Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Avansuri catre persoane fizice - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Avansuri catre persoane fizice

4 replies to this topic

#1 Liliana1984

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 07 January 2011 - 10:09 PM

Buna seara,
Sunt o noua membra a acestui forum, dar si in acest domeniu al contabilitatii, asa ca am mare nevoie de parerile dumneavoastra. Lucrez la o societate comerciala cu profil agricol care cumpara teren de la persoane fizice si plata se face integral, prin casierie, intocmind dispozitie de plata, dar contractul de vanzare cumparare nu se face in acest moment ptr ca de obicei oamenii nu au actele in regula. Asa ca atunci cand vanzatorii primesc banii, ei fac o procura catre administrator ptr a-i reprezenta in vanzarea terenului si ptr a intocmi actele necesare, urmand ca la o data ulterioara sa se faca si contractul de vanzare cumparare. Cum inregistrez eu in contabilitate acest lucru?
Varianta mea: 232=5311 cand se face plata
si 2111=462
462=232 cand se intocmeste contractul de vanzare cumparare
Astept pareri. Multumesc

#2 Mares Stefan

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 526 Postari:

Postat 08 January 2011 - 11:51 AM

După cele prezentate mie mi se pare că vânzătorii care de fapt încasează în avans niște sume ... probabil ...exact contravaloarea terenuirlor vândute pe baza unui act care este o promisiune de vânzare ... sunt ...DEBITORI , deci înregistrați 461 = 5311,
iar în clipa finalizării tranzacției și intrării terenurilor în proprietatea cumpărătorului se va face înregistrarea 211 = 461 .
Deci 232 ...care investiție??? sau 462 ... care creditor ???.

Aceasta postare a fost editata de Mares Stefan: 08 January 2011 - 11:54 AM

#3 Liliana1984

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 08 January 2011 - 04:08 PM

Vezi postareaMares Stefan, la Jan 8 2011, 01:51 PM, a spus:

După cele prezentate mie mi se pare că vânzătorii care de fapt încasează în avans niște sume ... probabil ...exact contravaloarea terenuirlor vândute pe baza unui act care este o promisiune de vânzare ... sunt ...DEBITORI , deci înregistrați 461 = 5311,
iar în clipa finalizării tranzacției și intrării terenurilor în proprietatea cumpărătorului se va face înregistrarea 211 = 461 .
Deci 232 ...care investiție??? sau 462 ... care creditor ???.

Ms mult. O zi buna.

#4 cristina1969

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 198 Postari:

Postat 08 January 2011 - 11:06 PM

Inregistrarea antecontractului de vanzare cumparare : 232 = 462 (poti pune si 404 -analitic persoana fizica respectiva)
Plata furnizorului de imobilzari : 462/404 = 5311
Incheierea ctr de vanz cump : 2111 = 232 (suma platita ca avans, egala de fapt cu valoarea terenului asa cum a mentionat si Mares Stefan si cum reiese din postarea ta )

In situatia in care suma platita in baza antecontractului este doar un avans si nu reprezinta valoarea totala a terenului :
2111= %
232
462/404

#5 Liliana1984

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 09 January 2011 - 10:50 AM

Vezi postareacristina1969, la Jan 9 2011, 01:06 AM, a spus:

Inregistrarea antecontractului de vanzare cumparare : 232 = 462 (poti pune si 404 -analitic persoana fizica respectiva)
Plata furnizorului de imobilzari : 462/404 = 5311
Incheierea ctr de vanz cump : 2111 = 232 (suma platita ca avans, egala de fapt cu valoarea terenului asa cum a mentionat si Mares Stefan si cum reiese din postarea ta )

In situatia in care suma platita in baza antecontractului este doar un avans si nu reprezinta valoarea totala a terenului :
2111= %
232
462/404

Vroiam sa mentionez ca nu se face antecontract de vanzare cumparare, ci pur si simplu o procura prin notariat si se face plata integrala a terenului. Facem lucrul acesta ca vanzatorul sa nu se razgandeasca asupra pretului sau sa vanda altcuiva, asta in cazul in care nu are toate actele definitivate. Daca are toate documentele necesare vanzarii, se face direct contractul de vanzare cumparare.
Multumesc mult ptr raspuns Cristina.

Similar Topics Collapse

3 useri citesc topicul

0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL