search

ANAF trimite notificari prin SPV catre firmele care nu au folosit e-Factura

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
ANAF trimite notificari prin Spatiul Privat Virtual (SPV) catre companiile care, pana in prezent, nu au emis nicio factura prin sistemul RO e-Factura, reamintindu-le obligatia legala existenta in acest sens. 
 

“Urmare a analizei efectuate la nivelul institutiei noastre, pe baza datelor aferente lunii ianuarie 2024, s-a constatat ca nu ati raportat in Sistemul National de Facturare Electronica – RO e-Factura”, se arata in notificare.

In paralel cu acest demers, documentul mentioneaza si termenele de transmitere a facturilor, subliniind importanta respectarii acestora pentru a evita eventualele sanctiuni. 

Potrivit unui proiect recent de OUG, pana la data de 31 mai 2024 nu se vor aplica sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor referitoare la transmiterea prin sistem a facturilor in termenul stabilit. Astfel, conform acestui proiect, termenul pentru aplicarea sanctiunilor este extins de la 31 martie 2024 la 31 mai 2024. 

Bolos: "Tin sa ii incurajez pe toti cei care nu utilizeaza e-Factura sa profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementari"

In continuare, redam mesajul ministrului postat pe pagina de Facebook:

"Inca de la inceputul implementarii sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare stransa si transparenta cu antreprenorii.

Nu am exclus ca va fi nevoie de imbunatatiri, tocmai de aceea ne-am angajat sa fim flexibili si receptivi la feedback. Dovada ca reprezentantii mediului de afaceri au participat la sedintele noastre si au venit cu propuneri valoroase, care s-au si implementat de-a lungul timpului.

O noua decizie care reflecta acest angajament este ca am propus extinderea cu 2 luni a perioadei in care nu se aplica sanctiuni pentru cei care nu folosesc sistemul. Am pus astazi in consultare actul normativ care reglementeaza acest aspect, pentru a fi adoptat in urmatoarea sedinta de Guvern.

Asadar, cei care nu tin cont de termenul-limita de 5 zile lucratoare pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, vor fi sanctionati de la 1 iunie 2024.

Este o prelungire solicitata de mediul de afaceri, pentru a permite persoanelor impozabile sa isi continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor. Cu aceasta ocazie, tin sa ii incurajez pe toti cei care nu utilizeaza e-Factura sa profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementari, care au intrat in vigoare inca de la 1 ianuarie.

Tot astazi, am trimis indrumari in SPV care cuprind pasii de facut pentru utilizarea sistemului catre toti cei care nu au raportat facturi pana acum."
 

Foto: pexels.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice