treaba cu deductibilitate limitata. Daca este autoturism vezi ca la art.21 la litera n) este specificata ca cheltuielile de functionare,intretinere si reparatii...are deductibilitate limitat la cel mult un singur autoturism pe persoana care ocupa functie de conducere.

Aceasta postare a fost editata de ics21: 15 April 2009 - 12:53 PM

#150 zsuzsi

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 15 April 2009 - 01:01 PM

e autoturism
traim intr-o lume confuza

#151 robertantal

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 868 Postari:
  • Interests:orice

Postat 15 April 2009 - 01:21 PM

si inca o aberatie:

conform cap V din oug34/2009, pct 17:
(17) În situatia în care contribuabilii prevazuti la alin. (1) lit. a) (e vorba de art.34, alin 1, lit.a din CF- n.m.) au înregistrat în anul 2008 pierdere fiscala, acestia efectueaza plati anticipate în contul impozitului pe profit în suma de o patrime din impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3).

de aici inteleg ca indiferent de marimea impozitului 16% care iti iese in fiecare trimestru din 2009 (mic sau foarte mare) platesti 1/4 din imp miinim aferent grilei corespunzatoare CA (in care te incadrezi)

de ex: daca am o firma care s-a infiintat in 2007 oct iar 2008 a fost anul debutului afacerii (va imaginati ca este un an de investitii, punere pe picioare, etc) si a obtinut pierdere contabila si fiscala (LOGIC!) dar a avut o cifra de afaceri de 1.400.000 lei (si munca pe bune, adica la suprafata). in aceste connditii, el plateste un impozit in 2009 de 8600:4=2150 roni, indiferent daca in 2009 realizeaza in continuare pierdere sau profit de 10.000.000 roni ????

corectati-ma daca gresesc, va rog!
Important in viata nu este ceea ce faci, ci sa faci bine ceea ce faci! Astfel, vei deveni un om mai bun ... Continua sa te straduiesti mai mult!

#152 tiaoconnor

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 15 April 2009 - 01:42 PM

Cind s-a inrodus poll tax in Anglia in 1990 s-a intimplat urmatoarea chestie:
http://www.youtube.c...h?v=zdVquOmFJ0U
OK, era o diferenta, ii afecta pe absolut toti englezii, dar chiar si asa. S-a refuzat plata taxei in masa si Doamna de Fier s-a dus acasa la ea definitiv, ca a picat la examenul de partid.
Aici nu o sa iasa nimeni in strada, dar cred ca de data asta nici nu mai avem cum sa dam din coate, e cam fara iesire. Daca inventau asta pe alte vremuri mai inghiteam cumva galusca, dar acum pur si simpul nu merge treaba, nu sint bani.

#153 nicoliciu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 17 Postari:

Postat 15 April 2009 - 01:52 PM

@robert antal
In aceeasi situatie ma regasesc si eu, deoarece anul trecut am avut o pierdere fiscala dar cifra de afaceri a fost de 4.700.000 lei, iar in 2009 pana in prezent sunt tot pe pierdere pentru ca de, criza asta a afectat firmele de constructii (principalii mei clienti) iar vanzarile de la inceputul anului se situeaza la aproximativ de 10% - 15% fata de aceeasi perioada a anului 2008. Acum ce ar trebui, sa platesc impozit raportat la CA de anul trecut? Pai de ce? Pentru ca incerc cumva sa recuperez din profitul obtinut in anii urmatori pierderea (si care profit in conditiile actuale?) si in felul asta m-as 'sustrage' de la plata impozitului??
Nu mai inteleg nimic. Sper sa apara cat de curand niste norme ceva mai logice si mai putin aberante care sa ne lamureasca...

#154 ramonagroza

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 18 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:06 PM

sa inteleg ca potrivit grilei la venit 0 (zero !!) trebuie platit impozit inclusiv la o firma fara activitate? din ce bani? :sad:

#155 robertantal

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 868 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:09 PM

da. de fapt aceasta este cheia: CA din 2008, te incadreaza in 2009 la o grila cu impozit minim, indiferent de situatia economica actuala atat a ta cat si cea de la nivel national. cam despre asta cred ca este vorba. este adevarat ca unora le convine iar altora nu. mie nu-mi convine deloc pt ca sunt nevoit sa platesc de 6 ori mai mult decat anul trecut in conditiile acelorasi venituri din 2008. cred ca se va ajunge in cele mai multe situatii sa se lucreze greu la negru fara sa se factureze pentru a mentine impozitul la minim. ESTE O REALA PARGHIE PENTRU INFRACTORI.
PRACTIC S-A CREAT CULOAR LIBER, LEGAL SI PE FATA PENTRU EVAZIONISTII (INFRACTORI) NOI DAR SI PENTRU CEI DEJA CONSACRATI. Insa, in conditiile in care aproape ca au recunoscut (mai sfiosi, cei drept, pt ca sunt putin rusinti de ei saracii :biggrin: ) incompetenta institutiilor abilitate la nivel de controale, ca nu au personal suficient iar cel existent aproape ca sufera de pregatire si competenta, ei ne spun ca aceasta e metoda prin care vor scoate activitatile la negru la suprafata ??? Cum?? Astfel, au deschis un fel de cutie a pandorei, fapt care nu stiu daca a fost facut cu buna stiinta sau din lipsa acuta de circumvolutiuni nervoase si de alta natura. Oricum, majoritatea sufera de sindromul paranoiei. Asta este cat se poate de clar. Practic ei sunt ultimii calai ai acestui neam !!! Doamne ajuta sa gresesc si sa le dea mintea de pe urma.

Aceasta postare a fost editata de robertantal: 15 April 2009 - 02:13 PM

Important in viata nu este ceea ce faci, ci sa faci bine ceea ce faci! Astfel, vei deveni un om mai bun ... Continua sa te straduiesti mai mult!

#156 mirela 0702

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 920 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:16 PM

Vezi postarearobertantal, la Apr 15 2009, 02:21 PM, a spus:

si inca o aberatie:

conform cap V din oug34/2009, pct 17:
(17) În situatia în care contribuabilii prevazuti la alin. (1) lit. a) (e vorba de art.34, alin 1, lit.a din CF- n.m.) au înregistrat în anul 2008 pierdere fiscala, acestia efectueaza plati anticipate în contul impozitului pe profit în suma de o patrime din impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3).

de aici inteleg ca indiferent de marimea impozitului 16% care iti iese in fiecare trimestru din 2009 (mic sau foarte mare) platesti 1/4 din imp miinim aferent grilei corespunzatoare CA (in care te incadrezi)

de ex: daca am o firma care s-a infiintat in 2007 oct iar 2008 a fost anul debutului afacerii (va imaginati ca este un an de investitii, punere pe picioare, etc) si a obtinut pierdere contabila si fiscala (LOGIC!) dar a avut o cifra de afaceri de 1.400.000 lei (si munca pe bune, adica la suprafata). in aceste connditii, el plateste un impozit in 2009 de 8600:4=2150 roni, indiferent daca in 2009 realizeaza in continuare pierdere sau profit de 10.000.000 roni ????

corectati-ma daca gresesc, va rog!

"Art. 32. — Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata În Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Impozit minim
Art. 18. — (1) ........
(2) Contribuabilii, cu exceptia celor prevazuti la alin. (1), la art. 13 lit. c)—e), art. 15 si 38, în cazul carora impozitul pe profit este mai mic decat suma impozitului minim pentru transa de venituri totale corespunzatoare, prevazute la alin. (3), sunt obligati la plata impozitului la nivelul acestei sume.
(3) Pentru aplicarea prevederilor alin. (2), sumele corespunzatoare impozitului minim, stabilite în functie de veniturile totale Înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, sunt urmatoarele:.........."

De unde eu inteleg ca...da...daca ai pierdere de 10.000.000 platesti aceasta suma minima, si...nu...daca ai avea de platit 10.000.000 * 16% = 1.600.000 lei, atunci platesti 1.600.000 lei.

sorry...m-am suprapus cu dumneavoastra

#157 oanab04

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 30 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:21 PM

Pana la urma s-a lamurit cineva dca cei suspendati la registrul comertului platesc acest impozit?? Ca pana acum este singura solutie pe care o vad pt cei care "nu au ce cauta in piata" cum zice pogea. Offff , lucrurile nu ar trebui sa ramana asa, nu putem sa inghitim totul asa ca pelicanii.

#158 robertantal

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 868 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:27 PM

Vezi postareamirela 0702, la Apr 15 2009, 03:16 PM, a spus:

De unde eu inteleg ca...da...daca ai pierdere de 10.000.000 platesti aceasta suma minima, si...nu...daca ai avea de platit 10.000.000 * 16% = 1.600.000 lei, atunci platesti 1.600.000 lei.
sorry...m-am suprapus cu dumneavoastra

inteleg rationamentul, e logica pura sau bunul simt, problema este ca nu asta se intelege din alin 2 al art.18. Iar de deductie nu poate fi vorba pentru ca legea nu se deduce ci se respecta si se aplica...ca atare :biggrin:
Ori pct 17 (cel postat de mine) e foarte clar : "...acestia efectueaza plati anticipate în contul impozitului pe profit în suma de o patrime din impozitul minim anual..." si nu se spune "...acestia efectueaza in cursul anului curent, plati anticipate in contul impozitului pe profit in suma de o patrime din impozitul minim anual, urmand ca la finele anului sa se efectueze regularizari pozitive ale impozitului datorat numai in situatia in care prin aplicarea cotei de 16% asupra profitului impozabil anual rezulata un impozit superior celui minimal..."

Aceasta postare a fost editata de robertantal: 15 April 2009 - 02:29 PM

#159 mirela 0702

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 920 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:29 PM

(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.

Bine punctat!!

#160 mirela 0702

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 920 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:36 PM

mda...nu stiu, poate gresesc, insa se spune:

(2) Contribuabilii, cu exceptia celor prevazuti la alin. (1), la art. 13 lit. c)—e), art. 15 si 38, în cazul carora impozitul pe profit este mai mic decat suma impozitului minim pentru transa de venituri totale corespunzatoare, prevazute la alin. (3), sunt obligati la plata impozitului la nivelul acestei sume.

Deci...vor plati aceste sume minime doar cei in cazul carora impozitul de plata e mai mic (ma repet, decat aceste sume, evident)...

#161 robertantal

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 868 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:37 PM

de vreo 2-3 ani folosesc varianta de cod fiscal de pe site-ul anaf si in tot acest timp am fost nevoit sa actualizez in aclculatorul mei toate variantele ofociale modificate. Problema a constat in faptul ca orice modificare se facea cu oarece intarzieri astfel ca nu vedeau imediat schimbarile din cod (am ales sa folosesc aceasta varianta pentru ca dupa fiecare articol, este postat si un link cu norme).

dar iata ce mi-a actualizat azi:
http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Codul...m#_Toc150851536

duceti-va la cap impozitul pe profit, art 18, alin 3 :sad:

interesant este cat de repede s-au miscat cei de la informatica !!! oare interesele cui sunt slujite ?!

Aceasta postare a fost editata de robertantal: 15 April 2009 - 02:42 PM

#162 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:37 PM

de asta ce ziceti ?? ca mie mi se pare o portita de scapare :sad:

Vezi postareaOtilia Alupei, la Apr 12 2009, 02:27 PM, a spus:

acum, ce nu mi-e clar este ce se intelege prin " transportul personalului la si de la locul desfasurarii activitatii" ??
adica, daca plec in delegatie cu autoturismul firmei atunci e transport la locul de desfasurare a activitatii, nu ?? dar asa se poate f bine considera si cand circul cu autoturismul firmei prin Bucuresti, pe la clienti, pe la ... unde am treaba, nu ?? ca doar intra in activitatea de zi cu zi, intra in "desfasurarea activitatii", nu-i asa ??

#163 ginutzza

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 51 Postari:

Postat 15 April 2009 - 02:53 PM

sper ca este ok

Fisiere atasate

Gina

#164 nicoliciu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 17 Postari:

Postat 15 April 2009 - 03:00 PM

Intreb si eu asa: nu era mai de bun simt, daca tot au introdus impozitul acesta forfetar, sa spuna asa: platiti impozit raportat la cifra de afaceri, in functie de grila , si nu va mai bateti capul cu calculul impozitului pe profit si gata.
Sa nu ne mai chinuim atat: astea-s deductibile, astea nu, deduc chelt cu benzina cat deduc, cat nu, am facut bine ca am introdus factura aia cu revizia auto sau nu?
Dar nu, noi tre sa verificam si para verificam, la sfarsitul trimestrului ce facem, platim 16%? Cat e cifra de afaceri? Cat platesc, raportat la CA sau calculez impozit pe profit? Oare am interpretat bine articolul din lege? Ca la noi asa e practica, tu interpretezi intr-un fel iar organul de control iti da peste cap ca n-ai interpretat corect (adica asa ca ei), ca doar legea e permisiva...
Stam cu stres pana nu mai putem la un control ca o sa ne purice de nu o sa ne vedem bine... Ma refer aici la cei corecti care isi vad de treburile lor nu la teparii care se inmultesc pe zi ce trece.

#165 bogdani

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 15 April 2009 - 03:07 PM

Vezi postareaOtilia Alupei, la Apr 15 2009, 03:37 PM, a spus:

acum, ce nu mi-e clar este ce se intelege prin " transportul personalului la si de la locul desfasurarii activitatii" ??
adica, daca plec in delegatie cu autoturismul firmei atunci e transport la locul de desfasurare a activitatii, nu ?? dar asa se poate f bine considera si cand circul cu autoturismul firmei prin Bucuresti, pe la clienti, pe la ... unde am treaba, nu ?? ca doar intra in activitatea de zi cu zi, intra in "desfasurarea activitatii", nu-i asa ??
In spiritul celorlalte prevederi, presupun ca ei s-au gandit aici la transportul de personal in sensul "am un autobuz cu care transport muncitorii pe santier, adica la locul desfasurarii activitatii". Dar ar merge interpretat si in sensul delegatiei de care zici tu... desi mi-e groaza ce birocratie se creaza, pentru ca va trebui sa dovedesti ca ti-ai desfasurat activitatea acolo (adica delegatie stampilata/semnata de firma la care te duci)... Ce se intampla daca merg la o negociere de contract sau sunt un agent de vanzari care cutreiera orasul pe la sute de magazine in cautare de comenzi? Iau de la fiecare delegatie?

@zsuzsi: nu are cum sa se refere acolo la deducerea tva pentru firmele de leasing pentru ca se refera la automobilele "aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile", iar persoana impozabila este beneficiarul leasingului, nu firma de leasing (impozitul pe masina revine de platit beneficiarului de leasing, nu firmei de leasing).

@nicoliciu: scopul legii e sa stranga cat mai multi bani la buget, iar daca impozitul forfetar s-ar aplica universal la toate firmele ar scapa bani din mana (de exemplu firmele care platesc impozit mare pe profit ar ajunge sa dea mai putini bani la stat). Asa ca practic au stabilit un plafon minim: daca 16% iese mai mult decat acel plafon minim (in tabelul de venituri in care te incadrezi ca firma), atunci dai 16%, ca ies mai multi bani ptr buget.

Intamplator sau nu, azi (la o zi dupa ce a aparut OUG in MO) mi-au venit in sfarsit in control cei de la anaf ptr returnarea de tva (grosul e din facturi de leasing) :sad:

Aceasta postare a fost editata de bogdani: 15 April 2009 - 03:10 PM

#166 ioanadanciu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 15 April 2009 - 03:45 PM

Buna ziua,

As dori sa stiu daca legea de care se tot vorbeste privind decontarea bonurilor de benzina a intrat in vigoare sau nu?.. Se mai pot deconta bonuri de benzina luna asta?

Multumesc!
Ioana

Similar Topics Collapse

Topic Forum Deschis de Statistici Ultima postare

5 useri citesc topicul

0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL