Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
reevaluare MF domeniul public - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

- - - - -

reevaluare MF domeniul public

7 replies to this topic

#1 chitilin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 10 January 2010 - 04:18 PM

Salutare tuturor

Trebuie sa reevaluam MF domeniul public al statului conform Ordinului 3471/2008.
Ideea este ca m-am blocat la calculul IPC. Pe site-ul I.N.S. nu apare indicele lunii decembrie 2009, dar va aparea in 12 ianuarie.
Problema mea este alta: pentru o cladire construita in 1974 nu pot afla care este IPC pentru ca pe site-ul mentionat mai sus nu pot selecta o perioada de referinta asa de lunga (prima perioada este octombrie 1990). Precizez ca aceasta cladire nu are durata de functionare depasita, astfel incat trebuie reevaluata. Aceeasi problema o am si la terenuri (anul 1873), mai ales ca acestea nu au durata normala de functionare. Bine ca nu trebuie reevaluate MF de pe timpul lui Baiazid.
Va rog ajutati-ma cu niste sfaturi.

Multumesc anticipat

#2 trikule

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 150 Postari:

Postat 10 January 2010 - 10:03 PM

1. Ultima reevaluare ar trebui sa fie elementul tau de referinta in momentul cand purcezi la aceasta reevaluare, iar ultima reevaluare s-a efectuat in decembrie 2003, nu mai ai de ce sa aplici coeficienti mai vechi, pentru ca ar trebui ca toate valorile MIF, inainte de reevaluare, sa fie cel mult la nivelul lui decembrie 2003.
2. Nu confunda data finalizarii constructiei cu data intrarii in gestiunea ta. De ce? pentru ca se considera ca la data intrarii in gestiune bunul a fost evaluat la valoarea justa, iar DNU (durata normala de utilizare) incepe sa curga din acel moment (momentul intrarii in gestiunea ta, nu cel al PIF initiale)

#3 chitilin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 10 January 2010 - 10:21 PM

Ideea este ca toate aceste mijloace fixe au fost preluate de catre noi undeva in cursul anului 2005, in baza unui proces verbal de predare primire. Daca cei care ni le-au predat si care le aveau in evidenta in anul 2003 nu au facut reevaluare trebuie, oricum, sa facem noi (pentru prima data). La asta ma refeream cand cautam ca perioada de referinta anul 1975 sau 18.........
La al doilea punct ai dreptate partial, pentru ca eu ar trebui sa consider data intrarii in patrimoniu meu anul 2005 si sa consider ca DNU curge de la acel moment, ceea ce ar fi eronat pentru ca sunt cladiri care au depasita DNU de foarte mult timp (ma refer la constructii din 1890 sau 1960).

Deci, ce ma sfatuiesti sa fac daca reevaluez pentru prima data activele fixe?

Oricum multam mult pentru opinii.

#4 trikule

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 150 Postari:

Postat 11 January 2010 - 09:02 PM

Durata normala de functionare incepe din momentul in care MIF intra in patrimoniul tau si nu sunt locuri de interpretare. De fapt amortizarea reprezinta includerea in costuri a cheltuielilor cu achizitia mijlocului fix, iar daca acest mijloc fix a fost primit gratuit, aceasta cheltuiala reprezinta de fapt venituri. ca sa nu intru in prea multe amanunte: nu are nicio importanta de cand e construita cladirea, ci conteza numai si numai momentul intrarii in patrimoniul tau.
Daca cei de la care le-ati preluat nu au facut reevaluare nu te priveste, la tine au intrat in 2005, deci punctul tau de plecare e 2005. Doar n-o sa reevaluezi un MIF din 1800.

Daca reevaluezi MIF din patrimoniu, si esti obligat sa faci asta, data de referinta este data intrarii in patrimoniu. Bineinteles ca poti face cum vrei si controalele ulterioare pot sa nu sesizeze greselile, dar corect este asa cum iti spun eu.

#5 chitilin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 11 January 2010 - 10:11 PM

Ai perfecta dreptate cand spui ca la reevaluare, in situatia mea, trebuie sa iau ca perioada de referinta data documentului de intrare in patrimoniu, respectiv 2005. Insa, referitor la consumarea duratei normale de functionare de la momentul intrarii in patrimoniu, chiar si pentru MF cu DNU expirata, trebuie sa te contrazic. In normele de aplicare ale Ordonantei 81/2003 se precizeaza ca "in cazul activelor fixe corporale achiziționate, cu durata normală de utilizare expirată, se stabilește o nouă durată normală de utilizare de către o comisie tehnică, cu aprobarea ordonatorului de credite, dar nu mai mult de 20 % din durata normală de utilizare inițială." (art. 21)..
Iti dau un exemplu: daca primesc cu titlu gratuit o cladire amortizata in totalitate de donator sau cumpar acea cladire (cu DNU 50 ani), eu consider ca DNU curge de la momentul achizitionarii sau primirii cu titlu gratuit si o amortizez din nou pe o perioada de 50 ani? Nu ti se pare ciudat?
In cazul MF primite prin donatie sau cu titlu gratuit amortizarea nu inseamna venituri, ci cheltuiala aferenta unui venit (respectiv venit din donatii si sponsorizari).
Sper ca nu te-am suparat in vreun fel, ideea este ca as dori sa impartasim si pe viitor opinii pentru ca imi dau seama ca ai ceva experienta in domeniul institutiilor publice. :pullhair:

Merci mult

#6 trikule

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 150 Postari:

Postat 11 January 2010 - 10:38 PM

N-am de ce sa ma supar, dar tu imi citezi din OG 81 ce a fost valabila in momentul reevaluarii din 2003, o sa studiez mai amanuntit acest aspect si, daca nu uit, o sa incerc sa iti raspund, cu citate din legi, maine seara.
dar nu mi se pare deloc ciudat ca tu sa amortizezi o cladire in 50 de ani, cel putin in Ordinul 1917 din 2005, nu se fac diferente intre MIF noi si vechi. De asemenea duratele de functionare nu se diferentiaza intre MIF noi si utilizate.
Momentul 2003 a fost un alt fel de filozofie, nu se facuse niciodata reevaluare in institutiile publice, valorile erau asa cum erau, ma rog era altceva. Aceasta reevaluare se inscrie in mersul normal al lucrurilor, dar, cine stie, poate ca sunt si aspecte speciale, o sa incerc sa ma dumiresc. Eu nu am astfel de aspecte (speciale), iar indicii de reevaluare pe care i-am folosit sunt din perioada decembrie 2003- decembrie 2008.

#7 chitilin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 12 January 2010 - 10:55 PM

Ai dreptate daca te referi la chestiile generale, privitoare la evaluare si amortizare, stipulate in Ordinul 1917/2005, dar iti dau un exemplu: sa presupunem ca este vorba de doua entitati care au acelasi ordonator principal de credite. Una dintre entitati (spital) a amortizat complet un echipament medical. Dupa amortizare si implicit dupa consumarea DNU a transferat cu titlu gratuit celeilalte entitati (spital) respectivul mijloc fix. Daca a doua entitate amortizeaza MF pe toata durata de functionare ar aparea la nivel de ordonator principal o dublare a cheltuielilor cu amortizarea pentru acelasi MF. (patrimoniul ministrului nu se imbogateste cu un alt MF, dar se "imbogateste" cu o cheltuiala dublata). Crezi ca ar fi corect?
Referitor la reevaluare tin sa iti multumesc pentru sfaturi. Chiar au fost de ajutor.

#8 trikule

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 150 Postari:

Postat 13 January 2010 - 08:12 PM

Deci, eu nu am gasit Norme de aplicare ale OG 81 din 2003.
2. Patrimoniul unui spital ii este dat in administrare acelui spital, de catre Ordonatorul principal de credite, recte ministerul sau CNAS care o fi acel OTC, asadar in cazul transferurilor in cadrul aceluiasi OTC nu se pune problema iesirii si intrarii in patrimoniu, ci numai in cazul transferurilor intre ordonatorii principali de credite.

Similar Topics Collapse

1 useri citesc topicul

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL