search

Anunt ANAF: Dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) este obligatorie si la automatele comerciale

Impozitul MICRO 2024: conditii pentru incadrarea ca microintreprindere
ANAF a anuntat printr-un comunicat de presa ca dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) este obligatorie si la automatele comerciale. Astfel, incepand cu data de 01 octombrie 2024, operatorii economici care nu respecta aceasta cerinta vor fi sanctionati.
 
Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale care functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligatia de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) prevazute la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, conform prevederilor art. IV din Ordonanta Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru modificarea unor termene.

Astfel, incepand cu data de 01 octombrie 2024, operatorii economici care nu vor respecta obligatia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu AMEF in vederea transmiterii datelor fiscale catre sistemul informatic al ANAF, vor fi sanctionati cu:
 
- amenda de la 8.000 de lei la 10.000 de lei;
- confiscarea sumelor nejustificate;
- suspendarea activitatii operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, pana la dotarea cu AMEF si prezentarea dovezii de plata a amenzii sau a jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, organului constatator, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. f) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 28/1999, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice