search

Bon de combustibil de peste 100 euro. Se poate deduce TVA?

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Vom afla in cele ce urmeaza daca putem sa deducem TVA aferenta unui bon fiscal pentru achizitie combustibil cu valoare intre 100 si 400 de euro, bineinteles cu respectarea mentionarii elementelor obligatorii prevazute la art. 319 din Codul fiscal.
 
Asadar, potrivit prevederilor de la art. 299(1) din Codul fiscal, respectiv pct. 69(6) din NM, pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 67.
 
Art. 319 alin. (12) se refera la facturi simplificate, daca valoarea achizitiei nu este mai mare de 100 euro, inclusiv TVA.
 
Art. 319 alin. (13) se refera la facturi cu o valoare mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro, inclusiv TVA. Valoarea in lei se determina prin utilizarea cursului de schimb valutar al B.N.R. valabil la data la exigibilitatii TVA (data emiterii facturii/bonului fiscal de catre furnizor/prestator).
 
In cazul bonurilor fiscale eliberate pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii cu valoarea (inclusiv TVA) mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro, art. 319 alin. 13 lit. a si alin. 21 din Codul fiscal si pct. 94 alin. 2 din Normele metodologice de aplicare prevad ca pentru acestea se pot emite facturi simplificate cu respectarea procedurii stabilite prin norme. Astfel, procedura prevede ca, in vederea emiterii de facturi simplificate cu valori cuprinse intre 100 si 400 de euro, Directia generala de legislatie Cod fiscal si reglementari vamale din cadrul Ministerului Finantelor, la solicitarea persoanelor impozabile interesate sau din oficiu, va consulta Comitetul TVA.
 
Persoanele impozabile interesate care solicita consultarea Comitetului TVA pentru emiterea de facturi simplificate trebuie sa prezinte Directiei generale de legislatie Cod fiscal si reglementari vamale motivatia solicitarii emiterii de astfel de facturi. Daca nu sunt indeplinite conditiile minimale prevazute de lege si/sau se constata ca nu exista motive obiective pentru solicitare, aceste informatii se comunica solicitantului. Solicitarile avizate favorabil de Directia generala de legislatie Cod fiscal si reglementari vamale se transmit in vederea consultarii Comitetului TVA, iar ulterior ministrul finantelor emite un ordin prin care aproba emiterea facturilor simplificate.
 
Prin urmare, un bon fiscal cu valoare mai mare de 100 euro si mai mica de 400 de euro si care contine informatiile precizate (nume si CUI furnizor/prestator, denumirea bunului/serviciului, cota si valoarea TVA, CUI beneficiar) poate fi considerat factura simplificata, iara TVA este deductibila, daca sunt indeplinite conditiile legale amintite, respectiv daca emiterea lor este aprobata prin ordin al ministrului finantelor, in vederea respectarii procedurii prevazute de norme la care se face trimitere prin art. 319 alin. 13 din Codul fiscal.
 
In mod normal, bonul fiscal respectiv ar trebui sa contina si o mentiune cu privire la ordinul ministrului finantelor la care se face referire in norme.
 

Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice