search

Anulare datorii fiscale de catre instanta. Monografia contabila privind sume restituite de ANAF

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024
Scopul prezentului articol este de a prezenta monografia contabila pentru anulare datorii fiscale de catre instanta. Astfel, o societate a castigat in instanta un proces cu ANAF prin care acesta din urma a restituit debitul privind impozitul pe profit constituit in urma controlului de fond, precum si dobanda si penalitatile calculate.
 
Care este monografia contabila privind aceste sume restituite de ANAF - impozit pe profit/dobanda penalitati? Avem obligatia de a depune rectificari la d101 sau de a recalcula impozitul pentru perioada 2015-2018? Procesul verbal de control a fost emis in 2020.
 
Potrivit Reglemenentarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, in debitul contului 7581 sunt reflectate ,,sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii privind asigurarile sociale, ajutorul de somaj, impozitul pe profit/venit, taxa pe valoarea adaugata, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, fonduri speciale, dividende de platit si alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438).
 
Nota contabila anulare accesorii:
4481 = 7581
5121 = 4481
 
Anulare impozit pe profit stabilit suplimentar:
4411 = 7581
5121 = 4411
 
Potrivit art 23 lit d) din Codul fiscal, sunt neimpozabile la calculul rezultatului fiscal,, veniturile din anularea, recuperarea, inclusiv refacturarea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din restituirea ori anularea unor dobanzi si/sau penalitati pentru care nu s-a acordat deducere, precum si veniturile reprezentand anularea rezervei inregistrate ca urmare a participarii in natura la capitalul altor persoane juridice sau ca urmare a majorarii capitalului social la persoana juridica la care se detin titlurile de participare.
 
Prin urmare, intrucat impozitul pe profit si cheltuielile cu obligatiile accesorii au fost nedeductibile la momentul constituirii, venitul inregistrat in contul 7581 este neimpozabil la calculul rezultatului fiscal.
 
Legislatia in vigoare nu mentioneaza rectificarea unor declaratii in cazul anularii in instanta a datoriilor stabilite de ANAF.


Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.  
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile