Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Pfa - plati - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Pfa - plati

5 replies to this topic

#1 picius

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 26 December 2009 - 01:22 PM

Buna ziua,

Mi-am infintat si eu un PFA pe 19.11.2009.
Pentru acest PFA am un contract comodat prin care toate platile de la utilitati, telefon, etc. le preiau eu, astfel am niste cheltuieli care trebuiesc inregistrate pe PFA.
Nu am avut activitate pana in ziua de azi.

Stiu ca ar trebui platit ceva (ex. pensi, cass etc.) dar nu stiu exact ce, unde, cand, si cum.
Astfel va rog sa ma ajutati si pe mine in aceasta privinta deoarece sunt nou in aceaste probleme si nu detin informatii.

Multumesc in avans.

P.S.: sistemul de impozitare nu este cel pe norma de venit, fiind cel normal (impozit pe profit) care necesita si tinerea unei contabilitati.

Mai am o intrebare. Mi-am creat pfa-ul cu ajutorul registrului de comert. Eu am cerut atunci sa nu fiu platitor de tva.
Mi-au creat pfa-ul inmanandu-mi urmatoare acte : Certificat Constatator, Certificat de inregistrare, Rezolutie.
In nici una nu scrie daca sunt sau nu platitor de tva. Cum pot sa aflu daca sunt sau nu platitor de tva ?

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 09 April 2010 - 01:00 AM

#2 corpus

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 267 Postari:

Postat 26 December 2009 - 10:05 PM

1. platitor de tva sau nu, rezulta din declaratia 070 pe care ati depus-o la Admin Financiara, (poate nu mai retineti ) pentru ca imi vine greu sa cred ca nu ati ajuns pe acolo
2. despre cheltielile de care vorbiti s-a tot discutat pe acest forum, puteti cauta si o sa gasiti, dar cel mai bine este sa studiati OMFP 1040/2004; este corect ca ati preluat prin contractul de comodat si cheltuielile cu utilitatile, nu o sa vi se accepte telefonul, decat daca este pe un contract in numele PFA; CASS obligatoriu ( 5.5 %) CAS optional desi aici au aparut si alte pareri cel mai bine solicitati un raspuns oficial
3. chiar daca nu ati avut activitate, trebuiesc trecute cheltuielile efectuate in ordine cronologica, asa cum prevede 1040
Daca nu sunteti cat de cat familiarizat cu contabilitatea in partida simpla, cel putin pentru inceput, apelati la un contabil

Aceasta postare a fost editata de corpus: 26 December 2009 - 10:09 PM

#3 picius

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 14 January 2010 - 10:52 PM

Mersi mult pentru raspuns. M-am interesat eu oricum intre timp si da, nu am trecut pe la admin financiara => amenda.
Nevermind, am rezolvat asta.
Despre CASS ce puteti sa imi spuneti ? cel de la admin financiara m-a pus sa imi declar un profit (1.000 lei/an) si mi-a zis ca am de platit doar 160 lei pe semestru si atat.
CASS-ul de unde pana unde ? Am inteles ca trebuie sa fac un contract cu cass-ul ca sa imi bag cartea de munca. Nu vreau sa imi bag cartea de munca => nu trebuie sa platesc nimic ?

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 09 April 2010 - 01:00 AM

#4 DRAGOS NEGOITESCU

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 999 Postari:

Postat 15 January 2010 - 09:24 AM

Pentru CASS nu se mai face contract, se declara si se plateste.
Depinde de ce domeniu de activitate ai (pt drepturi de autor de ex nu se plateste), si de cum esti declarat: norma fixa sau venit real.
Dragos

#5 okram

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 15 January 2010 - 12:31 PM

Buna.Am si eu o intrebare.Cass-ul se poate deduce la PFA????Merci.

#6 corpus

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 267 Postari:

Postat 16 January 2010 - 06:28 AM

Da. CASS_ul este o cheltuiala care se deduce integral in cazul PFA
pentru picius:incercati sa va mai lamuriti cu cateva aspecte esentiale
1.CASS= contributii asigurari sociale de sanatate ( Sanatate)
2 CAS= contributii asigurari sociale (Pensii)
Nu confundati Sanatatea si contributiile datorate, cu cartea de munca, adica asigurarea unei pensii la batranete
In calitate de PFA sunteti obligat la plata 5,5% din venitul net pentru contrib la CASS
Despre obligativitate dvs de a contribui si la CAS, in acest moment parerile pe forum sunt impartite in sensul ca ar fi obligatoriu sau optional, dar daca doriti sa va asigurati batranetea, in varianta "optional" va puteti intregistra cu un contract individual pentru plata CAS ( aprox 120 RON lunar)
In aceasta situatie si cota CASS si CAS sunt cheltuieli deductibile pentru stabilirea venitului net al activitatii PFA
Astfel ca din veniturile totale realizate de dvs ca PFA se scad toate cheltuielile deductibile ( in care sunt incluse si CASS si CAS) si asupra sumei ramase se aplica 16% reprezentand impozitul datorat admin financiare, pe care il veti achita in 4 rate trimestriale, conform decizie de impunere pe care cei de la admin fin. v-o trimite prin posta la adresa domiciliului fiscal declarat

Similar Topics Collapse

3 useri citesc topicul

0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL