Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Imprumut fiirma - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Imprumut fiirma

4 replies to this topic

#1 mutulica

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 31 Postari:
  • Interests:informatii legate de viata in general

Postat 13 September 2010 - 10:02 AM

Buna ziua,
Vreau si eu sa fac o ghidusie si as avea nevoie de un sfat de la cei mai experimentati ca mine. As vrea sa stiu daca ceea ce vreau sa fac este bine d.p.v legal contabil. Iata despre ce este vorba:
Eu sunt angajata la o firma, iar sotul meu este adiministrator la propria firma, fara insa a avea bagata cartea de munca. As dori sa iau un credit de nevoi personale de 50.000 EURO dat la salariul care il am eu nu imi acorda acesti bani. M-am gandit sa iau creditul pe firma (firma are activitate, dar are un profit micut deoarece am un autoturism luat pe leasing), iar daca se acorda creditul banii sa ii transfer pe imprumuturi acordate asociatilor, iar asociatul sa restituie banii firmei lunar, cat este anuitatea. Se poate asa ceva sau suma este prea mare pentru a putea fi acordata asociatului?
Multumesc
sunt deschisa la orice discutie

#2 amandeal

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 22 Postari:

Postat 13 September 2010 - 10:16 AM

Nu, nu este corect intrucat administratorii / asociatii nu au voie sa ia imprumut de la firma. Este specificat in Legea Soc com L31/1991 cu modificarile ulterioare . In acest moment nu stiu exact care este art de lege , dar ma voi uita

Vezi postareamutulica, la Sep 13 2010, 11:02 AM, a spus:

Buna ziua,
Vreau si eu sa fac o ghidusie si as avea nevoie de un sfat de la cei mai experimentati ca mine. As vrea sa stiu daca ceea ce vreau sa fac este bine d.p.v legal contabil. Iata despre ce este vorba:
Eu sunt angajata la o firma, iar sotul meu este adiministrator la propria firma, fara insa a avea bagata cartea de munca. As dori sa iau un credit de nevoi personale de 50.000 EURO dat la salariul care il am eu nu imi acorda acesti bani. M-am gandit sa iau creditul pe firma (firma are activitate, dar are un profit micut deoarece am un autoturism luat pe leasing), iar daca se acorda creditul banii sa ii transfer pe imprumuturi acordate asociatilor, iar asociatul sa restituie banii firmei lunar, cat este anuitatea. Se poate asa ceva sau suma este prea mare pentru a putea fi acordata asociatului?
Multumesc

#3 giucontex

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 56 Postari:

Postat 13 September 2010 - 10:43 AM

Dar daca sotul tau a imprumutat firma, de-a lungul anilor cu o suma mai mare sau egala ce 50000 euro, atunci poti face restituire imprumut firma, dupa ce iei creditul.

#4 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:
  • Interests:A invata mai mult unii de la altii si a deveni mai priceputi si mai buni.

Postat 13 September 2010 - 01:03 PM

Bineinteles ca daca asociatul a imprumutat firma de-a lungul timpului firma trebuie sa-i returneze banii. De obicei banii se returneaza cand firma are un disponibil peste necesarul curent. Conditiile imprumutarii firmei si a returnarii banilor trebuie mentionate intr-un contract scris intre parti. Suma extrem de mare cu care a imprumutat asociatul firma poate trezi dubii si controlul poate verifica motivele si conditiile din momentul acordarii.
Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)

#5 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 14 September 2010 - 12:15 AM

Mutulica, lasa-te de ghidusii :biggrin: daca asociatul/admin. nu are bani imprumutati societatii (sume in creditul 4551 sau 462), pentru ca :
- soc. nu este o institutie de credit, ar trebui sa ai in actul constitutiv aceasta activ.
- la un eventual control fiscal tranzactia poate fi reincadrata, neavand un scop economic.
+ art. din L.31/1990 :
"ART. 144^4
(1) Este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:
a) acordarea de imprumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior incheierii de catre societate cu acestia de operatiuni de livrare de bunuri, prestari de servicii sau executare de lucrari;
c) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a oricaror imprumuturi acordate administratorilor, concomitenta ori ulterioara acordarii imprumutului;
d) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a executarii de catre administratori a oricaror alte obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;
e) dobandirea cu titlu oneros ori plata, in tot sau in parte, a unei creante ce are drept obiect un imprumut acordat de o terta persoana administratorilor ori o alta prestatie personala a acestora.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si operatiunilor in care sunt interesati sotul sau sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, daca operatiunea priveste o societate civila sau comerciala la care una dintre persoanele anterior mentionate este administrator ori detine, singura sau impreuna cu una dintre persoanele sus-mentionate, o cota de cel putin 20% din valoarea capitalului social subscris.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica:
a) in cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro;
b) in cazul in care operatiunea este incheiata de societate in conditiile exercitarii curente a activitatii sale, iar clauzele operatiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevazute la alin. (1) si (2) decat cele pe care, in mod obisnuit, societatea le practica fata de terte persoane.
…………………………………
ART. 272
(1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
1. dobandeste, in contul societatii, actiuni ale altor societati la un pret pe care il stie vadit superior valorii lor efective sau vinde, pe seama societatii, actiuni pe care aceasta le detine, la preturi despre care are cunostinta ca sunt vadit inferioare valorii lor efective, in scopul obtinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos in paguba societatii;
2. foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;
3. se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii;
4. incalca dispozitiile art. 183."

Dana

Similar Topics Collapse

4 useri citesc topicul

0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL