Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Marfa expirata - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut


Marfa expirata

22 replies to this topic

#1 MA

    Nou

  • Members
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 29 September 2004 - 01:53 PM

Cum se scoate din gestiune painea care s-a invechit si nu se mai vinde?Este de ajuns un proces verbal?In ce lege pot citi despre aceasta?Va multumesc.



#2 Otilia Alupei

    Membru senior

  • Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 06 October 2004 - 06:18 PM

Buna, MA !

Exista, legal, niste perisabilitati!
Din pacate, nu stiu cotele sau detalii despre modul in care se pot aplica la situatia ta.
Stie cineva mai multe ?
Putem sa ne ajutam colega, dragi colegi ?
Multumesc anticipat.




#3

  • Guests

Postat 07 October 2004 - 09:25 AM

Normã din 27/05/2004
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 522 din 10/06/2004
privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri în procesul de comercializare



#4 Otilia Alupei

    Membru senior

  • Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 07 October 2004 - 09:26 AM

Multumesc mult, Andrei !
O zi buna.



#5 NICOLETA p

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 282 Postari:
  • Location:bucuresti

Postat 07 October 2004 - 09:00 PM

daca am un stoc de marfa mare, cum scap de el?
trebuie facuta dovada degradarii acestuia?



#6 al_yna

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 11 Postari:
  • Location:Buzau

Postat 14 October 2004 - 01:18 PM

Se intocmeste un proces verbal, apoi se fac inregistrarile:

% = 371
4428
378
607



#7 iliutza

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 89 Postari:

Postat 14 October 2004 - 01:39 PM

Nu cumva in loc de 607 e 6588 (fostul 6718)?



#8 SLY

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 187 Postari:

Postat 15 October 2004 - 09:29 AM

al-yna ( sau cei ce au cunostinta), te rog daca se poate, spune-mi si mie actul normativ care reglementeaza chestia asta cu marfa expirata si cum ar trebui sa arate un asemenea proces verbal.
Cu multumiri!



#9 Adrian

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 158 Postari:
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 15 October 2004 - 03:18 PM

Aveti grija la urmatoarele aspecte:
-marfa expirata nu e neaparat acelasi lucru cu marfa degradata;
-pt. marfa expirata e suficient un proces-verbal de inventariere a stocului respectiv si eventual copii dupa documentele de intrare si cele ce atesta expirarea termenului de garantie;
-pt. marfa degradata dar care se afla in interiorul termenului de garantie trebuie, de asemenea, facuta inventarierea stocului respectiv si intocmit proces-verbal. Acum sa va spun cum pot interpreta cei de la Garda Fin. astfel de procese-verbale pt. ultimul caz: "dom'le le-ai vandut "la negru" si ca sa te scazi ai facut proces-verbal". Deci cred ca e recomandata si o viza de pe la vreun inspector de sanatate publica sau cum ii mai spune acum, care sa ateste ca stocul respectiv, chiar daca este in termen de garantie, este impropriu vanzarii si consumului uman sau animal(pt. hrana pisici, caini, pasari, etc.)
-inregistrarile contabile sunt:
6588=371 cu valoarea de intrare
635=4427 cu 19% aplicat la valoarea de intrare (cat s-a dedus la achizitie)
Sper ca am fost de oarescare ajutor.



#10 gabriella

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 164 Postari:
  • Location:Iasi

Postat 16 October 2004 - 08:29 PM

adrian arata ca -inregistrarile contabile sunt:
6588=371 cu valoarea de intrare
635=4427 cu 19% aplicat la valoarea de intrare (cat s-a dedus la achizitie).

ok, dar s-a vorbit cumva si de deductibilitatea acestor cheltuieli?
sunt deductibile fiscal sumele inregistrate in conturile 6588 si 635 ?



#11 Adrian

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 158 Postari:
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 18 October 2004 - 01:17 PM

Nu s-a discutat despre deductibilitate, dar este evident ca sunt nedeductibile atat 6588 cat si implicit 635. Cheltuiala cu colectarea TVA (635) la o cheltuiala nedeductibila este de asemenea nedeductibila, ok ?
P.S. : Daca erau vorba de deductibilitati se folosea doar contul 607 si nu mai avea obligatia colectarii TVA.
Si eu cu parerea ...



#12 NICOLETA p

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 282 Postari:
  • Location:bucuresti

Postat 18 October 2004 - 10:20 PM

multumesc foarte mult. mi se pare logic si corect ceea ce ai spus.



#13 ioanat

    Nou

  • Members
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 07 June 2005 - 07:38 PM

in cazul unui fast food,ce se intampla cu produsele alterate
care sunt formalitatile de scadere a acestora din gestiune,cum se scad valoric din raportul de gestiune,ce facem cu tva-ul deja colecTAT DAR CU CEL DEDUCTIBIL PENTRU PRODUSELE INCORPORATE DE EX IN CIORBA
Va multumim ptr raspuns
ioana t



#14 danieladorca

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 90 Postari:

Postat 07 June 2005 - 08:17 PM

Adrian said:

Nu s-a discutat despre deductibilitate, dar este evident ca sunt nedeductibile atat 6588 cat si implicit 635. Cheltuiala cu colectarea TVA (635) la o cheltuiala nedeductibila este de asemenea nedeductibila, ok ?
P.S. : Daca erau vorba de deductibilitati se folosea doar contul 607 si nu mai avea obligatia colectarii TVA.
dar nu ar trebui si tva-ul in contrapartida cu6588?



#15 floris

    Membru activ

  • Members
  • PipPipPip
  • 1376 Postari:
  • Gender:Female
  • Location:bucuresti

Postat 07 June 2005 - 08:32 PM

nu daniela, corect este cu 635.
este specificat si in OMF306/2002 unde este prezentat planul de conturi

in debitul contului 635 se inregistreaza

.................................

taxa pe valoarea adaugata colectata aferenta bunurilor si serviciilor folosite in scop personal, predate cu titlu gratuit, care depasesc limitele prevazute de lege, cea aferenta lipsurilor peste normele legale, precum si cea aferenta bunurilor si serviciilor acordate salariatilor sub forma avantajelor in natura (4427);



#16 lorenzo

    Membru activ

  • Members
  • PipPipPip
  • 786 Postari:
  • Gender:Male
  • Location:Arad

Postat 08 June 2005 - 08:58 AM

Pt. bunurile degradate calitativ nu se colecteaza TVA:

Cod Fiscal Art. 128:
(9) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):
B) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate in conditiile stabilite prin norme;

Norme metodologice:
7. (1) Bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, nu constituie livrare de bunuri conform art. 128 alin. (9) lit. B) din Codul fiscal, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
a) nu sunt imputabile;
B) degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente;
c) se face dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic.
In categoria bunurilor degradate calitativ se incadreaza si ziarele, revistele, cartile, manualele scolare, care sunt returnate de catre difuzori si care nu mai pot fi valorificate.



#17 dco

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 241 Postari:
  • Location:Bucuresti

Postat 08 June 2005 - 09:09 AM

Lorenzo are dreptate: nu se colecteaza TVA, se inregistreaza pe 607 daca sunt marfuri, analitic nedeductibil evident.



#18 contabiloiu

    Nou

  • Members
  • Pip
  • 5 Postari:
  • Interests:contabilitate

Postat 09 July 2005 - 05:35 PM

care este formula contabila la perisabiliatati pentru gresie si faianta (la o macrointreprindere) ?
%= 371
607
378
4428
sau
6588=371
635 =4427
prima formula contabila este pentru marfa perisabila deductibila pana la coeficientul maxim de perisabilitate iar cealalta formula contabila este pentru ceea ce depaseste acest coeficient?

Va multumesc anticipat!



#19 argon

    Nou

  • Members
  • Pip
  • 1 Postari:
  • Location:Tulcea
  • Interests:Informatica

Postat 02 September 2005 - 07:06 PM

PERISABILITATI --- HOTÃRÂRE Nr. 831 din 27 mai 2004

Eu NU SUNT contabil insa INTELEG.. ; de curand, SRL-ul meu face comert cu Oua.
Ma deranjeaza legea perisabilitatii. Ajutati-ma sa o inteleg.

ART. 6
Perisabilitãþile pot fi acordate numai dupã o verificare fapticã a cantitãþilor
de produse existente în gestiune, stabilite dupã ... numãrare ...
ºi dupã efectuarea compensãrilor

COMENTARIU de comentat: ce compensari? asta ce mai este?

ART. 9
Limitele maxime de perisabilitate în timpul TRANSPORTULUI se aplicã o singurã datã
pentru CANTITATULE DE MARFA efectiv intrate sau, dupã caz, livrate, în funcþie de
CONDITIA DE LIVRARE stabilitã între furn. & benef.

COMENTARIU de comentat: Mie, la transport mi se distrug cam 15-20% din oua
(de fapt, chiar Avicola.. strecoara si oua sparte, insa nu pot verifica).
NORMAL ar fi ca legea sa creasca aceasta cota de distrugere la transport.
DECI procentul se aplica asupra unei CANTITATI de "ceva" MASURATE in
"CONDITIA de LIVRARE" (poate vor sa zica AMBALARE, caz in care coloana
"Felul ambalajului" din tabelul cu cote.. capata un rost ?)
Asadar aplicam procentul asupra unor bucati sau valori banesti?
CE FAC CU NIR-ul ? Sunt obligat chiar de la descarcare sa le numar..?


ART. 7
Limitele maxime de perisabilitate admise la DEPOZITARE ºi DESFACERE
se stabilesc la nivelul întregii activitãþi a persoanei juridice plãtitoare de impozit
pe profit, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de mãrfuri la
PRETUL de înregistrare al mãrfurilor INTRATE sau la preþul de livrare pentru mãrfurile
vândute în perioada cuprinsã între douã inventare.

COMENTARIU de COMENTAT: Ouale se sparg la manipulare (descarcare, introducere in
frigidere etc)
Deci dupa ce scot maxim 0,5% din bucatile transportate, ASUPRA VALORII de INTRARE
RAMASE (in Lei, "valoare-A") mai pot aplica un 0,3% , MAXIMUL pentru DEPOZITARE,
ramanand o "voaloare-B" ? am inteles bine?
Si intr-un final MAI POT APLICA 1,5% stricaciuni datorate DESFACERII, asupra
VALORII RAMASE "valoare-B" rezultand "valoare-C" ??
Sau de fapt este mai simplu si pot aplica 2,3% (toate procentele cumulate..)
asupra valorii de achizitie din factura?

ART. 8
Aceleaºi limite maxime de perisabilitate se acordã ºi pentru MARFURILE DIN STOC.

COMENTARIU de COMENTAT: Pai ce se intampla intre 2 bilanturi ?
Exista si termene dupa care sa putem RE-APLICA coeficientii ?

ART. 11
Pierderile sau scãderile cantitative care depãºesc normele de perisabilitate
stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal

COMENTARIU de COMENTAT: EXISTA CUMVA o alta "portita" pentru a-mi DEDUCE totusi
pierderile mele REALE de 15-20% ?
Cum se face ca Preºedintele Agenþiei Naþionale pentru Întreprinderi Mici ºi
Mijlocii , Eugen Ovidiu Chirovici a semnat porcaria asta de lege?
UNDE pot face loby pentru modificarea cotelor?


| 10.| Ouã | cofraje |Transport=0,50% | Depozitare=0,30% | Desfacere=1,50%



#20 george75

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 152 Postari:

Postat 02 September 2005 - 08:12 PM

Pt produsele alterate sau degradate procesul verbal trebuie aprobat si de medicul sanitar - veterinar de care apartine unitatea pt ca in cazul unui control sa nu ai problemele pe care le-a prezentat Adrian .






Similar Topics Collapse

1 useri citesc topicul

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL