Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Chirie facturata cu TVA - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Chirie facturata cu TVA

3 replies to this topic

#1 Mufide

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 04 October 2009 - 08:50 PM

Buna seara,

Am urmatoarea problema, pentru care va solicit ajutorul.

SC, am dat in chirie un spatiu comercial in iulie 2004 altei SC. Nu am optat pentru taxare, prin notificare, desi am facturat cu TVA. Am optat pentru taxare prin notificare incepand cu 01.01.2008 (numai cu aceasta data mi s-a primit notificarea la AFP)

Clientul solicita stornarea facturilor descoperite sau notificare.

Va rog, ma puteti ajuta cu un sfat, referitor la urmatoarele:
- inchirierea pe 2004 este considerata tacita ?
- daca stornez facturile, sa le intocmesc acum sau la un eventual control ?
- cheltuiala cu TVA-ul pentru mine este nedeductibila ?

Va multumesc

#2 cristibelean

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 18 Postari:
  • Interests:consultant

Postat 05 October 2009 - 04:59 PM

In codul fiscal la art. 141 alin. (3) scrie: Orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea operațiunilor prevăzute la alin. (2) lit. e) și f), în condițiile stabilite prin norme.
In Norme pentru explicarea Art. 141 al.3 din CF se face precizarea:
38. (1) În sensul art. 141 alin. (3) din Codul fiscal și fără să contravină prevederilor art. 161 din Codul fiscal, orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea oricăreia dintre operațiunile scutite de taxă prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, în ceea ce privește un bun imobil sau o parte a acestuia.

(2) În aplicarea alin. (1) un bun imobil reprezintă o construcție care are înțelesul prevăzut la art. 141 alin. (2) lit. f) pct. 2 din Codul fiscal și orice teren.

(3) Opțiunea prevăzută la alin. (1) se va notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice și se va exercita de la data înscrisă în notificare. O copie de pe notificare va fi transmisă clientului. Depunerea cu întârziere a notificării nu va anula dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare. În situația în care opțiunea se exercită numai pentru o parte din bunul imobil, această parte din bunul imobil care se intenționează a fi utilizat pentru operațiuni taxabile se va comunica în notificarea transmisă organului fiscal. Pentru bunurile imobile sau părțile din bunurile imobile pentru care au fost încheiate contracte de leasing înainte de data aderării și care se derulează și după data aderării, notificarea se va depune în termen de 90 de zile de la data aderării, în situația în care proprietarul bunului dorește să continue regimul de taxare pentru operațiunea de leasing cu bunuri imobile."

In cazul in care nu s-a notificat intentia de facturare cu Tva, se poate depune oricand fara nicio problema sau sanctiune.

consultant economic si financiar

#3 Alisia

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 36 Postari:

Postat 11 October 2009 - 12:11 PM

'In cazul in care nu s-a notificat intentia de facturare cu Tva, se poate depune oricand fara nicio problema sau sanctiune.'

Nu este chiar asa...Daca va uitati in normele CF din 2007 veti observa ca acolo scrie ca notificarea trebuie depusa la o data anterioara datei la care se va factura cu TVA. Adica notificarea trebuie depusa inainte de a face prima factura cu TVA. Incepand cu 01.01.2008 s-a adaugat paragraful conform caruia notificarea poate fi depusa si ulterior. Deci notificarea poate fi depusa si acum, dar data la care se opteaza pentru taxarea operatiunii nu poate fi anterioara datei de 01.01.2008. M-am lovit de aceasta situatie si tva-ul pentru chirie anterior datei de 01.01.2008 mi-a fost considerat nedeductibil din pacate. Si intr-adevar am verificat si in 2007 nu exista acest paragraf privind depunerea ulterioara a notificarii.

#4 ISTCONTACT

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 11 October 2009 - 03:08 PM

Eu m-am confruntat cu ocazia unei rambursari de TVA cu aceasta problema si am depus la momentul controlului notificarea pe care nu l-au recunoscut
inspectorii. Am ajuns la tribunal unde am castigat procesul contra ANAF si am recuperat TVA aferent facturilor de chirie.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 11 October 2009 - 08:05 PM

Similar Topics Collapse

3 useri citesc topicul

0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL