search

Achizitie autoturism second-hand: aplicarea regimului normal de taxare

Nu exista firma care sa nu detina cateva autovehicule (sau macar unul) pentru care trebuie sa reflecte corect in contabilitate operatiuni de achizitie, amortizare, uzura, consum de combustibil etc.
 
Analizam astazi situatia unei firme platitoare de TVA care a achizitionat din Belgia un autoturism second hand. Firma din Belgia are cod valid de TVA, iar pe factura de achizitie este mentionata taxare inversa. Firma din Romania nu foloseste autoturismul doar in scopuri economice si ulterior va fi vandut.
 
Pentru achizitia respectiva, contabilul a intocmit decontul 300 si 390 si a inregistrat astfel:
 
2133 = 404
 
4426 = 4427
 
Deoarece masina nu este folosita exclusiv in scopuri economice, vom afla daca este necesara si nota contabila:
2133 = 4426 cu 50% din valoarea TVA.

Achizitie autoturism second-hand: note contabile

Raspunsul specialistului: Dat fiind faptul ca pe factura de achizitie de la furnizorul din Belgia este mentionata taxarea inversa, inseamna ca furnizorul aplica regimul normal de taxare, si nu regimul special de TVA pentru bunuri second-hand. Prin urmare, opreatiunea este o achizitie intracomunitara impozabila, conform art. 268, alin. (3), din Codul fiscal.
 
Notele intocmite pentru aceasta achizitie sunt corecte:
 
2133 = 404
4426 = 4427
 
Achizitia se declara in D300, la randurile 5 si 5.1, respectiv 20 si 20.1, si in D390, cu simbolul A.
 
Pentru ca autoturismul nu va fi utilizat doar in scopuri economice, este corecta si nota de limitare cu 50% a dreptului de deducere a taxei pe valoare adaugata, respectiv 2133 = 4426 cu 50% din valoarea TVA.
 
Daca autoturismul va fi vandut in perioada de ajustare de 5 ani societatea va putea sa efectueze o ajustare a taxei pe valoare adaugata in favoarea sa, pentru perioada de ajustare ramasa, in limita taxei colectata, conform art. 305 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal. Potrivit acestuia taxa deductibila se ajusteaza in situatia in care un bun de capital al carui drept de deducere a fost integral sau partial limitat face obiectul oricarei operatiuni pentru care taxa este deductibila. In cazul unei livrari de bunuri, valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv;
 
Exemplu:
 
TVA limitata la achizitie: 5.000 lei
Vanzare in al 4-lea an de la achizitie.
TVA colectata la vanzare: 2.500 lei
Ajustare in favoarea societatii: 5.000 lei/5 ani x 2 ani = 2.000 lei


Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: unsplash.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba de la 1 ianuarie 2024!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024