Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Este achizitie intracomunitara...? - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Este achizitie intracomunitara...?

4 replies to this topic

#1 dana_oprea

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:
  • Interests:noutati contabilitate

Postat 30 August 2011 - 08:45 AM

Am nevoie de ajutor in urmatoarea situatie.. Am cumparat de la o firma din Olanda, ce are atribuit si cod fiscal valid de TVA in Romania, materii prime pentru productie. Pe factura care am primit-o de la firma olandeza este trecut codul lor de TVA din Romania, originea bunurilor : Qatar, locul lor de incarcare Constanta, locul de decarcare Ploiesti, iar factura este emisa fara TVA...oare este corect asa? O pot inregistra cu taxare inversa?
Multumesc!

#2 cosmin0304

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 399 Postari:

Postat 30 August 2011 - 12:18 PM

Vezi postareadana_oprea, la 30 August 2011 - 08:45 AM, a spus:

Am nevoie de ajutor in urmatoarea situatie.. Am cumparat de la o firma din Olanda, ce are atribuit si cod fiscal valid de TVA in Romania, materii prime pentru productie. Pe factura care am primit-o de la firma olandeza este trecut codul lor de TVA din Romania, originea bunurilor : Qatar, locul lor de incarcare Constanta, locul de descarcare Ploiesti, iar factura este emisa fara TVA...oare este corect asa? O pot inregistra cu taxare inversa?
Multumesc!

#3 dana_oprea

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:
  • Interests:noutati contabilitate

Postat 30 August 2011 - 02:05 PM

M-am informat intre timp si se pare ca " VAT is shift to the client according to article 194 of VAT directive/112/EC", care spune:
(1) In cazul in care livrarea de bunuri sau prestarea de servicii impozabila este efectuata de o persoana impozabila care nu este stabilita in statul membru in care are obligatia de a plati TVA, statele memebre au posibilitatea de a prevedea ca persoana obligata la plata TVA sa fie persoana careia i-au fost furnizate bunurile sau serviciile.
(2) Statele membre stabilesc conditiile de punere in aplicare a alineatului (1).

In acest caz cum fac inregistrarile contabile si ce obligatii declarative am?
Multumesc!

#4 Akos

Nou

• Members
  • Pip
  • 5 Postari:

Postat 22 November 2011 - 09:36 PM

Buna seara
Am o problema daca ma poate ajuta cineva
Am efectuat o achizitie intracomunitara si degeaba am transmis cod valid
de tva furnizorului mi-au facturat cu tva
Am inclus tva-ul in costul bunurilor dar in decontul tva nu stiu unde sa trec suma
In randul 24 sau 24.1?
In acest caz trebuie sa depun declaratia 390 sau nu?
Multumesc anticipat

#5 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 23 November 2011 - 04:45 PM

Vezi postareaAkos, la 22 November 2011 - 09:36 PM, a spus:

Am efectuat o achizitie intracomunitara si degeaba am transmis cod valid de tva furnizorului mi-au facturat cu tva
Am inclus tva-ul in costul bunurilor dar in decontul tva nu stiu unde sa trec suma In randul 24 sau 24.1?
In acest caz trebuie sa depun declaratia 390 sau nu?
In situatia in care operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri asa cum este definita la articolul 130^1 alin.(1), conform caruia se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de către furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor atunci locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor-cf. art. 132^1 alin.(1), adica in Romania si cf. art. 151 alin.(1) persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila este obligata la plata taxei. Se aplica taxarea inversa si operatiunea se declara in D390.
In situatia in care furnizorul a emise eronat factura cu TVA colectata trebuie sa luati legatura cu acesta pentru emiterea unei facturi corecte.
In situatia in care factura a fost emisa cu TVA si a avut loc o achizitie de bunuri de pe teritoriul statului furnizorului, operatiunea nu poate fi considerata o achizitie intracomunitara taxabila efectuata in Romania, Factura a fost intocmita corect cu TVA si nu se declara in D390. Valoarea bunurilor achizitionate, inclusiv TVA-ul, se raporteaza prin decontul de TVA-D300, la randul 24.

Similar Topics Collapse

1 useri citesc topicul

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL