search

BNR mut i surprinde

Banca Națională a României (BNR) a decis ieri majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25%, în contradicție cu așteptările analiștilor, care mizau pe o menținere, în condițiile în care anticipează o temperare a inflației începând din august, după un vârf de peste 9% care ar urma să fie atins în iulie.

Banca centrală a mai anunțat că va continua gestionarea fermă a lichidității de pe piața monetară prin intermediul operațiunilor de piață, acțiune care se realizează prin activități de sterilizare a excesului de lichiditate din piața interbancară, în scopul de a menține dobânzile la nivelul dorit, adică în apropierea dobânzii de politică monetară.

"Consiliul de Administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul trimestrial asupra inflației, document care evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflației și identifică principalele provocări și constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare", se mai spune în comunicatul băncii centrale, informează NewsIn.

Majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25%, la 10,25% pe an, a surprins analiștii economici, în opinia acestora creșterea fiind determinată de îngrijorările Băncii Naționale a României referitoare la evoluția inflației.

Economiștii sunt de părere că evoluția inflației este principalul factor care a stat la baza creșterii dobânzii, nefiind însă singurul, și ceilalți indicatori macroeconomici având o anumită contribuție la decizia BNR.

 

Bogdan Baltazar: Inflația va atinge pragul de 9%, poate chiar și mai mult

 

'Era de așteptat o creștere a dobânzii-cheie din moment ce toți ne așteptăm la o inflație foarte mare în luna iulie, iar  banca centrală nu putea decât să acționeze cu o majorare a dobânzii de politică monetară. Cred că, în luna iulie, inflația va atinge pragul de 9%, poate chiar și mai mult', a declarat pentru Curierul Național Bogdan Baltazar, consultant financiar.

Totodată, Baltazar se așteaptă și la consecințele de pe urma acestei majorări. 'Este adevărat că vom avea și consecințe mai puțin dorite. Va crește deficitul de cont curent al României, iar moneda națională se va aprecia cu mult peste așteptările BNR', ne-a precizat acesta.

 

Liviu Voinea: O măsură 'insuficientă' din partea băncii centrale

 

Directorul Grupului pentru Economie Aplicată (GEA) este de părere că decizia BNR este una de compromis, având în vedere inflația din iulie. 'Este o decizie de compromis, având în vedere inflația care va fi atinsă în luna iulie. După părerea mea este o majorare insuficientă, dobânda-cheie trebuia crescută cu mai mult. Se va vedea atunci când se va face raportul dintre inflație și dobânda de politică monetară, care va fi undeva sub un punct procentual, ceea ce nu s-a mai întâmplat de câțiva ani buni', a declarat pentru Curierul Național Liviu Voinea, directorul GEA.

Problema inflației a fost subliniată și de economistul-șef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, și de Dragoș Cabat, președintele Chartered Financial Analyst (CFA).

"Majorarea arată că sunt îngrijorați cu privire la așteptările inflaționiste. Probabil vom vedea și o ușoară majorare a inflației prevăzute de BNR. Toate aceste măsuri, de creșteri de pensii, a salariului minim, au avut un cuvânt de spus. Nu ar trebui să ne alarmăm așa tare, pentru că în țările europene dobânzile de politică monetară depășesc chiar și 11%", ne-a declarat Lucian Anghel. Pe de altă parte, economistul BCR este de părere că banca centrală va menține nivelul actual al dobânzii până la finele anului. "Acest nivel trebuie să fie maximul pentru acest an. De aici, poate doar să scadă, pe un termen mai lung", a spus Anghel, care a adăugat că se așteaptă la o volatilitate ridicată a cursului în următoarea perioadă și, totodată, o stimulare a depozitelor în lei.

'O decizie neașteptată care arată o determinare a băncii centrale de a da inflația în jos. Nu era un moment prielnic de o nouă majorare a dobânzii-cheie. Cred că teama inflaționistă și creșterea economică au condus la creșterea dobânzii de politică monetară', a declarat pentru Curierul Național Dragoș Cabat, președintele CFA.

 

 

Dobânda-cheie atinge un nivel maxim al ultimilor trei ani

 
Majorarea decisă ieri este a șaptea hotărâtă de BNR în ultimele nouă luni, banca centrală urcând principalul instrument de politică monetară cu 3,25% peste rata din octombrie 2007. În contextul unui proces dezinflaționist constant, banca centrală micșorase în mod constant dobânda-cheie timp de doi ani, începând cu o tăiere spectaculoasă cu 4% în august 2005 - de la 12,5% la 8,5% - și culminând cu coborârea ratei dobânzii-cheie la 7% în iunie 2007, potrivit NewsIn.

Odată cu reinflamarea inflației din a doua jumătate a anului trecut, pe fondul secetei - care a scumpit alimentele - și deprecierii leului, banca centrală a început înăsprirea politicii monetare, prima mișcare având loc pe 31 octombrie 2007, când dobânda-cheie a urcat la 7,5%. Două alte majorări succesive - în ianuarie și în februarie - au adus dobânda de politică monetară la 9% pe an, în condițiile în care inflația anuală a ajuns în februarie la 7,97%, de la mai puțin de 4% în primăvara anului trecut. Ulterior, BNR a mai urcat încă de două ori dobânda, la 9,5% pe 26 martie și la 9,75% pe 6 mai, în paralel cu accentuarea inflației anuale la un nivel de 8,63% în a treia lună a anului. În aprilie și mai, inflația anuală s-a temperat ușor la 8,62%, respectiv 8,46%, pentru ca apoi să se accentueze la 8,61% în iunie.

Analiștii se așteaptă, însă, ca majorările decise la prețurile gazelor și energiei electrice să aducă un nou vârf al inflației anuale în lunile din vară, de peste 9%.

 



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice