Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat un proiect de act normativ pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului Finantelor publicat in M.O. nr. 121/19 februarie 2007. Proiectul priveste documentele administrative de insotire intocmite in cazul deplasarii produselor accizabile in regim suspensiv, procedura de restituire a accizelor pentru care se acorda scutire indirecta, instructiunile de corectare a erorilor cuprinse in decontul de TVA, precum si continutul formularului "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri".
Documentele de insotireProiectul de act normativ privind procedura de gestionare a documentelor administrative de insotire, intocmite in cazul deplasarii produselor accizabile in regim suspensiv, stabileste ca determinarea gradului de risc al tuturor acestor livrari se va realiza in doua etape. Prima priveste stabilirea punctajului indicatorilor care reflecta comportamentul fiscal al antrepozitarului autorizat, iar cea de-a doua a punctajului indicatorilor care reflecta riscul prezentat de livrarea de produse accizabile in regim suspensiv pe teritoriul comunitar.
Coeficientul de Risc al Transportului (CRT) este clasificat pe 3 niveluri, de la 0 la 10 puncte (fara risc), de la 11 la 60 puncte (risc scazut) si intre 61 si 100 puncte (risc ridicat).
De la analiza de risc vor fi exceptate categoriile de operatiuni calificate automat ca avand un risc ridicat (cele cu tigarete, alcool etilic si bauturi spirtoase provenind sau fiind destinate unei tari terte, cele realizate de antrepozitarii aflati in insolvabilitate, cele realizate de antrepozitarii care se afla in prima luna de activitate si cele realizate de antrepozitari declarati inactivi).
Cererea de restituire a accizelorUtilizatorii produselor supuse accizelor armonizate, pentru care se acorda scutire indirecta, au dreptul sa solicite restituirea accizelor platite pentru achizitionarea produselor, pe masura utilizarii cantitatilor aprovizionate, in baza unei "Cereri de restituire de accize".
Scutirea indirecta se acorda utilizatorilor de alcool etilic - altii decat antrepozitarii autorizati pentru productia de alcool etilic - si furnizorilor de alcool etilic, in conditiile si cu documentatia prevazuta in Codul Fiscal si Normele Metodologice.
Cererea de restituire se va depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal sau este inregistrat, direct la registratura sau posta, prin scrisoare recomandata, pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni in care se solicita restituirea de accize.
In cazul scutirilor acordate indirect pentru utilizatorii produselor energetice, cererea se depune trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se solicita restituirea.
Contribuabilii solicitanti cu risc fiscal mare sunt cei care au inscrise fapte in cazierul fiscal, sunt nou infiintati, nu au niciun salariat, nu au bunuri imobile sau mobile in patrimoniu, s-a deschis procedura de insolventa, au fost inscrisi in evidenta speciala, sunt declarati inactivi sau exista informatii ale inspectorilor fiscali, respectiv ale comisarilor Garzii Financiare, potrivit carora prezinta un risc fiscal mare.
Cererile de restituire incadrate in categoria de risc fiscal mare se transmit, zilnic, pentru verificari, compartimentului de inspectie fiscala, care intocmeste un proces-verbal cu motivele de fapt si temeiul de drept pentru accizele propuse spre respingere. In maximum 40 de zile calendaristice de la data depunerii cererii se va emite decizia de restituire a accizelor. Ponderea punctajelor indicatorilor de risc.
Corectarea erorilor din deconturile de TVADeconturile de TVA depuse de persoanele impozabile pot fi corectate din punct de vedere al erorilor materiale de catre organul fiscal competent, la initiativa acestuia sau la solicitarea persoanei impozabile.
Erorile materiale care pot fi corectate sunt cele de transcriere (preluarea eronata a sumelor din jurnale sau a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare si inversarea unor cifre din sumele trecute in decont), de inregistrare in decont a diferentelor de TVA contrar reglementarilor legale in materie si cele provenind din inscrierea in decontul TVA a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara. Corectarea erorilor materiale se poate face in termenul de prescriptie de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost depus decontul supus corectarii. Corectarea decontului TVA nu este posibila pentru perioadele fiscale supuse inspectiei fiscale sau pentru care este in curs de derulare o inspectie fiscala.
Livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri"Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri" se depune trimestrial, pina la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului de raportare livrari si/sau achizitii intracomunitare, precum si livrari si achizitii in cadrul unei operatiuni triunghiulare.
Declaratia recapitulativa se poate depune la registratura organului fiscal competent (in format electronic), la posta (scrisoare recomandata), pe pagina web a MFP (prin completare) sau prin SEN (contribuabilii care dispun de un certificat digital eliberat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei).
In cazul depunerii declaratiei cu intarziere, persoanele impozabile pot fi sanctionate cu amenda de la 50 lei la 1.500 lei (persoane fizice) si de la 500 lei la 10.000 lei (cele juridice).
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia << Monografie contabila agricultura. Cultivarea cerealelor
Cultivarea cerealelor joaca un rol esential in agricultura, reprezentand o sursa importanta de hrana si materii prime la nivel global. De la grau si porumb, pana la orz si ovaz, aceste culturi sunt fundamentale atat pentru industria alimentara, cat si pentru productia de furaje sau alte produse derivate. In acest articol, vom analize aspecte contabile specifice acestei activitati si vom oferi exemplu de monografie contabile pentru cultivarea cerealelor in agricultura.Aspecte contabile pentru...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete cadou si aspecte fiscale importante
Tichetele cadou reprezinta un beneficiu salarial oferit de angajatori salariatilor, ca forma de recompensa sau stimulare. Pe langa avantajele pentru angajat, care primeste un supliment financiar neimpozabil in anumite limite, tichetele cadou ofera beneficii si pentru angajator, intrucat acestea pot fi scutite de taxe, in anumite conditii, conform legislatiei fiscale din Romania. Ele trebuie inregistrate corect in contabilitate avand in vedere tratamentele diferite in functie de destinatia lor....
vezi AICI monografia << Monografie contabila brutarie/panificatie
Brutariile si companiile din domeniul panificatiei au nevoie de o evidenta contabila precisa pentru a urmari costurile de productie, stocurile de materii prime, vanzarile si alte cheltuieli operationale specifice acestui sector. Activitatea unei brutarii este o activitate de productie si trebuie organizata, din punctul de vedere al monografiei contabile, ca pentru acest tip de activitate (productie). Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale si contabile esentiale pentru acest tip de...
vezi AICI monografia << Monografie prestari servicii intracomunitare
Prestarea de servicii si livrarile intracomunitare reprezinta furnizarea de servicii/ livrarea de bunuri intre doua firme sau persoane impozabile din state membre ale Uniunii Europene. Exista anumite facilitati fiscale pentru acest tip de activitate si diverse inregistrari contabile specifice. Vom prezenta in acest articol cateva studii de caz reale ce contin monografii contabile pentru prestarea de servicii/livrari intracomunitare si vom face cateva precizari esentiale privind aspectele fiscale...
vezi AICI monografia << Monografii contabile sponsorizare 2024: spete utile
Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Sponsorizarea se acorda de obicei in schimbul unor beneficii, cum ar fi promovarea imaginii sau a brandului sponsorului.Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului,...
vezi AICI monografia << Monografie impozit chirii 2024: studii de caz utile
Inregistrarea corecta si completa a impozitului pe venituri din chirii este esentiala pentru asigurarea conformitatii cu legislatia fiscala in vigoare. In acest articol vom prezenta mai multe studii de caz cu monografii contabile pentru impozitul pe veniturile din chirii in 2024, oferindu-va detalii importante si despre modul in care se declara aceste venituri, dar si alte aspecte fiscal-contabile relevante.Impozit pe veniturile din chirii 2024 - aspecte fiscaleINTREBARE:O societate comerciala...
vezi AICI monografia << Monografie contabila investitii: aspecte fiscale si studii de caz
Investitiile reprezinta un element central in strategia de dezvoltare si crestere a oricarei entitati economice, fie ca este vorba despre extinderea capacitatilor de productie, achizitia de noi tehnologii sau diversificarea portofoliului de active. In acest articol vom prezenta diverse monografii contabile pentru investitii, evidentiind aspecte teoretice si practice ale contabilizarii diferitelor tipuri de investitii.Monografie vanzare investitie in curs si vanzare terenINTREBARE:X SRL (platitor...
vezi AICI monografia << Monografie contabila ochelari de vedere si obligatiile angajatorilor
Decontarea ochelarilor de vedere este un subiect de interes atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, mai ales in contextul in care tot mai multe persoane isi desfasoara activitatea in fata calculatorului. Va prezentam in acest articol aspectele fiscale si contabile de care trebuie sa tina cont o societate pentru decontarea ochelarilor de vedere, inclusiv documentele justificative si inregistrarile contabile necesare pentru a asigura conformitatea cu reglementarile fiscale si contabile....
vezi AICI monografia << Monografie concedii medicale 2024: inregistrari contabile si aspecte fiscale de care sa tii cont
Concediile medicale reprezinta un aspect frecvent intalnit in activitatea societatilor, iar inregistrarea acestora in contabilitate este esential sa fie facuta in mod corespunzator. Pentru a implementa corect reglementarile legale cu privire la concediile medicale, va prezentam in acest articol mai multe studii de caz utile cu monografii contabile pentru acest tip de concedii. Raspunsurile sunt oferite de specialisti in domeniu!Inregistrarea concediilor medicale: aspecte fiscalePe perioada in...
vezi AICI monografia <<