Nu.
Pt estimarea aferenta 2022, cu acele venituri mici estimate perfect legal, trebuia
sa optezi pt asigurarea si plata CASS,
bifai casuta de optiune. Aveai rubrica unde te puteai asigura la doar 6 salarii minime pe economie (fiind cu veniturile sub plafon), bifai asta si ramaneai de plata cu suma de 1.530 lei pt 2022
cu scandemta pe 25 mai 2023 - data limita de depunere a decl. unice pt anul 2022 -
deci nu plateai nimic in 2022 pt acest an, dar apareai asigurata prin optiune !!
.
Apoi, in 2023, cand iti definitivai situatia PFA pt anul 2022, puneai in declaratia unica venitul
net (baza de calcul cf art. 170 CF, art. 2, lit a) obtinut in 2022 si daca depaseai cu el 12 sal minime/economie atunci si doar atunci bifai si plateai suma intreaga la CASS, pana la termenul de mai sus. Repetai figura cu estimarea si optiunea, ca mai sus, ca sa fii asig. si in 2023. Si tot asa ...
Daca nu depaseai plafonul, ramaneai asa cum ai optat initial si aveai de plata numai 1.530 lei, cum ti-am spus.
Asta trebuia sa te invete contabila ta care banuiesc ca ti-a facut si decl. unica ...
dar poti sa faci rectificativa la decl. unica pt 2022.
https://static.anaf...._unica_2022.pdf
Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectată de contribuabili din proprie iniţiativă, ori de câte ori informaţiile actuale nu corespund celor din declaraţia depusă anterior, prin depunerea unei declaraţii rectificative în condiţiile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi formular, bifându-se cu X căsuţa/căsuţele "Declaraţie rectificativă privind capitolul I" şi/sau "Declaraţie rectificativă privind capitolul II", completându-se, după caz, capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate pentru anul ....." şi/sau capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul ..........." Declaraţia rectificativă se completează înscriindu-se toate datele şi informaţiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă faţă de declaraţia iniţială/anterioară.
La rectificarea declaraţiei se vor avea în vedere următoarele: - declaraţia iniţială este declaraţia care nu are nicio bifă de rectificativă selectată; - este permisă depunerea unei singure declaraţii iniţiale; - declaraţia rectificativă este declaraţia cu cel puţin o bifă de rectificativă selectată (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole); - o declaraţie rectificativă care rectifică ambele capitole (capitolul I şi capitolul II) trebuie să aibă ambele bife de rectificare selectate.