Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
TVA achizitie intracomunitara fara parasirea tarii de origine - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

TVA achizitie intracomunitara fara parasirea tarii de origine

4 replies to this topic

#1 CalinN

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 11 Postari:

Postat 22 June 2010 - 12:15 AM

Salutare,
Nu ma pricep deloc la contabilitate dar am o problema mai delicata (destul de urgenta) si as fi foarte fericit daca m-ati putea ajuta...
Firma pentru care lucrez (din UE inregistrata in scopuri TVA) a decis sa-si deschida un sediu/companie si in Romania insa din pacate toata treaba dureaza prea mult. Concret pana la 1 Iulie 2010 ar trebui sa incepem activitatea si sa achizitionam calculatoare, scaune, birouri etc. Problema este cu TVA-ul deoarece am vrea sa recuperam TVA-ul.
Ce optiuni avem?
1. Bunurile sa se factureze cu TVA pt firma din strinatate(bunurile vor ramane in Romania deci nu se poate factura fara TVA), firma achita contravaloarea facturii prin transfer bancar, eu ma duc si ridic marfa.
2. Am inteles ca s-ar putea face o factura proforma care ulterior sa se storneze iar dupa ce firma din Romania este infiintata sa se faca factura finala pe firma din Romania? Ma gandeam la o factura proforma de 99.9% din valoarea finala cu ridicarea bunurilor in momentul achitarii facturii?

In cazul 1. firma din strainatate poate sa isi deduca(recupereze) cumva TVA-ul la ei in tara?
In cazul 2. (si pe termen lung) care e cea mai buna modalitate de a recupera TVA-ul? Din cate am inteles daca ceri TVA-ul de la statul Roman , ti se trimit niste agenti fiscali in control care iti cauta nod in papura numai ca sa nu iti returneze TVA-ul. Ideal ar fi sa se "balanseze" TVA-ul de platit cu TVA-ul de incasat (sau ceva de genul). Mai concret firma din Romania face achizitii de bunuri din Romania cu TVA, si ulterior factureaza servici pentru firma din strainatate cu TVA, deci TVA-ul poate fi dedus direct...?
Multumesc anticipat!

#2 Madalina C

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 22 June 2010 - 07:34 AM

Vezi postareaCalinN, la Jun 22 2010, 01:15 AM, a spus:

Salutare,
Nu ma pricep deloc la contabilitate dar am o problema mai delicata (destul de urgenta) si as fi foarte fericit daca m-ati putea ajuta...
Firma pentru care lucrez (din UE inregistrata in scopuri TVA) a decis sa-si deschida un sediu/companie si in Romania insa din pacate toata treaba dureaza prea mult. Concret pana la 1 Iulie 2010 ar trebui sa incepem activitatea si sa achizitionam calculatoare, scaune, birouri etc. Problema este cu TVA-ul deoarece am vrea sa recuperam TVA-ul.
Ce optiuni avem?
1. Bunurile sa se factureze cu TVA pt firma din strinatate(bunurile vor ramane in Romania deci nu se poate factura fara TVA), firma achita contravaloarea facturii prin transfer bancar, eu ma duc si ridic marfa.
2. Am inteles ca s-ar putea face o factura proforma care ulterior sa se storneze iar dupa ce firma din Romania este infiintata sa se faca factura finala pe firma din Romania? Ma gandeam la o factura proforma de 99.9% din valoarea finala cu ridicarea bunurilor in momentul achitarii facturii?

In cazul 1. firma din strainatate poate sa isi deduca(recupereze) cumva TVA-ul la ei in tara?
In cazul 2. (si pe termen lung) care e cea mai buna modalitate de a recupera TVA-ul? Din cate am inteles daca ceri TVA-ul de la statul Roman , ti se trimit niste agenti fiscali in control care iti cauta nod in papura numai ca sa nu iti returneze TVA-ul. Ideal ar fi sa se "balanseze" TVA-ul de platit cu TVA-ul de incasat (sau ceva de genul). Mai concret firma din Romania face achizitii de bunuri din Romania cu TVA, si ulterior factureaza servici pentru firma din strainatate cu TVA, deci TVA-ul poate fi dedus direct...?
Multumesc anticipat!

#3 Madalina C

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 22 June 2010 - 08:26 AM

Vezi postareaCalinN, la Jun 22 2010, 01:15 AM, a spus:

Salutare,
Ce optiuni avem?

Multumesc anticipat!

In cazul tau 1 daca se factureaza cu tva pentru firma din UE, aceasta va plati tva-ul aferent acestei operatiuni.
In cazul 2, in momentul in care facurezi un serviciu in UE, facturezi scutit cu drept de deducere, urmand sa-ti recuperezi TVA-ul de la stat. In ceea ce priveste controlul fiscal, daca respecti procedurile fiscale, nu ai de ce sa-ti faci griji, o sa-ti recuperezi tva-ul, fie prin compensare cu obligatii pe care le ai de plata, fie prin virament.

#4 CalinN

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 11 Postari:

Postat 22 June 2010 - 09:22 AM

Multumesc pentru informatii!
Totusi in cazul 1 firma din strainatate are sanse sa-si recupereze TVA-ul?

#5 alinabogdan.29

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 112 Postari:
  • Interests:specializarea

Postat 22 June 2010 - 10:30 AM

Vezi postareaCalinN, la Jun 22 2010, 10:22 AM, a spus:

Multumesc pentru informatii!
Totusi in cazul 1 firma din strainatate are sanse sa-si recupereze TVA-ul?
Firma din strainatate isi poate recupera TVA-ul direct, conform procedurii descrise in Ordin nr. 4 din 04/01/2010
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 32 din 15/01/2010
Intrare in vigoare: 15/01/2010
pentru aprobarea Procedurii de soluționare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adăugată formulate de către persoanele impozabile nestabilite în România, stabilite în alt stat membru al Uniunii Europene.
Daca firma din strainatate nu este stabilita in UE, ci in afara Comunitatii, in MO 32/15.01.2010 gasesti procedurile de rambursare a TVA.
Atentie, daca firma din strainatate are reprezentant fiscal in Romania, rambrusarea TVA se face prin intermediul reprezentantului fiscal.
alina

Similar Topics Collapse

1 useri citesc topicul

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL