Acord de mediu si contabilizarea cheltuielilor cu protectia mediului inconjurator - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Acord de mediu si contabilizarea cheltuielilor cu protectia mediului inconjurator

In definitia Acordului de mediu asa cum rezulta din Hotararea de Guvern nr. 445/2009 si este prezentata si pe site-ul ANPM se mentioneaza ca este un act administrativ pe care doar autoritatea competenta in ale carei atributii intra protectia mediului il poate acorda. Prin Acordul de mediu se stabilesc conditii si in unele cazuri, masuri pentru protectia mediului care, la momentul realizarii unui proiect trebuie sa fie respectate.

Pentru a se aduce o clarificare asupra tipurilor de proiecte pentru care in mod obligatoriu trebuie sa sa obtina Acord de mediu, in HG nr 445/2009 se apreciaza ca proiectul reprezinta "executarea lucrarilor de constructii sau a altor instalatii ori lucrari, alte interventii asupra cadrului natural si peisajului, inclusiv cele care implica exploatarea resurselor minerale".

Prin impunerea obligativitatii obtinerii Acordului de Mediu, la momentul dezvoltarii unui proiect public sau privat, Romania se aliniaza normelor UE, stabilite prin Directiva 2014/52/UE.

Ce contine Acordul de mediu

Companiile private sau publice carora le este necesar un Acord de mediu pot initia prin proprii angajati demersurile pentru a-l obtine sau pot apela la companii care ofera si servicii de obtinere a unor astfel de acte de reglementare, precum firma de aici.

In Acordul de mediu sunt incluse cerinte necesare specifice care au ca scop ca in perioada executarii proiectului si ulterior acesteia sa se asigure un grad ridicat de protectie a mediului.

Acordul de mediu se poate revizui si actualiza prin crearea unei anexe in care se inscriu anumite mentiuni sau prin modificarea continutului existent anterior. Revizuirea acestui document implica achitarea unei taxe de 500 lei.

Costuri pentru obtinerea unui Acord de mediu

Tariful pentru obtinerea Acordului de mediu se achita in contul APM de pe raza teritoriala a sediului firmei care doreste sa il obtina. Desi tariful poate ajunge la 3500 lei, numeroase companii achita doar 500 de lei – pentru etapa de evaluare 100 de lei, respectiv 400 de lei pentru etapa de incadrare a proiectului.

Contabilizarea cheltuielilor cu protectia mediului inconjurator

Astfel de cheltuieli includ taxele de mediu si certificatele CO2. In contabilitate, pentru o buna gestiune a cheltuielilor care se fac cu protectia mediului inconjurator trebuie sa se aiba in vedere urmatoarele aspecte:

  • Inregistrarile contabile trebuie sa fie realizate in baza unor documente legale, conforme operatiunilor efectuate;

  • Verificarea autenticitatii documentelor in baza carora au fost realizate inregistrarile in contabilitate;

  • Verificarea modului in care au fost corectate erorile din documente – respecta acestea prevederile legale sau nu;

  • Verificarea modului in care s-a respectat procedura fluxului de documente;

  • Verificarea operatiunilor realizate si justificarea utilitatii acestora;

  • Verificarea respectarii procedurilor contabile agreate si aprobate de catre conducerea companiei;

  • Verificarea respectarii utilitatii dispozitiilor legale si deciziilor pe care conducerea companiei le-a luat cu privire la modul in care au fost completate documentele justificative;

  • Verificarea modului in care s-au numerotat, utilizat si gestionat formularele si daca aceste procese au respectat prevederile legale.

  • Verificarea modului de arhivare al documentelor.

Concret, contabilul trebuie sa se asigure ca a clasat corect toate elementele de cheltuieli si ca acestea sunt cele reale si nu denaturate, ca sunt procesate in perioada de timp corespunzatoare, ca au fost corect raportate si ca registrul jurnal este pastrat optim.

OMFP nr. 3055/2009 privind reglementarile contabile, modificat si completat ulterior, reglementeaza prin dispozitiile sale contabilizarea cheltuielilor cu protectia mediului inconjurator.
Asociatiile de Proprietari
- modificari majore in 2021 -


- Drepturi + Obligatii
- Contabilitate si Fiscalitate
pentru o activitate fara greseli

...vezi AICI detalii >>


 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Conta.ro - www.conta.ro
Data: 2018-07-25
Vizualizari: 676


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-01-12
Agentia Nationala de Administrare Fiscala desfasoara o ampla campanie de informare a contribuabililor cu privire la masurile fiscale a caror aplicabilitate a fost prelungita prin OUG nr. 226/2020.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-12
MFP (Ministerul Finantelor Publice) informeaza ca a decis mentinerea unor facilitati fiscale avantajoase. In prim plan se afla populara OUG 226/2020, act normativ prin care au fost prelungite mai multe beneficii fiscale. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-07
Ordinul nr. 4136/2020 a modificat recent formularul 700, astfel ca acum exista posibilitatea de efectuare a tuturor mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale prin mijloace electronice pentru toate categoriile de contribuabili. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services