Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Capital social - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Capital social

7 replies to this topic

#1 moldovan simona

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 19 June 2009 - 08:15 AM

Buna ziua!

Am urmatoarea situatie: un client si-a majorat capitalul social cu o cladire pe care a achizitionat-o in luna ianuarie 2009. In contabilitate am efectuat inregistrarea: 212=401 1.000.000.
Intrebare: Cum sa fac inregistrarea legata de majorarea capitalului social cu aceasta cladire?
Mentionez: sunt deja facute actele de majorare capital social la registrul comertului, cei de la finante si de la CECCAR m-au trimis sa ma uit in carte, DAR nu ma descurc (nu consider ca aceasta majorare este un aport in natura).

Multumesc anticipat.
Respecte,
Simonam Moldovan

#2 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 19 June 2009 - 08:48 AM

De ce "nu consider ca aceasta majorare este un aport in natura" ?

#3 teofilia

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 214 Postari:

Postat 19 June 2009 - 08:57 AM

- subscriere aport: 456=1011
-inreg aducerii cladirii ca aport: 212=456
- trecerea capitalului subscris la capital varsat: 1011=1012
Si apropos: mai sus ar fi fost 404 nu 401

#4 rodicus

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 135 Postari:

Postat 19 June 2009 - 08:57 AM

majorarea capitalului social se face cu banii adusi ca aport de catre asociati pentru achizitionarea cladirii

subscriere aport

456=1011

varsare capital social

5311 sau 5121=456

trecere capital social nevarsat in capital social varsat

1011=1012

achizitie cladire

212 = 404
4426

altfel cladirea trebuia achizitionata de asociat si majorarea capitalului social se face prin aportul in natura a cladirii

1011=456

212 =456

1011=1012
The art of knowing is knowing what to ignore.

#5 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 20 June 2009 - 08:26 PM

Vezi postareamoldovan simona, la Jun 19 2009, 09:15 AM, a spus:

Buna ziua!

Am urmatoarea situatie: un client si-a majorat capitalul social cu o cladire pe care a achizitionat-o in luna ianuarie 2009. In contabilitate am efectuat inregistrarea: 212=401 1.000.000.

Simonam Moldovan
La registrul comertului cum s-a facut majorarea de capital social? Aport in natura sau numerar, pentru ca daca s-a facut in numerar, numerar cu care s-a achizitionat cladirea atunci inregistrarile sunt : 1. Decizia de majorare a capitalului social 456 = 1011, suma depusa in caserie sau banca 5311= 456 trecerea capitalului social la varsat 1011= 1012 si achizitia cladirii 212 =404 si TVA aferent daca este cazul;
iar daca s-a facut prin aport cladire in baza unui raport de evaluare pentru stabilirea valorii de aport atunci:
2. Majorarea 456 =1011, inreg.aportului in baza rap. de evaluare 212 = 456, si trecerea cap. la varsat 1011=1012.

#6 moldovan simona

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 22 June 2009 - 01:11 PM

Nu m-am facut inteleasa.

Cladirea a fost achizitionata si achitata de catre firma in luna ianuiarie 2009. Inregistrarea pe care am facut-o a fost:
212=404 1.000.000
In luna mai administratorul inregistreaza la Camera de Comert majorarea capitalului social cu valoarea cladirii. Avem incheierea de la Camera de Comert ca valoarea capitalului social este de 1.000.200 lei.
Cladirea trebuie sa ramana in 212.

Cum fac inregistrarile de majorare a capitalului social?

#7 daniela pirvulescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 139 Postari:

Postat 22 June 2009 - 01:28 PM

In acest caz, cred ca s-a facut o greseala la Reg. Imobilul a intrat in firma ca achizitie mijl.fix. Marirea cap. soc. se face cu aport personal in bani sau in natura. In bilant a crescut activul societatii odata cu cumpararea casei si nu pasivul cu marirea cap. soc. Singura majorare a cap. cu resursele din firma se poate face din 1068 care acum include fostele conturi 111 (fond de dezvoltare si 118 alte fonduri). La Reg. cred ca nu s-a inteles ca imobilul este deja in firma ca mijl. fix si cu amortizare facuta la el. Dar ma intreb pe ce baza au facut asta? N-au cerut actele de provenienta? Normal, cumparatorul casei trebuia sa fie nu firma ci patronul, care mai apoi o baga ca aport pt. marirea de capital. Eu asa vad.

#8 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 22 June 2009 - 08:20 PM

Te-am inteles perfect, de aceea ti-am sugerat sa vezi cum s-a facut inregistrarea la ORC.
Daca la ORC majorarea s-a facut cu valoarea cu care s-a achizitionat cladirea atunci nu ai aport in natura cladirea ci aport in numerar cu suma depusa si cu care s-a achitat factura prin care s-a achizitionat cladirea.
Deci inreg. in conta 456 = 1011, depunerea numerarului pentru ca trebuie sa ai numerar depus cu care s-a achitat cladirea dar poate la-i inregistrat prin 455 nu prin 456 si atunci trebuie sa reglezi inregistrarea in conta deci 5121, 5311, 455 = 456 si 1011 = 1012.

Similar Topics Collapse

Topic Forum Deschis de Statistici Ultima postare

7 useri citesc topicul

0 membri, 7 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL