Deci nici nu m-am obosit sa iti mai citesc "lamurirea suplimentara".
Spui extras cont paypal si apoi imediat il faci factura paypal. Habar nu ai ce vorbesti. Extrasul de cont e una, factura e alta. Paypal nu iti da factura. Ebay iti da factura. Upwork/elance iti da factura. Fiverr iti da factura, samd.
Iar balivernele cu 5$ extrasi in fiecare zi pt ca apoi tot tu sa admiti ca defapt nu retragi in fiecare zi ca doar o data la x saptamani o suma mai mare.
Tu efectiv iti bati joc de timpul nostru si de nervii nostrii. Vi cu informatii incomplete, emiti niste enormitati cu titlu de fapt/lege si alte prostii, cand defapt habar n-ai nici tu cu ce se mananca problema ta, dar vrei noi sa ghicim fara ca tu sa dai detalii supiimentare.
Uite, eu trebuie sa ghicesc, si probabil ghicesc bine, ca tu vinzi ceva prin intermediul siteului fiverr. Este? Foarte probabil, dar nu crezi tu ca pt a primi informatii corecte, ar trebui tu in primul rand sa dai informatii corecte si complete? Pt ca altfel, eu merg pe presupuneri si de aia am zis contract (si chiar si in cazul fiverr, am zis bine, contract, si am zis bine, factura). Pt ca da, un freelancer roman poata avea un contract direct cu o firma sau persoana fizica din alta tara, ue sau non-eu. Pe baza carui contract poate emite o factura chiar si persoanei fizice. Ce chestie domle, asa-i? (nu mai stiu cu ultimele schimbari daca e obligatoriu si in cazul asta bon fiscal, dar na, daca tu tii neparat sa lucrezi DIRECT cu persoane ficice, atunci na, scumperi si casa de marcat). Dar tu NU lucrezi direct cu persoane fizice, doar te aberezi in directia asta.
Eu SUNT freelancer, ai fi stiut asta daca ai fi citit postarile mele de care ti-am zis si nu m-ai mai fi intrebat "Ai auzit despre activitatea de freelancer?"
In schimb tu habar nu ai cu ce se mananca contabilitatea in partida simpla la PFA si fiscalitatea in general. Eu iti explic ca faci factura pt produsul/serviciul prestat cu suma corespunzatoare, tu vii si aberezi de 2 facturi, una pt suma de pe extrasu bancar, allant pt suma de pe extrasul payapl si alte prostii.
Ce treaba are una cu alta?
Tu faci o factura, iar factura aia poate sa fie platita complet sau nu. Poate sa fie platita intr-o singura plata, sau mai mutle plati, cumulata cu alte plati sau singura. Iit poate plati o parta cash, o parte prin banca. O parte anul asta, o parte anul viitor. Nu are nici o legatura cu ce suma pui tu pe factura momentul cand ti s-a facut plata.
MAI INTAI faci factura, SI APOI vine plata dupa x zile. (saptamani, luni, ani). Ba foarte bine poti avea facturi neplatite. Ghinion. Nu e nimic ilegal, illogic, ciudat, samd sa emiti o factura si sa nu o incasezi. Pfff.
Si care e legea aia care spune ca se face conversia la fiecare suma de pe fiecare factura la cursul BNR anual??? Iarasi aberezi. Contabilitatea o faci dupa extrasul de cont bancar, am zis-o si o mai zic o data. Apoi ca ai de dat diverse declaratii la fisc care iau in considerare valoarea de pe factura, asta e alta poveste, dar n-are nici o treaba cu veniturile, impozitul platit, samd. iar cursul folosit este cursul BNR valabil in acea zi (a facturii). Iar pt ce iti intra on cont valutar, ti-am mai zis: ai cursul pe extrasul de cont.
Iar cand retragi din paypal o suma x, in RJIP apare scris de tine in coloana corespunzatoare de document justificativ: facturile a, b, c, d. Iar organul fioscal, pt ca nu e prost asa cum crezi tu, va lua frumos acel extras de cont paypal pe care tu il faci gunoi, iti va lua cele 4 facturi a, b, c, d si va cauta in extrasul de cont paypal: ai in data 21.09.2015 o intrare de 5$. Uite factura "a" din data de 17.09.2015 pt 5$. Bifat (chiar bifeaza cu creionul). samd pina ce ti-au bifat toate intrarile si iesirile de pe extrasul de cont paypal, mapat pe intrarile din RJIP. Poate tie ti se pare complicat sa aduni cateva facturi sa ajungi la suma de 500$ si sa scazi comisionul de 3$, cand toate sumele apar pe extrasul de cont paypal, dar fiscului nu ii e greu.
Tu nu vrei sa intelegi ca anaf, in momentul controlului nu iti verifica daca factura e fictiva, daca faci spalare de bani, samd. ANAF verifica daca pt toate veniturile si cheltuielile ai documente justificative, declaratiile corespunzatoare, si platile catre buget. Daca in urma controluilui o sa li se para lor ca faci ceva murdar, abea atuni iti iau facturile la puricat, verifica in paralel sa existe si la cei catre care ai dat factura, unde se poate, samd. Si crede-ma ca se poate, mai ales la nivel UE exista multe mecanisme in acest sens. Si exista inclusiv cu SUA, ca tot le-ai mentionat.
Nu visa tu ca autoritatile, fie ele romanesti sau din SUA, nu au nici o treaba cu paypal & co pt ca vezi doamne nu se pot baza pe ce le da paypalu. In europa cel putin, paypal e inregistrat ca si institutie financiar bancara si se supune regulilor europene in domeniu. Inclusiv cele anti-frauda, spalare de bani, samd. Ca tu nu stii si aberezi pe aici despre ce crezi tu si cum crezi tu, e o alta poveste.
Ca hartia care ti-o listezi tu din contul paypal nu are nici o valoare juridica in caz de proces, da da, asa e. Dar daca ajungi acolo stai tu linistiti ca nu hartia ta listata o sa fie folosita impotriva ta.
Intelege ca pe fisc, in cazul tau de peste mic, il doar in cot de cei 5$ ai tai pe zi incasati, cat timp i-ai declarat si ai platiti impozit & co pt ei, in schimb ce verifica mai la sange sunt cheltuielile deductibile, si stiu si ei cat sunt comisioanele pe diversel site-uri ca sunt informatii p[ublice, asa ca nu poti trece tu in RJIP comision de 4$ la suma retrasa de 500 pt ca aia fiscul sigur o sa o verifice. Dar cat timp ai trecut exact valoarea corecta, fiscul nu zice nimic pt ca nu e tampit.
Tu folosesti extrasul de cont paypal ca sa justifici niste operatiuni, iar organul fiscal de control te considera de buna credinta, mai ales ca sumele din extrasul respectiv PUSCA cu ce apare in extrasul bancar. La centi, si la banuti. Pe fisc il intereseaza sa vada ca totul pusca, documentele justificative, declaratiile tale, si toate extrasele de conturi, bancare si nebancare. Daca nu reusesti sa intelegi asta, imi pare rau pt tine.
Ca tie ti se pare ca nu are nici o logica sau ca e ilegal sau mai stiu eu ce, iarasi imi pare rau pt tine. Uite, eu la vremea mea am citit codul fiscal, partile relevante pt PFA si contabilitatea in partida simpla si de atunci stau cu ochii pe ce apare in materie pe site-0urile de specialitate.
Tu te-ai obosit sa faci asta? Nu. Dar iti dai cu pareri aberante desi unul care stie lucrurile astea, a trecut deja cu succes printr-un control exact pe tema asta, iti spune ca gresesti. Dar totusi tu ai dreptate, asa-i?
Nu zic ca tot ce spun eu este corect, pt ca doamne, se schimba legile si normele cred ca o data la cateva zile, iar daca eu n-am tangenta cu ele, nu le stiu. Cum ar fi treburile cu casa de marcat. Dar ma repet, tu nu lucrezi direct cu persoane fizice, chair daca tie asa ti se pare. Tu lucrezi direct cu fiverr sau care site o fi.
PS: singurul caz (dupa stiinta mea) in care tu ca si PFA vinzi ceva unei persoane fizice, fie ea din tara ori strainatatea, te obliga sa ai casa de marcat fiscala, si nu emiti factura. In rest, daca vinzi unei persoane juridice, sau prestezi unei persoane juridice ori fizice, trebuie sa ai un contract, iar in baza acelui contract emiti factura. E complicat, nu? Da, e foarte complicat daca nu intelegi ca site-urile de intermediere iit ofer contract, iar unele din ele iti si genereaza factura, iar daca nu o fac, vei emite factura acelui site de intermediere, pt ca nu-i asa, cu ei ai contract. Si culmea, site-ul iti ofera un soi de history report care il listezi si ai inca un document justificativ ...
Ca site-urile alea nu iti vor factura si nu o inregistreaza in contabilitatea lor, samd, e problema LOR, nu a ta. Obligatia ta, pe teritoriul romaniei, este sa o emiti (si sa le-o dati, dar ei o sa iti zica sa nu le-o mai trimit). Pt ca stii ce e culmea? Factura emisa de tine PUSCA cu account historyu lor. Ce chestie domle.
Aceasta postare a fost editata de ciuly: 23 September 2015 - 11:05 AM