Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
concediul de maternitate - topic 2009-2010 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 6

Salt la continut

concediul de maternitate - topic 2009-2010

129 replies to this topic

#101 ETIC

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 169 Postari:

Postat 13 February 2010 - 01:00 PM

Nu, nu a mai lucrat.
De fapt sa explic care e situatia. Respectiva mamica este asociata in firma si deoarece nu a cotizat la sanatate ca si asociat unic si trebuia sa se interneze sa nasca s-a angajat in propria firma incepand cu 01.01.2010, in 25.01.2010 a nascut si a venit primul concediu de maternitate in perioada 25 - 31.01.2010.
Dar excluzand ca ea a facut treaba asta ca sa nu plateasca spitalul ca la hotel, cum fac eu statul de salarii in aceste conditii "speciale".
Eu ma gandesc ca ar fi corect asa :
- 01.01. - 25.01.2010 = a lucrat normal
- 25.01 - 31.01. 2010 = concediu maternitate = 85%*0 ( ca zero e stagiul de cotizare )
Dar nu stiu daca e corect si daca o sa-mi primeasca cei de la CASMB concediul cu 0 la perioada de cotizare si deci 0 sume.
De asemenea primele 5 zile sunt suportate de angajator dar deoarece stagiul de cotizare e zero, tot zero iese. Pe de alta parte nu cred ca este OK sa nu lucrez concediul medical dat de doctor si sa las persoana cu lucrat luna intreaga pt ca totusi ea nu a fost la servici.
Nu stiu daca a mai avut cineva asa un caz special dar incerc sa caut opinii ca sa vad daca nu gresesc eu.
Multumesc

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 14 February 2010 - 12:19 PM

#102 monimoni

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 26 February 2010 - 04:55 PM

Buna ziua,

In cazul unei persoane fizice autorizate aflate in concediu de sarcina si lauzie, cum se calculeaza contributia de asigurari sociale, este tot 9,5% aplicat la salariul minim brut pe tara? Este singura contributie care se scade din venitul brut dupa aplicarea procentului de 85%?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

#103 robert1978

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 27 March 2010 - 12:28 PM

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: O angajata intra in concediu de maternitate la 2 luni dupa angajare. Care sunt actele necesare pentru calculul indemnizatiei de concediu (atat cel de maternitate cat si cel pentru crestere copil pana la 2 ani)? Trebuie sa aduca adeverinta de la fostul loc de munca privind veniturile in ultimele 4 luni si dovada ca a fost angajata 12 luni (pentru concediu de crestere copil pana la 2 ani)?

Va multumesc mult.

#104 bolba

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 28 March 2010 - 11:14 PM

1.Da,adeverinta cu veniturile realizate in ultimele 4 luni ,necesara la calcularea indemnizatiei pt.sarcina si lauzie.
2.Pentru intocmirea si depunerea dosarului pt. indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani , vechiul loc de munca trebuie sa intocmeasca ,,Adeverinta -anexa nr.2"cu veniturile realizate pt.lunile care nu se regasesc la d-vs.

#105 robert1978

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 29 March 2010 - 06:35 AM

Vezi postareabolba, la Mar 28 2010, 11:14 PM, a spus:

1.Da,adeverinta cu veniturile realizate in ultimele 4 luni ,necesara la calcularea indemnizatiei pt.sarcina si lauzie.
2.Pentru intocmirea si depunerea dosarului pt. indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani , vechiul loc de munca trebuie sa intocmeasca ,,Adeverinta -anexa nr.2"cu veniturile realizate pt.lunile care nu se regasesc la d-vs.

Multumesc frumos!

O saptamana minunata!

Aceasta postare a fost editata de robert1978: 29 March 2010 - 06:41 AM

#106 nikyi

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 29 April 2010 - 07:34 PM

Am si eu o nelamurire, va rog sa ma ajutati.
Urmeaza sa nasc la sfarsitul lui mai, am intrat deja in concediul pentru sarcina si lehuzie, dar nu am efectuat concediul de odihna aferent anului 2010. Pot sa il efectuez dupa nastere, inainte de a intra in CIC? Va multumesc anticipat!

#107 beatrice1971

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 519 Postari:

Postat 29 April 2010 - 11:23 PM

Concediul de odihna se poate efectua si dupa nastere, mai exact dupa scurgerea celor 126zile de concediu medical sarcina si lauzie. Dupa terminarea concediului de odihna, contractul de munca ti se va suspenda, la cerere, pentru a putea intra in CIC.
Atentie insa, in aceasta situatie vei beneficia mai putin de CIC, acesta sfarsindu-se cand implineste copilul 2 ani.

Aceasta postare a fost editata de beatrice1971: 29 April 2010 - 11:24 PM

Viata e ceea ce ti se intampla in timp ce esti ocupat sa faci alte planuri.

#108 nikyi

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 03 May 2010 - 07:27 PM

Multumesc foarte mult pentru raspuns

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 04 October 2010 - 10:24 AM

#109 delia123corina

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 17 June 2010 - 10:13 PM

Buna,

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o nelamurire privind concediul medical si cel de sarcina si lauzie. Probabil ca s-a mai pus aceasta chestiune, dar pb mea este relativ simpla. Lucrez din iunie 2009 la aceasta firma. In decembrie 2009 am aflat ca sunt insarcinata, iar din 3 ianuarie 2010 am intrat in concediu medical ( boala obisnuita) pentru o complicatie la sarcina. Am concediu medical neintrerupt din 3 ianuarie pana in 29 mai 2010. Din 30 mai am concediu prenatal, cod 08. Am inteles modalitatea de calcul a acestui concediu prenatal de pe acest forum, dar intrebarea mea este : baza de calcul este perioada iulie 2009 - decembrie 2010 sau se includ si lunile de concediu medical. Am o disputa cu departamentul de personal care deocamdata refuza sa imi precizeze baza de calcul, dar cu toate ca sunt mai putine retineri la concediul prenatal indemnizatia mea este mai mica. Sumele exacte nu au importanta acum, dar vreau o confirmare din partea cuiva care lucreaza in domeniu si a mai avut cazuri de acest gen : este adevarat ca baza de calcul se refera la cele 6 luni anterioare producerii evenimentului ( adica perioada iulie-dec 2009) si ca toate concediile medicale din acest an ( ianuarie - mai 2010) nu sunt considerate stagiu de cotizare si nu pot fi luate in considerare la calculul concediului prenatal? Daca are cineva la indemana si baza legala, m-ar ajuta foarte mult.

Multumesc mult si scuze daca reiau vreo postare anterioara.

#110 beatrice1971

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 519 Postari:

Postat 18 June 2010 - 11:32 PM

In baza de calcul sunt incluse veniturile din lunile in care ai fost in concediu medical.

Extrase din OUG 158/2005

ART. 8
(1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj;
(2) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile şi indemnizaţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(3) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizează perioadele asimilate stagiului de cotizare prevăzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurări sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevăzute la art. 8 alin. (2);
b) salariul de bază minim brut pe ţară din perioadele respective, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);
c) indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (3) lit. c).
Viata e ceea ce ti se intampla in timp ce esti ocupat sa faci alte planuri.

#111 anaia

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 27 July 2010 - 04:59 PM

Buna ziua,

Intampin urmatoarea situatie,
Sunt insarcinata in 6 luni si o saptamana, am venituri pe PFA in lunile ianuarie - Iunie astfel:

01.2010 = 7500
02.2010 = 7500
03.2010 = 7500
04.2010 = 7500
05.2010 = 7500
06.2010 = 12500
07.2010 = 0
08.2010 = 0

Total venit = 50000

Intrebarea nr. 1:
Cum se calculeaza suma aferenta concediului prenatal si postnatal?

a) Inteleg ca acest concediu este plafonat la un venit baza de calcul de 7200 ron/luna

b) Se ia in calcul veniturile pe ultimile 12 luni anterioare primei zile de concediu prenatal ( respectiv : septembrie 2009 - august 2009 = 50000 ron) sau pe ultimile 6 luni anterioare primei zile de concediu prenatal (respectiv : martie 2010 - august 2010 = 35000 ron)

c) In cazul in care se tine cont de ultimile 6 luni, se vor lua in calcul numarul de zile pentru 6 luni anterioare primei zile de concediu prenatal (aproximativ 6 luni * 22 zile = 132 zile) sau doar ultimile 4 luni ( respectiv lunile in care am facturat - martie 2010 - iunie 2010; adica aproximativ 4 luni *22 zile = 88 zile)

d) stie cineva sa ma ajute cu acest calcul? Va multumesc anticipat!

Intrebarea nr. 2:
Cum se calculeaza suma aferenta concediului de ingrijire copil pana la 2 ani?

Daca cineva ma poate ajuta va rog sa trimite-ti raspunsurile si pe adresa anaia_ai@yahoo.com

Multumesc,

#112 ofe76

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 23 August 2010 - 07:09 PM

Vezi postareaFlorian2005, la Jan 27 2010, 10:00 AM, a spus:

3. Calculul se face identic pt.oricare situatie! Nu am vazut nimic prevazut, in cazul normei partiale! Avantaj salariat, plata Angajator, de cele mai multe cazuri, pana la recuperare din fond!
Imi cer scuze ca intreb si eu, dar nu am inteles, daca e angajata cu 2h/zi calculul se aplica la 600 de lei sau 150 de lei. Nu mi s-ar parea corect sa se aplice la 600 de lei. :lnr (1):

#113 mihaelamocanu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 05 September 2010 - 07:50 AM

Buna ziua,

As avea o intrebare legata de CIC. Sunt salariata de la 01.09.2009. Incepand cu 02.08.2010 am intrat in concediu prenatal. Datorita faptului ca am un handicap grad II, pe toata durata contractului de munca nu mi s-a retinut impozit pe venitul din salariu, conform legislatiei in vigoare. In aceasta situatie, indeplinesc conditiile pentru a intra in CIC, la sfarsitul celor 126 zile de pre si postnatal?

Multumesc frumos

#114 inacat

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 04 October 2010 - 09:34 AM

buna ziua,
as dori sa stiu daca intra in calculul CM sarcina si lauzie si un premiu anual care a fost acordat chiar in prima luna din cele 6 ce se iau in considerare?

#115 polo

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 21 Postari:

Postat 13 October 2010 - 12:39 PM

buna!un caz ciudat si nu stiu cum sa sfatuiesc o graviduta.data probabila a nasterii-20 ian 2011.
are somaj incepand cu luna august 2010--9 luni de somaj deci va termina somajul in in aprilie 2011.Stiu ca somajul poate fi intrerupt de conc med,de matern.Ca sa poata beneficia de indm de crestere copil ne-am gandit la o varianta.`Pe la juma lui ian sa intre in conc matern toate cele 126 de zile adica 4 luni.deci s-a prelung cu 4 luni.Dupa expir concediului se fac cam pe la 15 mai 10 luni de cotizare apoi inca 2 luni de somaj si poate bine mersi sa intre in crestere copil pana la implinirea vastei de 2 ANI.Se poate?eu m-am gandit ca treb cotizatie 12 luni dar neaparat anterior nasterii sau cand s e implineste un an de cotzare poate solicita cnced de crestere?

#116 mirela 0702

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 920 Postari:

Postat 15 October 2010 - 04:15 PM

Vezi postareapolo, la Oct 13 2010, 01:39 PM, a spus:

buna!un caz ciudat si nu stiu cum sa sfatuiesc o graviduta.data probabila a nasterii-20 ian 2011.
are somaj incepand cu luna august 2010--9 luni de somaj deci va termina somajul in in aprilie 2011.Stiu ca somajul poate fi intrerupt de conc med,de matern.Ca sa poata beneficia de indm de crestere copil ne-am gandit la o varianta.`Pe la juma lui ian sa intre in conc matern toate cele 126 de zile adica 4 luni.deci s-a prelung cu 4 luni.Dupa expir concediului se fac cam pe la 15 mai 10 luni de cotizare apoi inca 2 luni de somaj si poate bine mersi sa intre in crestere copil pana la implinirea vastei de 2 ANI.Se poate?eu m-am gandit ca treb cotizatie 12 luni dar neaparat anterior nasterii sau cand s e implineste un an de cotzare poate solicita cnced de crestere?

Nu, stagiul de cotizare se considera a fi 12 luni inaintea nasterii copilului.

Ordonanta 148/2005 - actualizata

"Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei. "

#117 Olesea

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 22 October 2010 - 11:34 AM

Buna ziua, sunt noua pe aici, dar am si eu o intrebare: am inteles ca concediu pre/post natal este suportat de FNUASS, cum se recupereaza acesti bani, care e procedura, unde trebuie de adresat, ce e de depus???
Si a doua intrebare ar fi ce contributii plateste angajatorul la suma de plata a concediului???

#118 minniem

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 31 October 2010 - 04:49 PM

Buna, urmeaza sa nasc in ianuarie 2011 si nu reusesc sa obtin raspunsuri la o serie de intrebari legate de indeminizatia mea pt cresterea copilului. Astfel:
1. Pt. functia de baza, unde lucrez din 2005 neintrerupt, am un venit net mediu de 1100 RON/lunar.
2. Din nov 2009 am un al doilea contract de prestari servicii cu o alta firma, cu un venit mediu lunar de 1200 RON. Problema este ca din motive financiare, acest venit nu mi-a fost platit din luna iulie 2010, urmand sa mi se plateasca intreaga suma retroactiv in aceasta luna, nov. 2010. Avand in vedere ca nu am platit impozit neintrerupt la stat 12 luni pt acest venit, se mai ia in considerare la calculul indeminizatiei pt cresterea copilului?
3.Daca am incheiat cu o alta firma un contract de prestari servicii ocazionale (cum ar fi prestarea unor servicii de training pt o perioada de 3 saptamani) pentru care suma imi este platita o singura data si impozitata o singura data, se ia acest venit la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului?
4. Daca voi naste in ianuarie 2011, ultimul venit care se ia in considerare este cel primit in ianuarie pentru munca depusa in decembrie 2010 sau venitul primit in decembrie pentru munca depusa in noiembrie?
Va multumesc

#119 simona_iunie

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 01 November 2010 - 04:12 PM

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care intra in concediu ingrijire copil pana la 2 ani mai apare in declaratiile de somaj, sanatate si pensii cu suma zero sau nu mai apare deloc. Va multumesc.

#120 nilufera

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 237 Postari:

Postat 01 November 2010 - 07:31 PM

Vezi postareasimona_iunie, la Nov 1 2010, 05:12 PM, a spus:

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care intra in concediu ingrijire copil pana la 2 ani mai apare in declaratiile de somaj, sanatate si pensii cu suma zero sau nu mai apare deloc. Va multumesc.
Dupa cate stiu eu nu mai apare deloc!

Si acum sa schimb postura si sa pun si eu o intrebare...in toata perioada asta..adica de la ultimul raspuns pe acest topic:) am fost in concediu de crestere a copilului si intre timp sunt iarasi insarcinata..am vazut ca s-a mai pus intrebarea asta dar nu raspuns nimeni iar cea care imi tine locul la firma nu stie cum sa procedeze..deci...o sa am o perioada de 2 saptamani intre data in care primul copil implineste 2 ani si nasterea celui de-al doilea pe care normal, o sa o acopar intrand in concediu prenatal, 126 de zile...cum se calculeaza acest concediu? ramane baza de calcul avuta la primul copil, adica veniturile de atunci anterioare intrarii in primul concediu sau baza de calcul o reprezinta indmenizatia primita de la stat in cei 2 ani?mie mi se pare logic sa ramana baza anterioara, indemnizatia nu reprezinta un venit brut si nu are de ce sa se aplice nici macar CASS ul la ea;va rog daca se poate sa va dati cu parerea.

merci!

Similar Topics Collapse

6 useri citesc topicul

0 membri, 6 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL