Am tresarit cu emotie la aflarea vestii ca l-au gasit, ne-am tinut respiratia ca l-au ucis si pe urma ca ar putea sa ne arate si poze. La final de poveste, acum cautam printre randuri amenintarea: unde o sa loveasca acum? Pentru ca Osama bin Laden era un simbol (al terorismului), iar moartea sa a fost declamata ca si cum ar fi pus capat terorismului insusi. Pentru ca zvonurile venite din lumea araba ca raspuns ne-au dat fiori: prima "promisiune" a fost aceea ca un haos nuclear va fi declansat in Europa, ca urmare a actiunilor americanilor de urmarire si ucidere a sefului Al Qaeda.
Presedintele Obama a intrat in rolul de erou. Eroul sunt SUA, iar fata eroului este aceea a presedintelui. Informatiile continute in computerele confiscate la domiciliul lui Bin Laden sunt in curs de valorificare. "Aceasta nu inseamna ca vom invinge terorismul", a subliniat presedintele american, adaugand: "dar inseamna ca avem o sansa, cred eu, sa dam lovitura de gratie acestei organizatii". Afirmatii facute intr-un interviu acordat CBS si citate de Agerpres. Aceste informatii "ne pot conduce la alti teroristi pe care ii cautam de mult timp", a estimat el. "Avem acum ocazia, nu am facut-o inca, dar avem cu adevarat posibilitatea de a invinge Al Qaeda cel putin in aceasta regiune frontaliera intre Pakistan si Afganistan".
Dar ce zice lumea araba? Lumea araba (prin vocile media) e mai echilibrata si mai calma decat am fost noi dispusi sa o creditam. Vocile acestea sunt mai dispuse la analiza rationala decat cele ale vestului, care acum se pierd fie in euforii triumfale, fie in premonitiile amenintarilor. Vestul e dispus sa personifice: terorismul insusi in persoana decedatului Osama, eroul, in persoana seriosului Obama.
"Dumnezeu sa aiba mila de Osama bin Laden... A facut tot ce a crezut ca e posibil ca sa serveasca cauza musulmana. Dar, in final (...) Al-Qaeda a ajuns sa ucida mai multi musulmani decat oricine altcineva. Au adus un prejudiciu enorm natiunii musulmane (...) Dar noi (musulmanii) vom fi cu adevarat puternici atunci cand vom deveni cetateni liberi, educati ai unor natiuni democratice" (scrie al-Shorouq, cotidian egiptean)
Tonul e similar si emotia la fel de retinuta si in alte citate din presa araba stranse intr-un articol aparut saptamana trecuta in The Economist.
In timpul acesta, un pilot american a provocat intarzieri de peste doua ore refuzand sa decoleze un avion in care se aflau doi pasageri musulmani, care trecusera de altfel fara probleme de Security. A aduce in atentia oamenilor moartea lui Osama bin Laden, nu rezolva problema terorismului, ci alimenteaza frica, ura si tensiunea. Alimenteaza bigotismul.
La ultima resedinta a lui Osama bin Laden, fusese liniste in ultima perioada. Venea omul cu laptele si cu ziarele zilnic. Nu avea cine stie ce lux, dar traia civilizat. Vocile arabe spun ca nici macar nu mai este omul momentului, ca activitate si influenta.
Nu e de judecat aici daca un terorist cu atatea crime pe constiinta merita sau nu sa moara. E de judecat daca noi stim sa pricepem ce inseamna moartea unui om. Indiferent cine ar fi fost el.