Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat un proiect de act normativ pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului Finantelor publicat in M.O. nr. 121/19 februarie 2007. Proiectul priveste documentele administrative de insotire intocmite in cazul deplasarii produselor accizabile in regim suspensiv, procedura de restituire a accizelor pentru care se acorda scutire indirecta, instructiunile de corectare a erorilor cuprinse in decontul de TVA, precum si continutul formularului "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri".
Documentele de insotireProiectul de act normativ privind procedura de gestionare a documentelor administrative de insotire, intocmite in cazul deplasarii produselor accizabile in regim suspensiv, stabileste ca determinarea gradului de risc al tuturor acestor livrari se va realiza in doua etape. Prima priveste stabilirea punctajului indicatorilor care reflecta comportamentul fiscal al antrepozitarului autorizat, iar cea de-a doua a punctajului indicatorilor care reflecta riscul prezentat de livrarea de produse accizabile in regim suspensiv pe teritoriul comunitar.
Coeficientul de Risc al Transportului (CRT) este clasificat pe 3 niveluri, de la 0 la 10 puncte (fara risc), de la 11 la 60 puncte (risc scazut) si intre 61 si 100 puncte (risc ridicat).
De la analiza de risc vor fi exceptate categoriile de operatiuni calificate automat ca avand un risc ridicat (cele cu tigarete, alcool etilic si bauturi spirtoase provenind sau fiind destinate unei tari terte, cele realizate de antrepozitarii aflati in insolvabilitate, cele realizate de antrepozitarii care se afla in prima luna de activitate si cele realizate de antrepozitari declarati inactivi).
Cererea de restituire a accizelorUtilizatorii produselor supuse accizelor armonizate, pentru care se acorda scutire indirecta, au dreptul sa solicite restituirea accizelor platite pentru achizitionarea produselor, pe masura utilizarii cantitatilor aprovizionate, in baza unei "Cereri de restituire de accize".
Scutirea indirecta se acorda utilizatorilor de alcool etilic - altii decat antrepozitarii autorizati pentru productia de alcool etilic - si furnizorilor de alcool etilic, in conditiile si cu documentatia prevazuta in Codul Fiscal si Normele Metodologice.
Cererea de restituire se va depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal sau este inregistrat, direct la registratura sau posta, prin scrisoare recomandata, pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni in care se solicita restituirea de accize.
In cazul scutirilor acordate indirect pentru utilizatorii produselor energetice, cererea se depune trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se solicita restituirea.
Contribuabilii solicitanti cu risc fiscal mare sunt cei care au inscrise fapte in cazierul fiscal, sunt nou infiintati, nu au niciun salariat, nu au bunuri imobile sau mobile in patrimoniu, s-a deschis procedura de insolventa, au fost inscrisi in evidenta speciala, sunt declarati inactivi sau exista informatii ale inspectorilor fiscali, respectiv ale comisarilor Garzii Financiare, potrivit carora prezinta un risc fiscal mare.
Cererile de restituire incadrate in categoria de risc fiscal mare se transmit, zilnic, pentru verificari, compartimentului de inspectie fiscala, care intocmeste un proces-verbal cu motivele de fapt si temeiul de drept pentru accizele propuse spre respingere. In maximum 40 de zile calendaristice de la data depunerii cererii se va emite decizia de restituire a accizelor. Ponderea punctajelor indicatorilor de risc.
Corectarea erorilor din deconturile de TVADeconturile de TVA depuse de persoanele impozabile pot fi corectate din punct de vedere al erorilor materiale de catre organul fiscal competent, la initiativa acestuia sau la solicitarea persoanei impozabile.
Erorile materiale care pot fi corectate sunt cele de transcriere (preluarea eronata a sumelor din jurnale sau a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare si inversarea unor cifre din sumele trecute in decont), de inregistrare in decont a diferentelor de TVA contrar reglementarilor legale in materie si cele provenind din inscrierea in decontul TVA a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara. Corectarea erorilor materiale se poate face in termenul de prescriptie de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost depus decontul supus corectarii. Corectarea decontului TVA nu este posibila pentru perioadele fiscale supuse inspectiei fiscale sau pentru care este in curs de derulare o inspectie fiscala.
Livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri"Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri" se depune trimestrial, pina la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului de raportare livrari si/sau achizitii intracomunitare, precum si livrari si achizitii in cadrul unei operatiuni triunghiulare.
Declaratia recapitulativa se poate depune la registratura organului fiscal competent (in format electronic), la posta (scrisoare recomandata), pe pagina web a MFP (prin completare) sau prin SEN (contribuabilii care dispun de un certificat digital eliberat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei).
In cazul depunerii declaratiei cu intarziere, persoanele impozabile pot fi sanctionate cu amenda de la 50 lei la 1.500 lei (persoane fizice) si de la 500 lei la 10.000 lei (cele juridice).
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia << Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia <<