Avem lege a turismului! Si cu ea inca niste bani publici dusi prin structuri guvernamentale - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Avem lege a turismului! Si cu ea inca niste bani publici dusi prin structuri guvernamentale

E primavara, si pe langa targurile de turism care ne arata ca toata natura se dezmorteste si se pregateste sa ne primeasca, si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ne anunta cu mandrie ca guvernul a emis noua lege a turismului in sedinta de duminica. Discutia aprinsa se poarta momentan in jurul faptului ca hotelierii vor fi amendati daca nu sunt deschisi si primitori pe durata sezonului oficial. Ceea ce nici macar nu e nou. E valabil din 2009, in baza unei Hotarari de Guvern apartinand aceleiasi doamne ministru Udrea.

Ce mi se pare ingrijorator, e aplecarea Ministerului catre sine si lipsa de solutii reale. Turismul romanesc se sustine cu foarte mare greutate si face o fata jalnica in fata vecinilor mai intreprinzatori bulgari si chiar greci. Revenim la asta.
In schimb, iata ce face noua lege: "Pentru o mai buna gestionare a domeniului, legea prevede infiintarea, de catre MDRT, a unui Sistem national de colectare si interpretare a datelor si informatiilor din domeniul turismului. In acest demers se vor folosi informatiile colectate atat de la agentii economici din turism, cat si de la institutiile si organizatiile publice si private care au legatura cu activitatile turistice. Acest sistem va permite cunoasterea informatiilor relevante din industrie, pe care se vor fundamenta deciziile pe care MDRT la va lua in legatura cu turismul." (www.mdrt.ro) In traducere, bani investiti intr-un sistem informatic (inteleg) care de asemenea are nevoie si de o structura de administrare si care promite sa functioneze numai pentru ca este al guvernului.

Si daca cumva acest sistem chiar se face, cu toate experientele triste si frustrante pe care le avem cu proiectele pe bani publici, ei bine atunci ce? La o cautare pe internet dupa sintagma "turism romanesc" se intorc rezultate pe 3 milioane de pagini. Asta inseamna utilizatori care deja au un punct de reper, care deja si-au spus of-ul sau bucuria despre turismul romanesc, plus furnizori care isi dau silinta sa stranga la un loc cele mai multe informatii si oferte. Toti acestia ar trebui sa foloseasca sistemul ministerului... de ce? In cat timp se vor muta utilizatorii relevanti pe acest sistem si in cat timp va produce el atata amar de informatie incat sa dea rezultate utilizabile? Cand banii care vin de la mine, ca cetatean, se duc pe asa ceva, vreau intai sa stiu cum s-a folosit ministerul de toata colectia de resurse gata existente pe internet.

In plus, "Activitatea de promovare turistica a Romaniei se va desfasura prin intermediul unei institutii publice, cu personalitate juridica, aflata in coordonarea MDRT, care urmeaza a fi infiintata prin Hotarare de Guvern. In cadrul institutiei va functiona un Consiliu consultativ format din reprezentanti ai autoritatii publice centrale responsabile in domeniul turismului, ai institutiei cu rol de promovare turistica, precum si din reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice locale, ai asociatiilor profesionale, patronale si de promovare turistica". In focul crizei si al restructurarilor, Ministerul Turismului ne propune inca o institutie! Una care sa promoveze activitatea turistica a Romaniei (adica exact ceea ce credeam ca face chiar Ministerul). In focul discutiilor si durerilor bugetarilor disponibilizati pentru ca tindem sa ne eficientizam, mai punem de-o echipa care sa se ocupe de asa activitate frumoasa, cum e sa promovezi tara asta prin strainatate pe la tot felul de targuri! Greu de inteles de ce e nevoie de structura asta. Poate ca altii o au si noi nu. Pe de alta parte, problema cu turismul romanesc, nu e nici pe departe lipsa promovarii. Pana sa ne laudam, ar trebui sa avem cu ce, iar noi deocamdata batem doar la preturi.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Damian - www.conta.ro
Data: 2011-03-22
Vizualizari: 3738


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-07-01
Sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu de la 1 iulie 2022. Multe situatii sunt inca neclarificate si trebuie studiata atent legislatia pentru a intelege toate prevederile.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-06-27
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman a facut cateva precizari importante referitoare la utilizarea formularului 084 care reprezinta Cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-06-24
Antifrauda si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au declansat o actiune comuna de control a activitatii de comercializare en-gros a legumelor, fructelor si produselor agroalimentare in 17 centre comerciale si puncte de desfacere dedicate din Bucuresti si judetele Ilfov si Dambovita. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services