Dupa scotoceli intense prin legislatie si prin CFP am gasit un ordin ANAF mai vechi (1415/2007) despre care stiam ca zice de inreg. acestor contracte, doar ca, fiind atat de vechi, banuiam ca s-a abrogat, asa ca am scotocit in continuare pana am gasit un alt ordin mai nou - OPANAF 2294/2021 care zice numai despre inreg contractelor de prestari servicii desfasurate pe teritoriul RO, ceea ce la tine nu e cazul.
Mai mult, la art 1, ordinul mentioneaza inca o conditie si anume ca prestarea de servicii sa genereze venituri impozabile in RO, ori venitul obtinut de pers. din India nu se impoziteaza in RO - lucru confirmat si la asistenta contribuabil ANAF (unde am sunat pt lamuriri si confirmari, ca sa fiu f sigura de raspunsul pe care ti-l ofer).
ART. 1 (1) Persoanele juridice române, persoanele fizice rezidente, precum şi persoanele juridice străine care desfăşoară activitate în România printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat au obligaţia să înregistreze contractele/documentele încheiate cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente care execută pe teritoriul României prestări de servicii de natura lucrărilor de construcţii, de montaj, activităţilor de supraveghere, activităţilor de consultanţă, de asistenţă tehnică şi a oricăror altor servicii prestate în România care generează venituri impozabile.
Prin urmare, raspunsurile la cele 3 intrebari sunt NU (nu trebuie declarat ctr, nu se retine impozit, nu trebuie certificat de rezidenta fiscala), iar legat de TVA, este DA, dar cu taxare inversa (inreg atat ca TVA deduct. cat si colect., adica in final tot nu se plateste TVA plecand de la premisa ca o banca este platitoare de TVA).
Norme metodologice ref la art 278(2) din CF, pct 15 (7) :
(7) Serviciile prevăzute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliți în România către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliți în afara Uniunii Europene sau, după caz, prestate de prestatori stabiliți în afara Uniunii Europene către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliți pe teritoriul României, urmează aceleași reguli ca și serviciile intracomunitare în ceea ce privește determinarea locului prestării și celelalte obligații impuse de prezentul titlu, dar nu implică obligații referitoare la declararea în declarația recapitulativă, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, indiferent dacă sunt taxabile sau dacă beneficiază de scutire de taxă, și nici obligații referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevăzute la art. 316 și 317 din Codul fiscal.