search
conta.ro cauta meniu
search

Amortizare accelerata: Cand se poate opta pentru aceasta metoda?

Miercuri, 30 aprilie 2025: Termen limita pentru depunerea Formularului 398
Se pot folosi diverse metode de amortizare, cum ar fi liniara, degresiva sau accelerata, in functie de natura activului si de modul de utilizare. In unele cazuri rare, amortizarea accelerata poate fi aleasa, dar, in general, este mai putin utilizata in scopuri contabile.
 
Modificarile semnificative ale conditiilor de utilizare sau investitiile pot justifica revizuirea duratei de amortizare. O reestimare a duratei poate conduce la o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare.
 
Amortizarea contabila se calculeaza dupa reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, in timp ce amortizarea fiscala se calculeaza cu respectarea prevederilor art. 28 din Codul fiscal.
 
Duratele de amortizare stabilite pentru scopuri contabile pot fi diferite de cele utilizate in scopuri fiscale. Aceasta se datoreaza adesea regulilor diferite sau adaptarilor necesare in contabilitatea si in declaratiile fiscale.

Metode de amortizare

Pct. 240 din OMFP 1802/2014 prevede ca entitatile amortizeaza imobilizarile corporale utilizand una dintre urmatoarele metode de amortizare:
a) amortizarea liniara realizata prin includerea uniforma in cheltuielile de exploatare a unor sume fixe, stabilite proportional cu numarul de ani ai duratei de utilizare economica a acestora;
b) amortizarea degresiva;
c) amortizarea accelerata, care consta in includerea, in primul an de functionare, in cheltuielile de exploatare a unei amortizari de pana la 50% din valoarea de intrare a imobilizarii. Amortizarile anuale pentru exercitiile financiare urmatoare sunt calculate la valoarea ramasa de amortizat, dupa regimul liniar, prin raportare la numarul de ani de utilizare ramasi.
 
Deoarece amortizarea calculata trebuie sa fie corelata cu modul de utilizare a activului si, intrucat in cazuri rare o imobilizare corporala se consuma in primul an in procent de pana la 50%, rezulta ca metoda de amortizare accelerata este mai putin utilizata in scopuri contabile;
 
d) amortizare calculata pe unitate de produs sau serviciu, atunci cand natura imobilizarii justifica utilizarea unei asemenea metode de amortizare.
 
Metoda de amortizare folosita trebuie sa reflecte modul in care beneficiile economice viitoare ale unui activ se asteapta sa fie consumate de entitate
 
Art. 28 din Codul Fiscal prevede ca regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform urmatoarelor reguli:
 
a) in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
b) in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor de lucru, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;

c) in cazul oricarui altui mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva.
 
In cazul metodei de amortizare accelerata, amortizarea se calculeaza dupa cum urmeaza:
 
a) pentru primul an de utilizare, amortizarea nu poate depasi 50% din valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix;
b) pentru urmatorii ani de utilizare, amortizarea se calculeaza prin raportarea valorii ramase de amortizare a mijlocului fix la durata normala de utilizare ramasa a acestuia.
 
Important! Prin urmare, se poate opta pentru metoda de amortizare accelerata, daca aceasta reprezinta cel mai adecvat mod de consumare a beneficiilor, pentru drumuri de acces, parcare personal, platforme statii de sortare, plantatie de protectie si intarire salcam insa inca de la achizitia acestora.
 
Din punct de vedere fiscal, in temeiul art. 28 alin. 23 din Codul fiscal se vor avea in vedere prevederile Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004.
 
In acest sens, se precizeaza posibilitatea alegerii duratei normale de functionare cuprinsa intre limita minima si limita maxima si, odata astfel stabilita, durata normala de functionare a mijlocului fix ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune.
 
Prin urmare, desi din punct de vedere contabil se poate amortiza liniar, degresiv sau accelerat, din punct de vedere fiscal, amortizarea fiscala se face tinand cont de prevederile Catalogului mijloacelor fixe.


Informatii oferite in luna martie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746046800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici