Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
concediu medical - in baza de calcul avem o perioada de somaj tehnic conf.OUG28/2009 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

concediu medical - in baza de calcul avem o perioada de somaj tehnic conf.OUG28/2009

13 replies to this topic

#1 costin_mentor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 122 Postari:

Postat 11 June 2009 - 09:08 AM

Buna ziua , am urmatoarea problema legata de un concediu medical :

- in intreaga luna mai 2009 am avut salariatii in somaj tehnic .
- in luna iunie 2009 (cand s-a terminat perioada de somaj tehnic) unul din salariati intra in concediu medical . Intrebarea mea :
Voi lua in considerare in baza de calcul a concediului medical si luna mai 2009 ? Daca da , ce valori voi lua in considerare pentru aceasta luna : salariul minim brut pe tara sau 75% din salariul de incadrare ?
multumesc
TotalSal - un program complet de salarii!

#2 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 11 June 2009 - 09:10 AM

da, se ia in considerare luna mai, somajul tehnic.
Se ia in considerare valoarea in baza careia ai platit contributia la sanatate (75%)

#3 angel_cri

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 22 Postari:

Postat 19 June 2009 - 01:25 PM

Poate ar trebui sa ne straduim un pic mai mult sa dam raspunsuri clare!!! Daca nu......
In primul rand nu exista "valoarea in baza careia ai platit contributia la sanatate " , pentru ca pe perioada somajului tehnic nu se plateste aceasta contributie.
in al doilea rand- in virtutea faptului ca salariatii aflati in Somaj Tehnic isi pastreaza calitatea de ASIGURATI , insa raportat fiind la salariul minim pe economie ( 600 Ron) , ar fi logic ca in baza de calcul pentru un ulterior Concediu medical sa intre 600 Ron si nu indemnizatia de 75% ( care nici macar nu este un venit salarial).

Ce parere aveti?? :biggrin:

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 19 June 2009 - 02:48 PM

#4 vics

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 209 Postari:
  • Interests:IT

Postat 22 June 2009 - 11:03 AM

In somaj tehnic, se pastreaza calitatea de asigurat, asta inseamna ca statul prin (AJOFM) plateste contributiile aferente. Daca le plateste la salar minim (600), ar rezulta ca asta-i suma care se ia in calcul la lunile de contributie.

Insa pe de alta parte:
Avem cazurile cand in cele 6 luni luate in calcul exista perioade de CM, sa zicem pt exemplificare o luna intreaga. Pentru luna respectiva, contributiile se calculeaza la nivelul sal minim x nr zile CM, insa in calculul celor 6 luni se ia cuantumul indemnizatiei (care de obicei e mai mare). Pastrand logica rezulta ca pentru media zilnica se ia in calcul suma de 75%.

Fain, nu-i asa ? :sad: Personal cred ca se merge pe varianta a 2-a, da' pana nu se omologheaza primul deponent nu putem fi siguri :lnr (51):

Si ar mai fi o imbarligatura potentiala: Ce se intampla daca survine un CM in timpul perioadei de somaj tehnic ?

#5 Esoare

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 31 Postari:

Postat 30 July 2009 - 11:36 AM

In somajul tehnic,se pastreaza calitatea de asigurat,dar nici indemnizatia de somaj tehnic nici salariu minim nu intra in baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate de munca,deoarece in OUG 158/2005 si nici inOUG 28/2009 nu se prevede acest lucru. C M nuintrerupe somajul tehnic.

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 31 July 2009 - 08:00 AM

#6 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 30 July 2009 - 07:06 PM

Lg. 268/2009 pentru aprobarea OUG 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala
Art. 2
(3) Perioada prevazuta la alin. (1), pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei.

Conform art. 10 alin. (2) lit. b) al OUG 158/2005 baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical pentru perioada somajului tehnic, asimilat stagiului de cotizare, este salariul minim brut pe tara, adica 600 lei.

OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).

#7 costin_mentor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 122 Postari:

Postat 31 July 2009 - 08:23 AM

Citat din OUG158/2005 :
" Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuția pentru concedii și indemnizații de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru șomaj;@
b) pentru care plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se suportă din alte surse, în condițiile prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea și funcționarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare;
c) pentru care, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, plata contribuției de asigurări sociale de sănătate s-a făcut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) și d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 150/2002, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile și indemnizațiile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență.
(3) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate și perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora.
(4) Perioadele prevăzute la alin. (2) și (3) se asimilează stagiului de cotizare numai dacă în aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare în înțelesul prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.

Art. 9. - Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiții de stagiu de cotizare, în cazul urgențelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor și SIDA. Lista cuprinzând urgențele medico-chirurgicale, precum și bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.

Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizațiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția pentru concedii și indemnizații.@
(2) În situația în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizațiilor, se utilizează perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) și c), veniturile ce se iau în considerare sunt:
a) cuantumul indemnizațiilor, pentru situațiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. c) și alin. (2);
b) salariul de bază minim brut pe țară, din perioadele respective, pentru situațiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) și alin. (3).
(3) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevăzători, pe perioada în care se află în situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B și alin. (2) lit. c) și d).
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, pentru situațiile prevăzute la art. 9 și 31, baza de calcul a indemnizațiilor o constituie venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuția, cu respectarea prevederilor alin. (2).@
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plătesc zilele lucrătoare.
(6) La stabilirea numărului de zile ce urmează a fi plătite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, precum și cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevăzute prin contractele colective de muncă. "

Am incheiat citatul.
Referitor daca se considera salariu minim brut sau 75% din salariu de baza ,daca citim art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).(care enumera cazurile cand se ia in considerare salariu minim brut pe tara) constatam :
- art.8 alin.(3) nu intra in discutie , deci nu se calculeaza la 75% salariu minim
- art.8 alin(1) lit.b) nu intra in discutie pentru ca se refera strict la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 150/2002 .

Concluzia mea : in baza de calcul se considera varianta cu 75% din salariu de baza .

#8 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 31 July 2009 - 01:46 PM

Citeste asa, n-ai treaba cu art.8, care intra la „sau”:
Art. 10
(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).

#9 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 31 July 2009 - 09:01 PM

Vezi postareavics, la Jun 22 2009, 12:03 PM, a spus:

Si ar mai fi o imbarligatura potentiala: Ce se intampla daca survine un CM in timpul perioadei de somaj tehnic ?
In timpul somajului tehnic Contractul de munca este suspendat, nu mai poti sa-l intrerupi cu Concediu medical.
Codul muncii:
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

#10 costin_mentor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 122 Postari:

Postat 04 August 2009 - 09:44 AM

Vezi postareaLexiroxi, la Jul 31 2009, 02:46 PM, a spus:

Citeste asa, n-ai treaba cu art.8, care intra la „sau”:
Art. 10
Citat :

" Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a)...
b) pentru care plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se suportă din alte surse, în condițiile prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea și funcționarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare;
(3) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate și perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora.
(4) ... "

Am incheiat citatul.

Salariu minim brut pe tara se ia doar pentru cazurile de mai sus ( art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3) ) iar somajul tehnic nu intra in niciunul din cazurile enumerate mai sus . Raman in continuare la continuare la parerea initiala .

#11 anaderol

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 190 Postari:

Postat 04 August 2009 - 10:13 AM

ref la acest subiect eu am un raspuns de la casa nationala de sanatate si ei spun NU, banii primiti in somaj tehnic nu intra in baza de calcul pt concedii medicale!!

#12 francesca2009

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 113 Postari:

Postat 04 August 2009 - 11:22 AM

Conform art. 10 alin. (2) lit. b) al OUG 158/2005 baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical pentru perioada somajului tehnic, asimilat stagiului de cotizare, este salariul minim brut pe tara, adica 600 lei.

OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
[/quote]

OUG 158/2005 pe care am gasit-o eu pe site CAS Iasi nu contine la art 10(1) prevederea cu limita de 12 salarii minime. Unde ai gasit?

#13 costin_mentor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 122 Postari:

Postat 04 August 2009 - 01:04 PM

Vezi postareaanaderol, la Aug 4 2009, 11:13 AM, a spus:

ref la acest subiect eu am un raspuns de la casa nationala de sanatate si ei spun NU, banii primiti in somaj tehnic nu intra in baza de calcul pt concedii medicale!!
Poti te rog sa atasezi raspunsul celor de la casa natioanal de sanatate ?

#14 mihaela2005

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 58 Postari:

Postat 05 August 2009 - 10:51 AM

Nu stie nimeni cert pana la urma ce intra in baza de calcul, indemnizatia de 75% sau sal. min brut sau nici una, ci ramane baza de calcul avuta inaintea somajului?
Multumesc

Aceasta postare a fost editata de mihaela2005: 05 August 2009 - 10:55 AM

Similar Topics Collapse

1 useri citesc topicul

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL