Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Achiztie intracomunitara sau import? - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Achiztie intracomunitara sau import?

3 replies to this topic

#1 andreap

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 22 October 2014 - 12:17 PM

Buna ziua.
Am urmatoarea situatie...primesc factura de marfa de la filiala din Slovacia a unei firme din China, cu conditia de livrare FOB Shenzen China.Achit factura in avans in contul firmei din Slovacia.Ma ocup de transportul ei pana in Romania.
Marfa soseste direct in Romania(expeditor pe DVI este firma din Slovacia, importator eu, firma din Romania).Mi se calculeaza de comisionar si platesc TVA si taxe vamale;revand marfa in Romania.
Firma din Slovacia declara livrare intracomunitara in Romania, eu nu declar nimic, considerand ca am facut import.Acum Finantele vin in control sa vada de ce nu am declarat in 390.
Cum era corect?Eu cred ca am procedat bine nedeclarand ca AIC.
Stie cineva?

Multumesc anticipat!

#2 andreap

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 23 October 2014 - 11:59 AM

Nici o parere???

#3 prepeleac

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 141 Postari:

Postat 23 October 2014 - 07:25 PM

Operatiunea descrisa este una de import. Firma din Slovacia a gresit si finantele la fel daca au clasificat aceasta operatiune ca achizitie intracomunitara. Totusi trebuie mentionat ca in mod obiectiv finantele nu au de unde stii ca e vorba de o singura(una si aceeasi) operatiune. Pentru ei pot parea doua operatiuni distincte, un import(pentru care prezentati DVI) si o achizitie intracomunitara, pentru care nu prezentati nimic.
Pentru a preveni eventualele neplaceri si a-i convinge pe cei de la finante ca nu e vorba de alta operatiune cel mai simplu este sa va contactati partenerul strain si sa-l rugati sa-si corecteze declaratia astfel incat sa nu mai figurati cu o achizitie intracomunitara de la el. Daca refuza, atunci nu as corecta declaratia 390 in cazul dumneavoastra ci as considera ca operatiunea declarata de partenerul strain nu exista si sa se lamureasca cei de la finante daca o pot sau nu proba.
Oricum in concluzie nu cred ca un import trebuie declarat achizitie intracomunitara numai pentru ca un partener strain a gresit declaratia sau pentru ca cei de la finante nu recunosc un import cand il vad.

#4 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 24 October 2014 - 06:12 PM

In opinia mea, in cazul in care marfa este de provenienta din China si este pusa in libera circulatie pe teritoriul Romaniei, Declaratia vamala de import este intocmita pe teritoriul Romaniei – este o operatiune de import, chiar daca factura de marfa este intocmita de un furnizor inregistrat in UE prin filiala sa, cu cod valid de TVA; nu se intocmeste D390
Se considera achizitie intracomunitara de bunuri doar daca Declaratia vamala de import este intocmita pe teritoriul unui stat comunitar – marfa este pusa in circulatie pe teritoriul unui stat comunitar de unde este expediata in Romania, iar furnizorul detine un cod valid de TVA in UE
Codul fiscal
Art. 132^2 Locul importului de bunuri
(1) Locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul comunitar.

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL