search

ANAF trimite notificari prin SPV catre firmele care nu au folosit e-Factura

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
ANAF trimite notificari prin Spatiul Privat Virtual (SPV) catre companiile care, pana in prezent, nu au emis nicio factura prin sistemul RO e-Factura, reamintindu-le obligatia legala existenta in acest sens. 
 

“Urmare a analizei efectuate la nivelul institutiei noastre, pe baza datelor aferente lunii ianuarie 2024, s-a constatat ca nu ati raportat in Sistemul National de Facturare Electronica – RO e-Factura”, se arata in notificare.

In paralel cu acest demers, documentul mentioneaza si termenele de transmitere a facturilor, subliniind importanta respectarii acestora pentru a evita eventualele sanctiuni. 

Potrivit unui proiect recent de OUG, pana la data de 31 mai 2024 nu se vor aplica sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor referitoare la transmiterea prin sistem a facturilor in termenul stabilit. Astfel, conform acestui proiect, termenul pentru aplicarea sanctiunilor este extins de la 31 martie 2024 la 31 mai 2024. 

Bolos: "Tin sa ii incurajez pe toti cei care nu utilizeaza e-Factura sa profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementari"

In continuare, redam mesajul ministrului postat pe pagina de Facebook:

"Inca de la inceputul implementarii sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare stransa si transparenta cu antreprenorii.

Nu am exclus ca va fi nevoie de imbunatatiri, tocmai de aceea ne-am angajat sa fim flexibili si receptivi la feedback. Dovada ca reprezentantii mediului de afaceri au participat la sedintele noastre si au venit cu propuneri valoroase, care s-au si implementat de-a lungul timpului.

O noua decizie care reflecta acest angajament este ca am propus extinderea cu 2 luni a perioadei in care nu se aplica sanctiuni pentru cei care nu folosesc sistemul. Am pus astazi in consultare actul normativ care reglementeaza acest aspect, pentru a fi adoptat in urmatoarea sedinta de Guvern.

Asadar, cei care nu tin cont de termenul-limita de 5 zile lucratoare pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, vor fi sanctionati de la 1 iunie 2024.

Este o prelungire solicitata de mediul de afaceri, pentru a permite persoanelor impozabile sa isi continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor. Cu aceasta ocazie, tin sa ii incurajez pe toti cei care nu utilizeaza e-Factura sa profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementari, care au intrat in vigoare inca de la 1 ianuarie.

Tot astazi, am trimis indrumari in SPV care cuprind pasii de facut pentru utilizarea sistemului catre toti cei care nu au raportat facturi pana acum."
 

Foto: pexels.comAtentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice