Inteleg ca nu ai mai avut ctr pt drepturile de autor, practic le-ai cedat fara niciun inscris si fara plata. OK, asta o fost pana acum si nu implica nicio obligatie fiscala din partea ta. Daca Fiscul te cauta la conturule bancare n-o sa gaseasca incasari din venituri nedeclarate, asa ca esti in siguranta dpv fiscal.
Pt viitor, daca ce lucrezi va fi mai amplu si mai important, eu te sfatuiesc sa faci un contract pt cesiunea (cedarea) drepturilor de autor, cu plata acestora asa cum ati convenit. Daca respectivul ctr va fi in acest sens, Fiscul va fi de acord ca ai incasat venituri din drepturi de autor si iti va acorda acea deducere de 40% din baza impozabila pt impozitul pe venit. Daca Fiscului nu ii dovedesti ca banii incasati sunt din drepturi de autor, atunci te va incadra probabil la venituri din alte surse si nu iti va mai acorda acea deducere. Asta-i toata faza pe care ti-am explicat-o si anterior.
Cat priveste impozitarea la firma straina, daca prin contractul dintre voi nu stabilesti f clar cine suporta darile, este f probabil ca ele sa iti revina integral si de regula asa se intampla. In cazul in care stabiliti ca firma sa suporte taxele, atunci tu nu mai ai ce plati aici DACA poti face dovada acestor plati facute de firma pt tine. Oricum, nu scapi de obligatia declararii lor prin declaratia unica, dar prin creditul fiscal dovedit cu acte scapi de plata. Uita-te cu atentie la materialul de la linkul pe care ti l-am dat anterior si vei intelege mai multe.
Referitor la forma juridica de organizare a activitatii tale, eu as zice sa ramai la CNP. Nu ai nevoie de sediu, nici de registre, nici de contabil neaparat sau ai nevoie doar o data pe an la declaratia unica. In rest, poate doar ocazional, bineinteles daca activitatea ta nu se extinde si nu se complica si atunci va trebui sa treci la PFA sau chiar SRL.Dar, deocamdata, CNP-ul e arhisuficient.
Pt SRL si PFA se pune pbl. sediului si pbl ca sunt entitati juridice/fiscale de care vei fi legat cu obligatii pana la desfiintarea lor. Atat infiintarea cat si desfiintarea presupun niste costuri si ceva tevatura, ceea ce la CNP nu exista, lucrurile sunt f simple aici fiindca incetarea activitatii este tot pe baza de declaratie la Fisc si gata.
SRL-ul e complicat, cu contabilitate in conturi contabile, declaratii mai multe si bilant anual, cu adaptare la modificari legislative destul de dese, deci iti va trebui contabil obligatoriu ! Plus ca nu poti dispune de banii tai imediat si asta-i marele dezavantaj, ci numai dupa repartizarea profitului pe dividende, ori asta mai necesita niste operatiuni, ceea ce la CNP sau PFA nu se intampla, acolo poti lua si folosi banii imediat in interes personal.
PFA-ul e ceva mai simplu dpv al contabilitatii, inregistrarile sunt mai usoare si se fac doar in registre, cel mai uzitat este cel de incasari si plati.
La CNP n-ai registre, n-ai nimic in afara de arhivarea documentelor bancare si declaratia unica. Nu emiti facturi, chitante, alte cele ... n-ai dreptul ca persoana fizica obsnuita.
Dpv al taxelor catre stat, este destul de mult de spus fiindca sunt multe variante in analiza, pt un forum de contabilitate gratuit e cam multa informatie de dat , asa ca fara a-ti explica in plus fata de ce am spus deja, eu as opta intotdeauna pt forma cea mai simpla si anume CNP.
In functie de forma de PFA aleasa (sistem real sau la norma de venit plus situatia ta particulara care iti mai poate aduce niste faciitati), darile pot fi la fel cu cele de la CNP.
SRL-ul iese din discutie din punctul meu de vedere fiindca acolo ai de plata impozit pe venit 3% la total facturi emise de tine catre firma UE (nu neaparat si incasate total sau partial), plus inca 5% impozit pe dividende + contabilul, asa ca te ajunge cam tot ca la CNP/PFA, dar cu bataie de cap mai multa, ceea ce nu se justifica doar pt o activitate de creatie IT.
Spor mare !