search

31 martie 2023, termenul de depunere a formularelor 700 si 010

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
In cazul modificarii ulterioare a datelor din declaratia de inregistrare fiscala, firmele au obligatia depunerii unei declaratii de mentiuni, potrivit  prevederilor art. 88 alin.(1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Vineri, 31 martie 2023, este termenul pentru depunerea acestora (formular 700 sau, dupa caz, formular 010) pentru:
 
- microintreprinderile care, in anul 2023, devin platitoare de impozit pe profit ca urmare a neindeplinirii conditiilor pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor
 
- contribuabilii care urmeaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul 2023.
 
Astfel, pentru a fi considerata microintreprindere, persoana juridica trebuie sa indeplineasca la data de 31.12.2022 conditiile cumulative prevazute la art. 47 alin.(1) lit.(c)-h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:
 
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
 
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
 
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
 
- a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in proportie de peste 80% din veniturile totale;
 
- are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
 
- are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.
 
Mentionam ca NU au obligatia depunerii unei declaratii de mentiuni (formular 700 sau, dupa caz, formular 010) persoanele juridice care in anul 2022 au fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si in anul 2023 indeplinesc conditiile de a aplica acelasi regim intrucat, in aceasta situatie, nu se modifica datele din declaratia de inregistrare fiscala.
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice