Banca Națională a României (BNR) a decis ieri majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25%, în contradicție cu așteptările analiștilor, care mizau pe o menținere, în condițiile în care anticipează o temperare a inflației începând din august, după un vârf de peste 9% care ar urma să fie atins în iulie.
Banca centrală a mai anunțat că va continua gestionarea fermă a lichidității de pe piața monetară prin intermediul operațiunilor de piață, acțiune care se realizează prin activități de sterilizare a excesului de lichiditate din piața interbancară, în scopul de a menține dobânzile la nivelul dorit, adică în apropierea dobânzii de politică monetară.
"Consiliul de Administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul trimestrial asupra inflației, document care evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflației și identifică principalele provocări și constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare", se mai spune în comunicatul băncii centrale, informează NewsIn.
Majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25%, la 10,25% pe an, a surprins analiștii economici, în opinia acestora creșterea fiind determinată de îngrijorările Băncii Naționale a României referitoare la evoluția inflației.
Economiștii sunt de părere că evoluția inflației este principalul factor care a stat la baza creșterii dobânzii, nefiind însă singurul, și ceilalți indicatori macroeconomici având o anumită contribuție la decizia BNR.
Bogdan Baltazar: Inflația va atinge pragul de 9%, poate chiar și mai mult
'Era de așteptat o creștere a dobânzii-cheie din moment ce toți ne așteptăm la o inflație foarte mare în luna iulie, iar banca centrală nu putea decât să acționeze cu o majorare a dobânzii de politică monetară. Cred că, în luna iulie, inflația va atinge pragul de 9%, poate chiar și mai mult', a declarat pentru Curierul Național Bogdan Baltazar, consultant financiar.
Totodată, Baltazar se așteaptă și la consecințele de pe urma acestei majorări. 'Este adevărat că vom avea și consecințe mai puțin dorite. Va crește deficitul de cont curent al României, iar moneda națională se va aprecia cu mult peste așteptările BNR', ne-a precizat acesta.
Liviu Voinea: O măsură 'insuficientă' din partea băncii centrale
Directorul Grupului pentru Economie Aplicată (GEA) este de părere că decizia BNR este una de compromis, având în vedere inflația din iulie. 'Este o decizie de compromis, având în vedere inflația care va fi atinsă în luna iulie. După părerea mea este o majorare insuficientă, dobânda-cheie trebuia crescută cu mai mult. Se va vedea atunci când se va face raportul dintre inflație și dobânda de politică monetară, care va fi undeva sub un punct procentual, ceea ce nu s-a mai întâmplat de câțiva ani buni', a declarat pentru Curierul Național Liviu Voinea, directorul GEA.
Problema inflației a fost subliniată și de economistul-șef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, și de Dragoș Cabat, președintele Chartered Financial Analyst (CFA).
"Majorarea arată că sunt îngrijorați cu privire la așteptările inflaționiste. Probabil vom vedea și o ușoară majorare a inflației prevăzute de BNR. Toate aceste măsuri, de creșteri de pensii, a salariului minim, au avut un cuvânt de spus. Nu ar trebui să ne alarmăm așa tare, pentru că în țările europene dobânzile de politică monetară depășesc chiar și 11%", ne-a declarat Lucian Anghel. Pe de altă parte, economistul BCR este de părere că banca centrală va menține nivelul actual al dobânzii până la finele anului. "Acest nivel trebuie să fie maximul pentru acest an. De aici, poate doar să scadă, pe un termen mai lung", a spus Anghel, care a adăugat că se așteaptă la o volatilitate ridicată a cursului în următoarea perioadă și, totodată, o stimulare a depozitelor în lei.
'O decizie neașteptată care arată o determinare a băncii centrale de a da inflația în jos. Nu era un moment prielnic de o nouă majorare a dobânzii-cheie. Cred că teama inflaționistă și creșterea economică au condus la creșterea dobânzii de politică monetară', a declarat pentru Curierul Național Dragoș Cabat, președintele CFA.
Dobânda-cheie atinge un nivel maxim al ultimilor trei ani
Majorarea decisă ieri este a șaptea hotărâtă de BNR în ultimele nouă luni, banca centrală urcând principalul instrument de politică monetară cu 3,25% peste rata din octombrie 2007. În contextul unui proces dezinflaționist constant, banca centrală micșorase în mod constant dobânda-cheie timp de doi ani, începând cu o tăiere spectaculoasă cu 4% în august 2005 - de la 12,5% la 8,5% - și culminând cu coborârea ratei dobânzii-cheie la 7% în iunie 2007, potrivit NewsIn.
Odată cu reinflamarea inflației din a doua jumătate a anului trecut, pe fondul secetei - care a scumpit alimentele - și deprecierii leului, banca centrală a început înăsprirea politicii monetare, prima mișcare având loc pe 31 octombrie 2007, când dobânda-cheie a urcat la 7,5%. Două alte majorări succesive - în ianuarie și în februarie - au adus dobânda de politică monetară la 9% pe an, în condițiile în care inflația anuală a ajuns în februarie la 7,97%, de la mai puțin de 4% în primăvara anului trecut. Ulterior, BNR a mai urcat încă de două ori dobânda, la 9,5% pe 26 martie și la 9,75% pe 6 mai, în paralel cu accentuarea inflației anuale la un nivel de 8,63% în a treia lună a anului. În aprilie și mai, inflația anuală s-a temperat ușor la 8,62%, respectiv 8,46%, pentru ca apoi să se accentueze la 8,61% în iunie.
Analiștii se așteaptă, însă, ca majorările decise la prețurile gazelor și energiei electrice să aducă un nou vârf al inflației anuale în lunile din vară, de peste 9%.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia <<