Salt la continut


- - - - -

Impozitare dividende ridicate in 2017

contributii sanatate dividende
6 replies to this topic

#1 trifu2000

  Nou

 • Nou venit
 • Pip
 • 3 Postari:

Postat 01 August 2017 - 09:26 AM

Buna ziua,

Deoarece legislatia se modifica la noi dupa cum bate vantul, ma aflu in situatia in care trebuie sa descopar cum se aplica obligativitatea/scutirea cass/dividente - dupa modificarile codului fiscal valabile cu 1 feb 2017. Dupa cum bine stie toata lumea, codul fiscal prevedea ca pentru ianuarie 2017 se plateste obligatoriu CASS pentru dividente, iar de la 1 februarie s-a reintrodus scutirea de CASS pentru cei care au venituri din dividende, dobanzi concomitent cu salarii, pensii, venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii, arenda) sau PFA.

Pana aici toate bune si frumoase, doar ca firma care imi tine contabilitatea nu stie cum sa procedeze si sa ma indrume, deoarece considera ca sunt intr-o situatiea atipica. Mai precis:
- in anul 2016 am functionat si ca SRL (fara nici un angajat) si ca PFA - am platit toate contributiile sociale pe PFA, avand venituri de peste 11 mii lei (si am platit inclusiv CAS).
- in anul 2017 am functionat pana in iunie si ca PFA si ca SRL, iar in iunie am radiat PFA deoarece nu mai doream sa platesc CAS (si tineam minte din ianuarie 2017 ca este obligatoriu sa platesc CASS pentru dividende)
- nu am avut timp sa scot pana acum dividendele pentru veniturile din 2016, urmeaza sa fac lucrul asta, dar cei de la firma de contabilitatea mi-au spus ca nu conteaza ca am platit CASS in 2016 (cand am realizat veniturile), ci conteaza ce platesc in 2017, cand urmeaza sa ,,scot'' dividendele.

In situatia data:

1. Daca se calculeaza si distribuie/retrag (nu stiu termenii corecti) dividendele aferente veniturilor din 2016, in august 2017, datorez CASS pentru dividende?
2. Daca reinfiintez PFA si platesc CASS in august 2017, mai datorez CASS pe dividende pentru venitrile din 2016? Dar pentru veniturile din 2017?
3. Exista un plafon/suma minimala de plata a CASS (venituri din cedarea folosintei bunurilor - chirii, arenda - sau PFA.) pentru care se aplica scutirea de CASS/dividende (in sensul ca ar trebu cotizat minimul din ce se platese CASS aferent salariului minim pe economie)?

Va multumesc anticipat pentru rabdare si va rog sa-mi scuzati nestiinta.#2 Otilia Alupei

  Membru senior

 • Global Moderators
 • PipPipPipPipPipPip
 • 12036 Postari:
 • Gender:Female
 • Location:Bucuresti

Postat 01 August 2017 - 10:20 AM

Buna, amesteci PFA cu SRL si iese o brambureala totala din cauza asta.

1. Dividende obtii numai de la SRL, nu si de la PFA. Doar pt SRL se face repartizarea profitului, NU si pt PFA.
La PFA platesti impozitul si contributiile si ai terminat, profitul ti-i poti lua si pe parcursul anului - in timp ce la SRL trebuie sa astepti anul urmator pt a intocmi situatiile financiare anuale si apoi sa iti poti ridica dividendele de la firma.

2. CAS si CASS platite pe PFA nu au nicio legatura cu contributiile datorate pt dividendele cuvenite din SRL, ele trebuie platite indiferent ca ai SRL sau nu.
Contributiile la dividendele luate din SRL pot fi influientate de cele platite pt PFA si nu invers.

3. Acestea fiind spuse, CASS la dividendele ridicate in per. de dupa 1 febr. 2017 (indiferent din ce an provin dividendele, important este anul in care ele se platesc efectiv) sunt scutite de CASS daca concomitent mai obtii si venituri din PFA la care platesti CASS.
Principiul este sa se colecteze CASS macar de la o categorie de venit dintre cele obtinute concomitent, ori prin inchiderea PFA tu ai suprimat categoria cealalta de venit pe care o mai aveai, ramanand la data ridicarii dividendelor cu o singura categorie de venit. De aceea ti-a spus firma de conta ca esti intr-o situatie atipica si ca trebui sa platesti CASS la dividendele ridicate (veniturile tale obtinute) dupa ce ai inchis PFA.

4. Indiferent daca infiintezi PFA in aug. 2017, pt veniturile obtinute pe PFA in 2016 vei plati CASS ! La fel si pt veniturile din PFA obtinute anul acesta pana la radiere si NU are nicio legatura cu dividendele pe care doresti sa le incasezi in per. urmatoare (repet, indiferent din ce an provin aceste dividende de pe SRL-ul tau).
#3 trifu2000

  Nou

 • Nou venit
 • Pip
 • 3 Postari:

Postat 01 August 2017 - 11:04 AM

Otilia,

Multumesc pentru rabdare si raspuns.

Raspunsurile 1 si 2 mi se par cat se poate de corecte, am formulat eu gresit, ar fi trebuit sa intreb: daca reinfiintez PFA si platesc contributii CASS (pentru PFA), mai datorez CASS pentru dividende din veniturile SRL?

3. Nu am ridicat dividende in 2017, inteleg ca daca redeschid PFA (sau ma angajez la propria firma), platesc CASS ca PFA sau ca angajat, si abia dupa aceea ridic dividende aferente SRL, nu se mai aplica CASS pentru ele?
4. In capul meu totul pare simplu, acum imi dau seama ca am formulat prea vag. Doream sa stiu daca este corect sa redeschid PFA, functionez ca PFA si SRL din nou, platesc CASS (si toate darile aferente) pentru activitatea PFA, si nu mai platesc CASS pentru activitatea SRL?#4 mgabi

  Membru activ

 • Members
 • PipPipPip
 • 1113 Postari:
 • Gender:Female

Postat 01 August 2017 - 12:27 PM

Lucrurile sunt simple si le complici inutil.

Daca esti asigurat la sanatate (salarii,pfa, etc) la data la care platesti dividendele, nu mai platesti si la ele.
Nu esti asigurat prin alte forme de venit ... fiscul iti va calcula sanatate anul viitor si-ti va trimite decizia.

Cea mai simpla solutie este sa te angajezi la firma, dar aici numai tu poti sa-ti faci estimarile (venituri, salarii) si sa vezi daca merita.#5 trifu2000

  Nou

 • Nou venit
 • Pip
 • 3 Postari:

Postat 01 August 2017 - 12:40 PM

@mgabi, am intrebat si pentru ca, cei care-mi tin evidentele - firma de contabilitate, ma intrebasera cat am platit CASS pe PFA (inteleg acum ca nu conteaza).

Cu angajatul este intr-adevar mai simplu dpdv fiscal, dar e ceva mai complicat cu protectia muncii scl.

Multumesc!#6 liraaur

  Nou

 • Nou venit
 • Pip
 • 3 Postari:

Postat 16 August 2017 - 11:55 AM

In 2015 am inregistrat profit pe SRL , dar nu am ridicat dividendele din lipsa de numerar.
Daca ridic dividendele in august 2017 ce mai achit la stat ? ( In 2017 am platit impoxitul aferent pe venit microintreprindere ).

Aceasta postare a fost editata de liraaur: 16 August 2017 - 11:56 AM
#7 Otilia Alupei

  Membru senior

 • Global Moderators
 • PipPipPipPipPipPip
 • 12036 Postari:
 • Gender:Female
 • Location:Bucuresti

Postat 16 August 2017 - 04:33 PM

In 2017 dividendele se impoziteaza cu o cotă de 5% din suma distribuita, impozitul fiind final.
Daca singurul venit este cel din dividende, atunci trebuie achitata si o cota 5.5% sanatate (CASS), aplicata la acest venit. Dividendele sunt scutite de aceasta contributie pt sanatate daca asociatii obtin si alte venituri pentru care platesc CASS, cu exceptia veniturilor din proprietatea intelectuala.


Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL
Privacy Policy RO | Termeni si conditii