Situatia mea este urmatoarea: am un contract de drepturi de autor cu retinere la sursa, firma „angajatoare” platindu-mi contributiile la sanatate si pensii. Am realizat insa si venituri din activitati libere, colaborand cu un website din strainatate. Intrebarea mea este: trebuie sa platesc contributiile la sanatate si pensii si din aceste venituri suplimentare sau doar impozitul pe venit de 16%? Mai trebuie sa trimit declaratia 600 pentru pensie? In cadrul acesteia este mentionat ca persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii conform art.6 alin.(1) pct.I-III si V din Legea nr. 263/2010 nu trebuie sa o trimita, iar din cate am citit, persoanele cu contract de drepturi de autor se incadreaza in categoria de asigurati.
Postat 11 January 2014 - 08:09 PM
Situatia mea este urmatoarea: am un contract de drepturi de autor cu retinere la sursa, firma „angajatoare” platindu-mi contributiile la sanatate si pensii. Am realizat insa si venituri din activitati libere, colaborand cu un website din strainatate. Intrebarea mea este: trebuie sa platesc contributiile la sanatate si pensii si din aceste venituri suplimentare sau doar impozitul pe venit de 16%? Mai trebuie sa trimit declaratia 600 pentru pensie? In cadrul acesteia este mentionat ca persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii conform art.6 alin.(1) pct.I-III si V din Legea nr. 263/2010 nu trebuie sa o trimita, iar din cate am citit, persoanele cu contract de drepturi de autor se incadreaza in categoria de asigurati.
Postat 12 January 2014 - 07:25 PM
PS: Sanatatea se plateste pentru toate veniturile , singurele scutite sunt veniturile din investitii si dr.de autor (si doar daca sunt deja asigurati)
Postat 06 February 2014 - 04:11 PM
Buna ziu
Buna ziua,
Am primit de la Casa de pensii o scrisoare prin care se spune:
Avand in vedere prevederile art.6,alin.1,pct.IV din Legea nr.263/2010,privind sistemul unitar de pensii publice(intrata in vigoare incepand cu 01.01.2011)-
1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu,prin efectul legii
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
Precum si ale art.11 din Legea 263/2010,potrivit careia:
1) Persoanele prevazute la art6,alin1),pct IV care au cel putin varsta de 18 ani sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare.
Va notificam
Se va îndeplini obligatia legala de a depune la Casa de pensii declaratia individuala de asigurare .
Trebuie sa va prezentati cu:
1)Adeverinta de la Administratia finantelor publice din care sa reiasa venitul brut realizat pe anul fiscal 2012
2)copie dupa declaratia 200,depusa la Finate,aferenta anului 2012
E adevarat ca am obtinut in anul 2012(in care nu am avut asigurare sociala) unele venituri (nerepetabile), numai din vanzarea unor actiuni la Bursa (deci nu m-am incadrat in nici unul din cazurile a-e de la pct IV,in plus incepand din 2013 am contract individual de munca.
E cazul sa merg la Casa de pensii sa fac acum declaratie de asigurare?
Multumesc mult anticipat pentru raspuns.
Postat 06 February 2014 - 05:19 PM
nu stiu ... zic si eu ...
In cazul dvs., contributiile sociale se reduc la contributia de sanatate, nu de pensii, aceea de 5,5% calculata asupra diferentei dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare pe tipuri de titluri de valori, diminuata, dupa caz, cu costurile aferente tranzactiei.
Impunerea se realizeaza in anul urmator obtinerii veniturilor - cum e si normal de vreme ce si declararea veniturilor se face tot in anul urmator, prin D200. Fiscul va emite decizie de impunere cu suma datorata si pe care trebuie sa o achitati in termen de 60 zile de la primire !!
Decizia de impunere poate fi contestata tot la fisc, erorile gasindu-se, de regula, in completarea D200.
Sa stiti ca am scotocit destul de mult si pe net crezand ca nu mai stiu eu bine cum e cu ctb. sociale la investitii si, din fericire pt dvs., nu am gasit nicaieri ca ar fi purtatoare de CAS (pensii) si ma gandesc ca n-om fi in eroare chiar toti ... Nici pt. per de pana la 01.07.2012 (cand s-a abrogat ord. 58/2010) nu vi se aplica CAS la veniturile din investitii fiidca acestea nu era considerate venituri de natura profesionala (cf. art. 1, alin (2))
Sa fiu in locul dvs., m-as duce la admin fin. de care apartin (inspectorul la care este arondata strada pe care locuiesc) si i-as arata ce mi-a trimis CNPAS - asa as obtine si punctul lui de vedere. Mai mult, le-as face si o solicitare scrisa a pct. de vedere legat de solicitarea primita de la Casa de pensii, solicitare la care termenul de raspuns este de 30 zile.
Va doresc sa rezolvati cu bine problema asta si va rog sa reveniti cu solutia pe care ati primit-o si sa ne spuneti ce ati rezolvat - poate asa mai ajutati si pe altii aflati in aceeasi situatie.
Postat 06 February 2014 - 05:42 PM
Postat 06 February 2014 - 06:29 PM
Postat 19 February 2014 - 08:07 PM
Am urmatorul caz pe care va propun sa-l dezbatem impreuna :
O persoana salariata , detine in acelasi timp mai mult de 5 contracte inchiriere .Valoarea acestor contracte se ridica la peste 10000 eur /luna .Incepand cu anul 2014 , veniturile din chirii au fost reancadrate la activitati independente .Va rog sa-mi spuneti daca contributia de 5.5% -pe care trebuie sa o achite este plafonata la 5 salarii medii brute pe economie sau nu.
Deasemeni daca aceasta contributie este deductibila la calculul impozitului pe venit .
Multumesc
Postat 20 February 2014 - 10:48 AM
Deci ar fi cam NU la ambele intrebari :))
Postat 20 February 2014 - 01:36 PM
Postat 26 February 2014 - 10:05 AM
Am si eu o nelamurire: pentru contractele pentru drepturi de autor am inteles ca nu se calculeaza 10.5% si 5.5% daca respectiva persoana este asigurata ( adica are un contract de munca in alta parte) dar in cazul in care nu este asigurat, din venitul brut se scade cota forfetara de 20% si apoi se aplica 10.5 si 5.5%? Pentru calculul impozitului de 16%, din venitul brut se deduce cota forfetara 20%, 10.5% si 5.5% apoi se calculeaza impozitul? Un exemplu concret : am un contract pentru dreptturi de autor cu un brut de 484 lei:
-cota forfetara 20%=97
- 10.5%: 484-97=387*10.5%= 41
- 5.5%: 484-97=387*5.5%= 21
- 16.%: 484-97=387-41-21=325*16% = 52
venit net 484-41-21-52 = 370
Intreb, pentru ca unii sustin ca nu se deduc contributiile ci 16% se aplica la venitul brut din care se scad cei 20% cota forfetara.
Va multumesc fffffffff mult
Postat 26 February 2014 - 02:23 PM
coranel, la 26 February 2014 - 10:05 AM, a spus:
baza legala :
CF, art. 52
Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente
(1) Pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă au obligația de a calcula, de a reține și de a vira impozit prin reținere la sursă, reprezentând plăți anticipate, din veniturile plătite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
ART. 296^21 Contribuabili
(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:
........
f) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului, din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), precum şi cele care realizează venituri din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e);
...............................
art. 296^22.....
(4) Pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. f), baza de calcul al contribuţiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul încheiat între părţi, diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă prevăzută la art. 50, venitul din asociere, valoarea comisioanelor sau onorariile stabilite potrivit legii în cazul expertizelor tehnice judiciare şi extrajudiciare şi orice alte venituri obţinute, indiferent de denumirea acestora, pentru care se aplică reţinerea la sursă a impozitului.
..................................................................
2.
coranel, la 26 February 2014 - 10:05 AM, a spus:
cod fiscal 2013 :
ART. 52^1 Contribuabilii care realizează venituri din activitățile menționate la art. 52 alin. (1) lit. a) - c) pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opțiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract și este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activității desfășurate pe baza acestuia.
(2) Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
(3) Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final.
(4) Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
cod fiscal 2014 :
art.. 52^1 Opţiunea pentru stabilirea impozitului final pentru unele venituri din activităţi independente
(1)Contribuabilii care realizează venituri din activitățile menționate la art. 52 alin. (1) lit. a) - c) pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opțiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract și este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activității desfășurate pe baza acestuia.
(2) Impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
(3) Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final.
(4) Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
Postat 01 March 2014 - 01:08 PM
ART. 64^1 Recalcularea venitului realizat din cedarea folosintei bunurilor
(1) Organul fiscal competent are obligatia determinarii, pe categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, a venitului anual realizat, suma de venituri nete anuale, in vederea aplicarii prevederilor referitoare la verificarea incadrarii in plafonul corespunzator anului fiscal respectiv pentru contributia de asigurari sociale de sanatate prevazută la titlul IX^2 - «Contributii sociale obligatorii».
(2) Contributiile de asigurari sociale de sanatate prevazute la titlul IX^2 - «Contributii sociale obligatorii» datorate in cursul anului se deduc din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor numai de organul fiscal competent la stabilirea obligatiilor fiscale anuale.
(3) Organul fiscal competent are obligatia recalcularii bazei impozabile in vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazută la titlul IX^2 - «Contributii sociale obligatorii» si determinarea impozitului pe venit anual datorat.
(3^1) Din veniturile realizate anual din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent daca determinarea venitului net se efectueaza in sistem real, pe baza normelor de venit sau prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli, se deduc contributiile de asigurari sociale de sanatate prevazute la titlul IX^2 datorate pentru anul fiscal.
(4) Procedura de aplicare a prevederilor de la alin. (1) - (3) se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Similar Topics
1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi