s-a hotarat sa ramana nerepartizat , se prescriu actiunile actionarilor cu privire dividende?
Postat 21 May 2010 - 01:24 PM
s-a hotarat sa ramana nerepartizat , se prescriu actiunile actionarilor cu privire dividende?
Postat 21 May 2010 - 03:42 PM
Postat 27 May 2010 - 01:23 PM
Si eu am profit nerepartizat din 2007,2008,2009. Am depus bilantul lui 2009 dar administratorul acum ar vrea dividende.Am auzit ca nu s-ar mai putea da conform lui 3055. Eu nu am gasit in ordin asa ceva si v-as intreba daca se mai pot da dividende din contul 117 facand un PV pentru acestea.
Va multumesc anticipat
Postat 31 May 2010 - 12:07 AM
Postat 31 May 2010 - 01:39 PM
......
(4) Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinații, după
aprobarea situațiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectuează în
conformitate cu prevederile legale în vigoare
(5)Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exercițiului financiar
curent, în baza unor prevederi legale, se înregistrează prin articolul contabil 129
"Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil rămas după această
repartizare se preia la începutul exercițiului financiar următor celui pentru care se
întocmesc situațiile financiare anuale în contul 117 "Rezultatul reportat", de unde
urmează a fi repartizat pe celelalte destinații hotărâte de adunarea generală a
acționarilor sau asociaților, cu respectarea prevederilor legale. Evidențierea în
contabilitate a destinațiilor profitului contabil se efectuează după adunarea
generală a acționarilor sau asociaților care a aprobat repartizarea profitului, prin
înregistrarea sumelor reprezentând dividende cuvenite acționarilor sau asociaților,
rezerve și alte destinații, potrivit legii.
Postat 01 June 2010 - 01:56 PM
in concluzie, AGA decide in urmatorii ani ( de ex. 2011,2012 etc.) daca se repartizeaza sub forma de dividende profitul nerepartizat inca pentru anii (de ex.2008,2009 )
Postat 01 June 2010 - 02:45 PM
Dar, atentie...ce scrie in statutul (actul constitutiv)societatii? Daca in acest act exista obligativitatea ca profitul obtinut sa fie repartizat pe dividende si platit intr-un termen anume...atunci trebuie respectat! Astfel se intra sub incidenta lg 31.
Postat 03 June 2010 - 08:05 PM
Codul fiscal valabil 2010 se specifica faptul ca:
"Termenul de virare a impozitului pe dividende este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor sau asociaților până la sfârșitul anului în care s-au aprobat situațiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plătește până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor.
Eu interpretez astfel:
Daca avem profit nerepartizat din anul 2007, si hotararea AGA decide in anul 2010, repartizarea acestuia pe dividende, scadenta impozitului nu este 25.01.2011, ci 31 decembrie 2008 - pentru ca in 2008 s-au aprobat Situatiile financiare aferente 2007.
Cum s-ar interpreta altfel ?
Postat 04 June 2010 - 11:01 AM
Nu se poate sa fie decembrie 2008. In primul rand la data aprobarii situatiilor financiare, profitul nu era repartizat, deci nu existau dividende de plata. Daca nu existau dividende de plata, nu exista nici impozit. Plus ca acel profit se putea repartiza la rezerve, de exemplu. Sau pt acoperire pierdere.
Postat 04 June 2010 - 12:39 PM
Postat 04 June 2010 - 06:33 PM
devine purtator de impozit pe dividende din anul in care AGA
hotaraste repartizarea acestuia ca dividend!
Daca se hotaraste in 2010 si se plateste intr-o anumita perioada
a acestui an, atunci termenul de plata este 25 a lunii urmatoare
platii dividendelor (indiferent de anii din care provine proifitul
care nu au fost repartizat!)
-se va plati impozit proportional cu dividendul platit efectiv actionarilor-.
In cazul in care s-a hotarat repartizarea profiturilor din anii precendenti
si dividendul nu a fost platit pan la 31.12.2010, atunci, teermenul de
de plata a impozitului pe dividende este 25.01.20211.
Aceasta postare a fost editata de cuceritor: 04 June 2010 - 06:34 PM
Postat 15 June 2010 - 10:56 AM
Postat 15 June 2010 - 01:03 PM
Magi
Postat 15 June 2010 - 01:13 PM
dani77, la Jun 15 2010, 11:56 AM, a spus:
daca are de In cazul in care a fost repartizat si platit impozitul pe dividende se poate plati daca are lichiditate societatea are de unde..dar exista o perioada de prescriptie parca de 3 ani pana cand trebuia ridicat. Se mai obisnuiesc sa rezolve problema asta numai formal sa imparte dividendele pentru care s-a platit impozit si daca nu are lichiditati atunci se va credita societatea asociatul .Pentru credite acordate de catre asociati cu privire la rambursare nu exista prescriptie si nici alta forme in cazul in care societatea acorda imprumutul sau creditul fara dobanda. In cazul in care vrea si dobanda pentru banii "reinvestiti" procedura e putin mai complicata trebuie incheiat contracte etc.
Magi
dani77, la Jun 15 2010, 11:56 AM, a spus:
daca are de In cazul in care a fost repartizat si platit impozitul pe dividende se poate plati daca are lichiditate societatea are de unde..dar exista o perioada de prescriptie parca de 3 ani pana cand trebuia ridicat. Se mai obisnuiesc sa rezolve problema asta numai formal sa imparte dividendele pentru care s-a platit impozit si daca nu are lichiditati atunci se va credita societatea asociatul .Pentru credite acordate de catre asociati cu privire la rambursare nu exista prescriptie si nici alta forme in cazul in care asociatul acorda imprumutul sau creditul fara dobanda. In cazul in care vrea si dobanda pentru banii "reinvestiti" procedura e putin mai complicata trebuie incheiat contracte etc.
Magi
Postat 15 June 2010 - 09:23 PM
Okosodo, la Jun 15 2010, 02:03 PM, a spus:
Similar Topics
5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi