Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Cheltuieli lipsa document justificativ - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Cheltuieli lipsa document justificativ

3 replies to this topic

#1 Goreman

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 04 January 2010 - 07:34 PM

Buna tuturor,

Stiu ca, conform Codului Fiscal, documentele care nu au la baza un document justificativ trebuie tratate ca fiind nedeductibile. Intrebarea mea este ce inseamna lipsa documentului justificativ. De exemplu, tin contabilitatea la o firma cu mai multe conturi de card (atat in lei cat si in valuta). Administratorul plateste mai multe restaurante, magazine etc. cu cardurile respective ale societatii, insa nu am bonurile pentru aceste plati. Astfel, la procesarea extrasului, nestiind natura cheltuielii (transport, protocol, serviciu )
inregistrez:

6588.2(Nedeductibil) = 5121 Analitic

Evident, la calculul impozitului nu le scad din profiturile impozabile. Care sunt riscurile in a proceda in acest fel? Un document justificativ exista totusi (extrasul bancar), insa presupun ca nu se pot aduce tot felul de hartii dubioase pe care trantesti o suma si o inregistrezi in contabilitate (chiar daca nu o deduci la impozit)

Multumesc pentru viitoarele raspunsuri :)

#2 maria viorica

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 147 Postari:
  • Interests:literatura, jocuri PC

Postat 05 January 2010 - 11:03 AM

speta expusa de tine poate avea doua aspecte:
1. daca stii sigur ca acele cheltuieli sunt ale firmei, realizate in scopul desfasurarii activitatii, se pune doar problema (ne)existentei docum. justificativ. cred ca e corect sa le consideri nedeductibile si nu deduci nici tva-ul aferent.
2. daca sunt cheltuieli in folosul propriu al administratorului, din nou sunt doua variante:
- daca acesta este si asociat ar trebui, probabil, tratate ca dividende. dar in acest caz ai grija cu declarararea si plata impozitului pe dividende si sa nu fie, in nici un caz, dividende platite in avans.
- daca nu este asociat, probabil tot pe nedeductibile...
poate te ajuta sa citesti si topicul "Cosmetizare cheltuieli, facturi superbe..." de la sectiunea "Subiectul lunii". d-na Otilia Alupei are cateva posturi f. bine argumentate acolo in legatura cu (ne)deductibilitatea unor chelt. mai putin "ortodoxe".
iti doresc succes! :pullhair:

Aceasta postare a fost editata de maria viorica: 05 January 2010 - 11:11 AM

#3 Goreman

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 05 January 2010 - 11:48 AM

Multumesc pentru raspuns, insa am cateva nelamuriri:

Ch. nu sunt in scopul desfasurarii activitatii, in acest caz ar fi adus facturi. Sunt plati prin POS in strainatate pentru mancare, bautura, cadouri etc. In acest caz insa, cum pot fi interpretate ca dividende (administratorul este si asociat unic)? atata timp cat se vede pe extras ca nu s-au platit banii catre acesta?

Ex. Daca eu ca administrator si , ma duc si imi cumpar tigari pe banii firmei (aduc un bon fiscal), nu le trec direct pe 623.2 (Protocol nedeductibil integral)? Se pot interpreta ca dividende?

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 08 April 2010 - 11:23 PM

#4 vioreld

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 166 Postari:
  • Interests:Informare

Postat 05 January 2010 - 07:07 PM

Da. Conform codului fiscal art. 7 :

,,Se consideră dividend din punct de vedere fiscal și se supune aceluiași regim fiscal ca veniturile din dividende:
- suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile achiziționate de la un participant la persoana juridică peste prețul pieței pentru astfel de bunuri și/sau servicii, dacă suma respectivă nu a făcut obiectul impunerii la primitor cu impozitul pe venit sau pe profit;
- suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui participant la persoana juridică, dacă plata este făcută de către persoana juridică în folosul personal al acestuia. ''

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 08 April 2010 - 11:24 PM

vioreld

Similar Topics Collapse

3 useri citesc topicul

0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL