După agitația de săptămâna trecută, când toată lumea aștepta cu sufletul la gură reacțiile piețelor financiare la injectarea masivă de lichidități, acum se pare că spiritele s-au mai calmat. Se pare că s-au calmat atât de mult, încât Banca Centrală a Japoniei a decis să retragă 1,6 mii de miliarde yeni (13,6 miliarde de dolari) din sistemul financiar.
Această decizie a fost luată datorită excesului de lichiditate cauzat de injecțiile masive executate de băncile centrale pentru a preveni o criză, relatează ziarul financiar Bloomberg. Suma retrasă este exact aceeași sumă care a fost oferită băncilor private la sfârșitul săptămânii trecute.
Oficialii băncii au extras banii prin două operațiuni de vânzare de titluri de trezorerie în valoare de 3,75 miliarde euro la începutul zilei, iar câteva ore mai târziu de 6,25 miliarde euro, operațiune ce a avut drept rezultat diminuarea lichidității din sistemul financiar și implicit creșterea dobânzilor.
"Faptul că Banca Japoniei a retras lichidități înseamnă că situația se îndreaptă spre final", a declarat Susumu Kato, economist-șef la Calyon Securities în Tokyo. "Băncile centrale din toată lumea au acționat preventiv pentru a calma temerile legate de situația creditelor", a mai adăugat acesta.
Recentele injectări masive de fonduri au făcut ca dobânda creditelor pe termen scurt a băncii centrale să scadă până la 0,2% în dimineața zilei de ieri.
"Până luni, Banca Centrală a Japoniei a trebuit să injecteze mulți bani în sistem pentru a coopera cu celelalte bănci centrale. Acum retrage surplusul", a spus Izuru Kato, economist-șef la Totan Research Co. în Tokyo. "Japonia nu a avut o problemă legată de lichidități de la început", a ținut să sublinieze acesta.
Banca centrală niponă a sărit în ajutorul omologilor din Europa și Statele Unite ale Americii, acordându-le credit pentru a asigura piețele îngrijorate de riscurile de extindere ale acestei crize generate de problemele pieței creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite ale Americii.
În plus, piețele financiare sunt îngrijorate de posibilitatea ca băncile, afectate de pierderi substanțiale, să nu acorde împrumuturi companiilor, lucru care va afecta investițiile și va provoca o scădere a ritmului de creștere al economiei.
BCE este optimistă
Banca Centrală Europeană a injectat ieri o sumă suplimentară de 17,5 miliarde euro în circuitul monetar al zonei euro prin operațiunea sa clasică de refinanțare săptămânală, după ce în cursul dimineții introdusese pe piață suma de 7,7 miliarde euro.
Banca Centrală Europeană anunțase în dimineața zilei de ieri o ofertă rapidă cu scadență la o zi, pentru a oferi lichidități băncilor care au nevoie de bani pentru a-și acoperi obligațiile și penuria de numerar cauzate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.
BCE a efectuat patru operațiuni similare începând cu data de 9 august 2007. În total, banca a injectat aproape 230 miliarde euro în circuitul monetar, informează AFP, citat de NewsIn.
"BCE observă că pe piața monetară condițiile sunt aproape de normalitate. În plus, această nouă operațiune ar trebui să acopere nevoile restante de lichidități până mâine", a comentat banca centrală.
Băncile din zona euro vor putea împrumuta bani de la BCE prin forma unui credit pe termen scurt. Astfel, băncile pot cere o anumită sumă propunând să plătească creditul la o anumită dobândă, în mod necesar superioară dobânzii de refinanțare practicate de BCE, ce se ridică momentan la 4%.
Condițiile de pe piață revin însă treptat la normalitate și bursele și-au regăsit încrederea, înregistrând creșteri începând cu ziua de luni.
Economia americană trage în jos prețul petrolului
Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a avertizat ieri că încetinirea creșterii economice din Statele Unite și impactul crizei din sectorul creditelor ipotecare riscante ar putea reduce consumul de petrol în următoarele luni. Analiza OPEC reprezintă ultimul raport publicat de grup înaintea reuniunii din 11 septembrie, în care miniștrii statelor membre vor analiza politica de producție. Prețul petrolului a coborât la circa 72 de dolari, în tranzacțiile de la New York, comparativ cu un maxim istoric de 78,77 dolari, atins la 1 august, în condițiile îngrijorării privind efectele înăspririi condițiilor de creditare din SUA.
La momentul actual, OPEC anticipează o creștere a cererii pentru petrolul produs de cartel, la 31,32 milioane de barili pe zi, în medie, în trimestrul al patrulea, volum mai mare cu 190.000 de barili decât cel anticipat în luna iulie.
Consumul mondial va crește în 2007 cu 1,3 milioane de barili pe zi, respectiv 1,5%, nivel ușor mai mare decât prognoza anterioară, pe fondul creșterii cererii din partea fabricilor japoneze, a arătat OPEC.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << âMonografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<