dupa ce-am mai studiat nitel despre amortizarea capitalului social, parerea mea este ca :
prevederile legale incidente situatiei expuse de tine sunt cuprinse in L31/1990, OMFP 3055/2009 si L571/2003.
felul in care trebuie tratate lucrurile depinde f mult de modul in care aportul in natura (respectiv cladirea) este adus in societate :
1. cu transfer de proprietate
2. cu drept de folosinta.
daca prin aportul adus se transmite dreptul de proprietate asupra unui bun, aceasta va intra in patrimoniul societatii, iar asociatul va pierde orice drept asupra bunului respectiv - ca pers. fizica;
daca dreptul care se transmite este cel de folosinta asupra bunului respectiv, raporturile dintre asociat si societate sunt cele de locatiune, adica asociatul ramane proprietarul bunului (ca pers. fizica) si va avea dreptul la restituirea lui in cazul dizolvarii societatii.
pt. a putea inreg. in contabilitate aceasta participatie, cladirea trebuie evaluata pt a sti, in primul rand, cate parti sociale ii revin asociatului in cauza (art. 7 din L31/1990).
evaluarea se face fie doar de catre asociati, fie obligatoriu prin expertiza ( de ex. la SRL cu asociat unic, art. 13(3) din L31/1990) - in fct. de natura societatii si de nr. de actionari.
in cazul 1 - al transferului dreptului de proprietate, cladirea va intra in patrimoniul societatii (va fi proprietatea societatii) si, prin urmare, impozitele locale aplicabile sunt cele ale unei pers. juridice.
cheltuielile ulterioare cu amenajarea imobilului sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, la fel si amortizarea cladirii, DACA se poate dovedi ca bunul este fol. in scopul obtinerii de venituri impozabile (art. 21 din CF). vezi si aici :
http://www.conta.ro/...abile-5257.html
in cazul 2 - al transferului dreptului de folosinta, este necesara incheierea unui contract de concesiune.
potrivit art. 81 (2) din OMFP 3055/2009 :
(2) Concesiunile primite se reflectă ca imobilizări necorporale atunci când contractul de concesiune stabileşte o durată şi o valoare determinate pentru concesiune. Amortizarea concesiunii urmează a fi înregistrată pe durata de folosire a acesteia, stabilită potrivit contractului. În cazul în care contractul prevede plata unei redevenţe/chirii, şi nu o valoare amortizabilă, în contabilitatea entităţii care primeşte concesiunea, se reflectă cheltuiala reprezentând redevenţa/chiria, fără recunoaşterea unei imobilizări necorporale.