search

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tichete si carduri de masa

ANAF a actualizat Ghidul e-Factura: Termenul limita pentru transmiterea facturilor si sanctiuni de la 1 iulie 2024
In 15 noiembrie, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 291/2013 pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, prin care se introduce posibilitatea ca tichetele de masa sa fie emise si pe supor t electronic. Tichetele de masa electronice vor putea fi emise in Romania dupa ce vor fi publicate normele de aplicare ale legii.
 
Tichetele pe hartie si pe card vor circula in paralel, fiecare avand avantaje proprii.
Iata ce trebuie sa stii despre tichete si carduri de masa, ca sa alegi varianta cea mai buna pentru tine.
 
 
  1. Tichetele de masa sunt cel mai utilizat beneficiu extra-salarial, si in Romania, si in restul lumii
 
Tichetele de masa exista de peste 45 de ani in Europa, iar in Romania de 15 ani, fiind cel mai utilizat beneficiu extra-salarial acordat de companii catre salariati.
 
In Romania, tichetele de masa sunt scutite de contributiile sociale patronale, care reprezinta pana la 35% din costul salarial total platit de angajator.
De asemeni, sunt scutite de contributiile sociale salariale, care reprezinta pana la 16.5% din salariul brut al angajatului.
 
Acelasi regim fiscal il vor avea si cardurile de masa, care vor beneficia de aceleasi facilitati fiscale.
 
 
Valoarea zilnica a tichetului de masa este de 9.35 lei
Aceeasi suma va fi acordata si in cazul cardurilor de masa. Se acorda cate 1 tichet de masa pentru fiecare zilucratoare efectuata de salariat.
In cazul tichetelor de masa pe suport de hartie, magazinele afiliate nu pot acorda rest daca valoarea cumparaturii  este mai mica decat valoarea unui tichet.
Prin introducerea cardurilor de masa, se vor putea cheltui si sume mai mici decat valoarea de 9.35 lei a unui tichet.
 
 
  1. Salariatii vor putea alege daca vor tichetele de masa pe hartie sau pe card
 
Tichetele de masa Ticket Restaurant (cele mai utilizate in Romania, de catre 1 milion de salariati din 35.000 de companii) pot fi cheltuite intr-oretea de peste 40 000 de magazine alimentare, supermarket-uri,  restaurante sau firme de catering.
Dezvoltarea acestei retele de acceptare Ticket Restaurant  a inceput in 1998, o data cu emiterea primului tichet de masa din Romania.
 
Reteaua larga de cheltuire a tichetelor de masa Ticket Restaurant pe suport de hartie asigura acces echitabil la acest beneficiu social pentru toti salariatii din Romania, indiferent oriunde lucreaza sau locuiesc acestia - inclusiv in sate si localitati mici.
 
Pentru cardurile de masa, companiile emitente vor crea retele de acceptare distincte.
 
Cele doua tipuri de beneficiu de masa  vor exista in paralel, iar companiile impreuna cu reprezentantii salariatilor  vor putea alege daca doresc tichete de masa pe hartie sau in pe card.
 
 
  1. Cardurile de masa nu sunt carduri bancare, ci carduri speciale pentru acest beneficiu extra-salarial
 
Cardurile de masa vor fi carduri speciale pentru acordarea beneficiului extra salarial reprezentand o alocatie de hrana, nu carduri bancare, iar salariatii le vor putea utiliza doar in unitatile comerciale afiliate.
Cardurile de masa nu vor avea un cont bancar asociat, si  vor fi reincarcate lunar cu sumele acordate de angajatori salariatilor.
 
Cardurile de masa nu vor permite retrageri de numerar. Aceste masuri, specificate in proiectul legislativ, au menirea de a asigura utilizarea corecta a sumelor aferente cardurilor de masa : si anume, hrana si produse alimentare.
 
 
  1. In prezent, Ticket Restaurant exista in40 de tari,din care in 17 tari si sub forma de  card

 
 
 
 
Compania Edenred, care emite tichetele de masa Ticket Restaurant, emite déjà carduri de masa in 17 tari din Europa, America Latina si Asia. Pe langa cardurile de masa, Edenred emite si alte tipuri de carduri de beneficii, in peste 20 de tari.
 
Edenred este in prezent unicul emitent de tichete din Romania care ofera deja o solutie de card in Romania – inca din 2010,  emite cardurile cadou Compliments, ca alternativa electronica  la tichetele de cadouri pehartie Ticket Cadou.

Tichet CadouCard Compliments
 
 
 
  1. Tichetele si cardurile de masa sunt finantate de compania angajatoare, iar Statul acorda facilitati fiscale

Pentru Stat, tichetele si cardurile de masa sunt atat o masura de protectie sociala, cat si mai ales un instrument de reducere a evaziunii fiscale
 
Valoarea tichetelor de masa este finantata de compania angajatoare. Acordand tichete sau carduri de masa, fata de varianta unei mariri de salariu net echivalente, companiile economisesc 35%, multumit afacilitatilor fiscale asociate tichetelor (scutire de contributii sociale).
 
Tichetele de masa, fie pe suport de hartie sau pecard, nu sunt un instrument de plata, ci un bilet de valoare cu un regim fiscal favorabil – sumele aferente sint scutite de contributii sociale atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.  Aceste masuri se regasesc atat in legislatia actuala din Romania, cat si in legislatia europeana si comunitara.
 
Statul acorda aceste facilitati fiscale cu scopul de a diminua platile informale si pentru a incuraja o nutritie mai buna pentru populatia angajata (aceasta insemnand, petermen mediu si lung, productivitate crescuta si costuri reduse pentru sistemul de sanatate)
 

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice