Salt la continut


- - - - -

asigurare refacturata


3 replies to this topic

#1 MarcelaP

  Membru junior

 • Members
 • Pip
 • 10 Postari:

Postat 07 October 2017 - 06:00 PM

asigurare refacturata de catre o firma din UE cu cod valid de tva catre o firma din Romania platitoare de tva ,firma din Romania aplica taxare inversa?
mentionez ca asigurarea este pentru remorca autocamion si marfurile pe care le transporta firma din Romania pe teritoriul UE#2 mgabi

  Membru activ

 • Members
 • PipPipPip
 • 1227 Postari:
 • Gender:Female

Postat 09 October 2017 - 11:18 AM

Asigurarile nu intra in sfera TVA, deci nu ai taxare inversa ( dupa cum suna se pare ca firma din UE actioneaza pe post de comisionar, adica ar fi o refacturare in calitate de comisionar a acestei asigurari). Se raporteaza in D394

Parerea mea.
Are cineva alta interpretare?

PS: Ar fi bine sa-i intrebi totusi daca raporteaza aceste facturi ca fiind prestari intracomunitare.

Aceasta postare a fost editata de mgabi: 09 October 2017 - 11:20 AM
#3 Otilia Alupei

  Membru senior

 • Global Moderators
 • PipPipPipPipPipPip
 • 12618 Postari:
 • Gender:Female
 • Location:Bucuresti

Postat 09 October 2017 - 11:45 AM

CF 2017 : operatiunea de asigurare refacturata nu este scutita, nefiind indeplinite cerintele de la pct. 53 alin. (2) din NM de aplicare a CF :
"(2) O caracteristică esențială a unui serviciu de asigurare o reprezintă existența unei relații contractuale între prestator și beneficiarul serviciilor. Scutirea de taxă pentru serviciile de asigurare și/sau de reasigurare se aplică de către societatea care suportă riscul și care încheie contractul cu clienții, inclusiv în cazul externalizării tranzacțiilor în domeniul asigurărilor/reasigurărilor. În acest sens a fost pronunțată hotărârea Curții Europene de Justiție în cazul C-240/99 Skandia.."

Pt firma din RO este o achizitie intracomunitara de servicii cu locul prestarii acolo unde este stabilit beneficiarul, adica in RO, si se aplica taxarea inversa. Se declara in D390 si D300.

Alte pareri, va rog ? :smile:#4 mgabi

  Membru activ

 • Members
 • PipPipPip
 • 1227 Postari:
 • Gender:Female

Postat 09 October 2017 - 01:24 PM

Eu am inteles ca firma RO presteaza/transporta si cea UE este clientul care a avut nevoie de servicii de transport.
Este mai complicat cu asigurarile :)

Totusi, cine ce face?
Firma din RO presteaza servicii de transport catre firma din UE sau firma din UE asigura transportul marfurilor firmei din RO?
Cine-i prestatorul si cine este clientul in cazul tau?


CF art 286
(4) Baza de impozitare nu cuprinde următoarele:
a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile și alte reduceri de preț, acordate de furnizori direct clienților la data exigibilității taxei;
b) sumele reprezentând daune-interese, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă/definitivă și irevocabilă, după caz, penalizările și orice alte sume solicitate pentru neîndeplinirea totală sau parțială a obligațiilor contractuale, dacă sunt percepute peste prețurile și/sau tarifele negociate;
c) dobânzile, percepute după data livrării sau prestării, pentru plăți cu întârziere;
d) valoarea ambalajelor care circulă între furnizorii de marfă și clienți, prin schimb, fără facturare;
e) sumele achitate de o persoană impozabilă în numele și în contul altei persoane și care apoi se decontează acesteia, inclusiv atunci când locatorul asigură el însuși bunul care face obiectul unui contract de leasing financiar sau operațional și refacturează locatarului costul exact al asigurării, precum și sumele încasate de o persoană impozabilă în numele și în contul unei alte persoane.

Se poate extrapola.

Acum, pentru refacturare sunt prevazute in norme urmatoarele:

Norme CF:
pct.31

(4) În cazul refacturării de cheltuieli, se aplică structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, după caz, ale pct. 8 alin. (3). Totuși, structura de comisionar nu se aplică în situația în care se aplică prevederile pct. 30 alin. (4) și (5), respectiv dacă sunt cheltuieli cu impozite și taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad în sarcina furnizorului/prestatorului în legătură cu operațiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.
(5) Se consideră că are loc o refacturare de cheltuieli, în sensul alin. (4), atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) persoana impozabilă urmărește doar recuperarea contravalorii unor achiziții de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele său, dar în contul altei persoane;
b) persoana impozabilă nu recuperează mai mult decât cheltuiala efectuată.
(6) În măsura în care persoana impozabilă poate face dovada că singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind îndeplinite condițiile prevăzute la alin. (5), nu este obligată să aibă înscrisă în obiectul de activitate realizarea livrărilor/prestărilor pe care le refacturează. Spre deosebire de situația prezentată la alin. (3), în cazul structurii de comisionar persoana impozabilă are dreptul la deducerea taxei aferente achizițiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, în condițiile legii, și are obligația de a colecta taxa pe valoarea adăugată pentru operațiunile taxabile. Se consideră că la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operațiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de către persoana care refacturează cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operațiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuială refacturată se va aplica regimul fiscal al operațiunii refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrării/prestării, cotele, scutirile livrării/prestării refacturate.
....
(11) În sensul prevederilor art. 286 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, în cazul contractelor de leasing, atunci când locatorul asigură el însuși bunul care face obiectul unui contract de leasing și refacturează locatarului costul exact al asigurării, costul asigurării nu reprezintă o cheltuială accesorie serviciului de leasing în sensul art. 286 alin. (3) din Codul fiscal, nefiind inclus în baza de impozitare a serviciului de leasing. Refacturarea de către locator a costului exact al asigurării reprezintă o operațiune de asigurare scutită de TVA conform art. 292 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, distinctă și independentă de operațiunea de leasing.


Eu inteleg asa:

Acum, daca firma RO presteaza (transporta), atunci factura primita de la clientul UE este o refacturare in regim de comisionar.
Daca firma din UE presteaza(transporta) pentru firma din RO, atunci refacturarea se refera la un accesoriu al serviciului facturat separat de firma din UE si este taxabila ( achiz.intracomunitara, taxare inversa).

Interesanta speta, vai ce parere aveti?

PS: dpdv al taxei nu apar implicatii grave pentru ca nu afecteaza rezultatul decontului, dar niste deconturi/declaratii eronate aduc niste amenzi nu tocmai de neglijat, chiar daca ti-ai platit darile corect si la timp ... ca asa-i la noi!
Cred ca este mai sigur sa mergi pe varianta D390, totusi.


Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL