search

Autofactura pentru achizitii intracomunitare: cand exista obligatia emiterii?

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024
Potrivit art. 284 din Codul fiscal in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare in statul membru in care se face achizitia.

Autofactura pentru achizitii intracomunitare - studiu de caz

Intrebare: "Avem o achizitie intracomunitara de bunuri. Am efectuat plata in 22 februarie 2024, dar nu am primit factura. Cum se face autofactura? Autofactura este un document de intrare? Cine trebuie sa plateasca TVA? Este cu taxare inversa?"
 
In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul care transpune prevederile art. 222 din Directiva 112 sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.
 
Referitor la cursul valutar, exista diferente intre cel utilizat la recunoasterea in contabilitate a intrarilor de bunuri ca urmare a achizitiilor intracomunitare si cel folosit pentru inregistrarea in contabilitate a taxei pe valoarea adaugata.
 
Art. 319 alin (9) din Codul Fiscal prevede ca persoana impozabila trebuie sa emita o autofactura, in termenul prevazut la alin. (15), pentru fiecare transfer efectuat in alt stat membru, in conditiile prevazute la art. 270 alin. (10), si pentru fiecare operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare de bunuri efectuate in Romania in conditiile prevazute la art. 273 alin. (2) lit. A.
 
ART. 320 prevede ca persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (4) si (6) si ale art. 308 , trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator.
 
Autofactura este document emis in vederea inregistrarii TVA.
 
In baza acestui document:
- Se aplica taxarea inversa.
- Se completeaza jurnalul pentru cumparari;
- Se raporteaza achizitia prin: decontul de TVA cod 300, la randul 5 si 20, cu report la randul 5.1 si 20.1
-  Declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul A.
 
Autofactura emisa de cumparator doar in scop TVA, este echivalenta cu factura care ar fi trebuit emisa de catre furnizor.
 

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 




Noutati contabile 1722114000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile