search

Achizitie servicii de la un furnizor din China. Tratament fiscal

PFA cu activitate contabila: are obligatia de a detine POS?
Operatiunile derulate cu furnizori chinezi, atat importurile de bunuri, cat si achizitiile de servicii, pun adesea probleme in practica.
 
In exemplul de mai jos ne vom ocupa de tratamentul fiscal al achizitiilor de servicii, atat prin prisma taxei pe valoarea adaugata, cat si a impozitului pe veniturile obtinute de nerezidenti.
 
Referitor la TVA, serviciile prestate de prestatori stabilitiin afara Uniunii Europene catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa 390.
 
Intrebare:
 
O societate platitoare de impozit pe profit primeste o factura cu servicii de proiectare de la un furnizor din China pentru instalarea unui utilaj. Utilajul este vandut catre un client din tara non-UE (in contract este prevazut ca vanzatorul suporta costurile de proiectare). Ce regim fiscal au serviciile de proiectare primite din China? Se retine impozit pe nerezidenti in Romania? Se aplica taxare inversa?

Achizitie servicii de la un furnizor din China. Raspunsul specialistului

Referitor la TVA
 
Potrivit regulii generale de taxare prevazute la art. 278alin. (2) din Codul fiscal, locul prestarii serviciilor catre opersoana impozabila este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Norme metodologice (pct. 15 alin. (7)).
 
,,Serviciile prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti in afara Uniunii Europene sau, dupa caz, prestate de prestatori stabiliti in afara Uniunii Europene catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 dinCodul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal”.
 
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta urmatoarele:
 
Locul prestarii serviciilor este in Romania (locul unde persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii)
Operatiunea este impozabila in Romania.

Persoana obligata la plata TVA este firma din Romania, prin mecanismul taxarii inverse:
 
4426 = 4427
 
Am in vedere prevederile urmatoarelor articole din Codul fiscal:
 
– art. 307 alin. (2) din Codul fiscal
 
Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusivde catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiaral serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei saunu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei, conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6).
 
– art. 326 alin. (2) din Codul fiscal
 
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 –301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) – (6).
 
Referitor la impozitul pe veniturile nerezidentilor
 
Veniturile obtinute de nerezidentul din China se incadreaza in categoria veniturilor din servicii prestate.
 
Pentru a intra sub incidenta platii impozitului pe veniturile obtinute de nerezidenti (pentru a fi impozabile in Romania), potrivit art. 223 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, aceste venituri ar trebui sa fie prestate in Romania.
(„veniturile din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport”).
 
In concluzie, nu trebuie retinut impozit pe veniturile nerezidentilor, avand in vedere ca serviciile de instalare nu sunt prestate pe teritoriul Romaniei.


Studiul de caz a fost extras din editia lunii mai a revistei Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare.
 

Foto: pixabay.com

 


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile