Salt la continut


- - - - -

Cum se aplica penalitatea de nedeclarare?

penalitati
2 replies to this topic

#1 Sorin215

  Nou

 • Nou venit
 • Pip
 • 2 Postari:

Postat 04 August 2017 - 04:27 PM

Am citit ca penalitatea de nedeclarare se poate reduce cu 75% in cazul platii la termen. Se mai aplica aceasta reducere daca penalitatea a fost marita cu 100% in caz de evaziune fiscala? Cum se aplica atunci reducerea de 75%? La suma finala (calculata cu penalitatea dublata)?

Multumesc#2 Otilia Alupei

  Membru senior

 • Global Moderators
 • PipPipPipPipPipPip
 • 11944 Postari:
 • Gender:Female
 • Location:Bucuresti

Postat 07 August 2017 - 12:48 PM

Dupa parerea mea, se aplica la penalitatea de nedeclarare NEmarita, adica cea stabilita cf alin (1), nu la cea stabilita cf alin (3) !
Eu asa inteleg urmatoarele art. din CPF, astfel cum sunt formulate si cum se succed in lege.

Lege 207/2015,
ART. 181 Penalitatea de nedeclarare în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal central

(1) Pentru obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere, contribuabilul/plătitorul datorează o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere.

(2) Penalitatea de nedeclarare stabilită potrivit alin. (1) se reduce, la cererea contribuabilului/plătitorului, cu 75%, dacă obligaţiile fiscale principale stabilite prin decizie:
a) se sting prin plată sau compensare până la termenul prevăzut la art. 156 alin. (1);
b) sunt eşalonate la plată, în condiţiile legii. În acest caz, reducerea se acordă la finalizarea eşalonării la plată.

(3) Penalitatea de nedeclarare prevăzută la alin. (1) se majorează cu 100% în cazul în care obligaţiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare, potrivit legii.


EDIT : ART 181, (10) Procedura de aplicare a prezentului articol se aprobă prin ordin al președintelui A.N.A.F.
Ordin nr. 3834/2015 din 29 decembrie 2015 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea obligațiilor fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare


9.1. Pentru obligaţiile fiscale principale prevăzute la pct. 1, care au fost stinse prin plată sau compensare în termenul prevăzut la art. 156 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, sau prin eşalonare la plată, în condiţiile legii, penalităţile de nedeclarare rămase nestinse se reduc cu 75%, la cererea contribuabilului depusă la organul fiscal central competent.

9.2. Reducerea penalităţilor de nedeclarare prevăzută la pct. 9.1 se acordă de organul fiscal competent prin emiterea deciziei de reducere a penalităţilor de nedeclarare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.

10.1. Pentru obligaţiile fiscale principale rezultate ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare, potrivit legii, penalităţile de nedeclarare datorate se majorează cu 100%.

10.2. Majorarea penalităţilor de nedeclarare prevăzută la pct. 10.1 se comunică de către organul fiscal competent prin decizie de majorare a penalităţilor de nedeclarare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.

10.3. Diferenţa dintre penalităţile de nedeclarare majorate potrivit pct. 10.1 şi cele stabilite prin deciziile comunicate potrivit pct. 3 ( n.n. adica NEmajorate) se achită în termenul prevăzut la pct. 8. (n.n. adica nu se reduce).
_________________________________________________

Alte pareri, va rog ? :smile:
#3 Sorin215

  Nou

 • Nou venit
 • Pip
 • 2 Postari:

Postat 09 August 2017 - 11:21 PM

Deci inteleg ca in final ar fi de platit (cu marire si reducere la suma initiala):

0.08%+0.08%*0.25 pe zi (daca penalitatea pe zi este 0.08%) - deci penalitatea majorata, 0.08, si 25% din cea initiala (25% din 0.08). Asa este?

Multumesc!


Similar Topics Collapse

4 useri citesc topicul

0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL
Privacy Policy RO | Termeni si conditii