Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Impozit bacsis - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Impozit bacsis

9 replies to this topic

#1 ddumi

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 04 June 2015 - 08:31 AM

Bacsisul care se distribuie angajatilor se impoziteaza cu 16%. Cum se calculeaza acest impozit? Impozitul pentru fiecare angajat se rotunjeste la leu, conform OUG 59/2005? Problema consta in faptul ca avem unii angajati care au declarat bacsisuri de 0,50 lei, 2 lei, caz in care impozitul rotunjit este 0 lei.

#2 raluca2006

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 34 Postari:

Postat 04 June 2015 - 10:19 AM

Nu exista un act oficial prin care s-a revenit asupra inregistrarii bacsisului in casa de marcat.

Acum se fac statele de salarii pe luna mai si eu nu stiu:

Cum se impoziteaza bacsisul:
1. pe un stat separat, cu 16% pe fiecare persoana/luna, fara a se tine seama de sumele care se scad in venitul brut
2. se aduna la venitul salarial si se impoziteaza impreuna cu acesta

In D112 in ce randuri se evidentiaza bacsisul?

Multumesc

#3 cristib

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 85 Postari:

Postat 04 June 2015 - 10:52 AM

Nu s-a eliminat impozitul, doar s-a incadrat la alte venituri.
Se trece in D100 la 690-Impozit pe venitul din alte surse
Nu se trece in D112. Va aparea in D205

#4 raluca2006

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 34 Postari:

Postat 04 June 2015 - 12:42 PM

Multumesc. Intre timp am gasit si eu in noua versiune de Norme CF

PARTEA 103: Codul fiscal
Art. 78: Definirea veniturilor din alte surse

PARTEA 1031: Norme metodologice
- veniturile obținute de persoanele fizice sub forma bacșișului, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completărilor ulterioare.
(la data 01-iun-2015 punctul 152. din partea 103^1 completat de Art. I, litera B., punctul 8. din Hotarirea 367/2015 )

#5 mgabi

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1344 Postari:

Postat 05 June 2015 - 08:52 AM

Si se face un tabel/stat separat de plati ... apoi o sa fie minunat la D205 sa completezi cu sumele si persoanele din tot anul care au primit bacsis!

Astia isi autodepasesc toate limitele de prostie in ultima perioada!

#6 ddumi

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 05 June 2015 - 09:48 AM

Totusi revin cu intrebarea initiala: impozitul pentru fiecare angajat se rotunjeste la leu? Si daca suma este mica (2 lei), impozitul este 0?

#7 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 05 June 2015 - 09:53 AM

2 lei de impozitat ?
eu as trece 0 lei impozit.

iata un tip de situatie aberanta care se naste din tampenia impozitarii bacsisului ....

#8 ddumi

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 09 June 2015 - 09:06 AM

Am primit un raspuns de un site specializat care zice ca:
Conform art. 1(1) teza a doua din Ordonanta de urgenta nr. 59/2005 “Impozitele […] în moneda noua, cu valori mai mici de un leu se întregesc la un leu.”

#9 kmkz

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 399 Postari:

Postat 09 June 2015 - 09:42 AM

Excelent, vanzatorul primeste un bacsis de 30 de bani, sa aduca de acasa 70 de bani ca sa-si plateasca impozitul! Traiasca finantele!

#10 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 09 June 2015 - 09:46 AM

daca e sa facem apel la aceasta ord, art. 1 (1) se prezinta, in forma completa,asa :

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr.59 din 23 iunie 2005
privind unele măsuri de natură fiscală şi financiară pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale
Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 iulie 2005, impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc şi se reflectă în contabilitate în monedă nouă, la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin rotunjire la un leu pentru fracţiunile de peste 50 de bani inclusiv şi prin neglijarea fracţiunilor de până la 49 de bani inclusiv. Prevederile art. 82 din Ordonanţa Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.
............................................

modif. de L15/2006

„Art. 1. – (1) Începând cu data de 1 iulie 2005, impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc şi se reflectă în contabilitate în monedă nouă, la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin reducere când fracţiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani şi prin majorare când fracţiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari. Impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat, cu excepţia celor reţinute la sursă, altele decât cele aferente veniturilor salariale, în moneda nouă, cu valori mai mici de un leu se întregesc la un leu.”

impoz. de 16% aplicat la alte venituri cf. art. 78 CF este unul cu retinere la sursa - altul decat cele aferente veniturilor salariale ! prin urmare, eu cred ca se aplica prima parte din articol.

parerea mea ... :smile:

mai caut ... parca era ceva si prin CPF, tot in sensul asta ...

Similar Topics Collapse

1 useri citesc topicul

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL