search
conta.ro cauta meniu
search

Bonuri de combustibil achitate cu cardul personal al administratorului: Cum procedezi legal si corect

La o societate, in urma unei verificari contabile de rutina, s-a constatat ca anumite facturi si bonuri fiscale pentru motorina au fost achitate cu cardul personal al administratorului. Situatia a iesit la iveala in momentul analizarii contului 5125 – „Conturi la banci in valuta”, unde au ramas in sold cateva sume aferente acestor documente. La o examinare atenta, s-a observat ca respectivele plati nu au fost efectuate din contul bancar al firmei, ci direct din fondurile personale ale administratorului – care este, de altfel, si salariat al societatii.
 
Aceasta situatie ridica o intrebare practica si frecvent intalnita in activitatea financiar-contabila a firmelor: cum poate fi restituita legal si corect suma aferenta acestor plati, astfel incat cheltuiala sa fie recunoscuta si inregistrata corespunzator in contabilitate?
 
Raspuns: In ceea ce priveste plata efectuata de un administrator, conform Codului civil:
Art. 1.474 alin. (3): Plata facuta de un tert stinge obligatia daca este facuta pe seama debitorului.
 
Art. 1.593 1.595: Subrogarea nu opereaza automat, ci doar daca:
- exista contract de imprumut cu data certa (ex: inregistrare la notar);
- se declara expres ca plata a fost facuta cu banii imprumutati in acest scop;
- chitanta de plata/sau factura mentioneaza sursa banilor.
 
In lipsa acestor conditii, administratorul nu devine automat creditorul societatii. Firma poate recunoaste datoria fata de administrator numai printr-un acord expres intre parti.
 
Astfel, firma poate recunoaste datoria fata de administrator doar daca isi exprima vointa in mod explicit.
 
Pe de alta parte, daca administratorul a platit din fonduri proprii o cheltuiala clar in interes de serviciu, atunci nu mai actioneaza ca tert in sens juridic, ci ca reprezentant al firmei, iar firma isi poate asuma direct acea plata si cheltuiala, fara sa vorbim despre subrogare in drepturile creditorului.
 
Codul civil spune ca Plata facuta de un tert stinge obligatia daca este facuta pe seama debitorului, dar Tert este o persoana straina fata de raportul juridic dintre societate si furnizor. Insa, daca administratorul actioneaza in interesul si pentru firma pe care o conduce, el nu este un tert, ci reprezentantul legal al debitorului.
 
Astfel:
- firma ramane debitorul, iar
- plata se considera efectuata de firma prin reprezentantul sau.

 
Daca administratorul a facut plata in exercitarea mandatului sau, nu este tert , ci mandatar., deci, firma poate inregistra direct cheltuiala si datoria fata de administrator, fara a fi nevoie de:
- contract de imprumut,
- mentiune pe chitanta ca banii au fost imprumutati,
- formalitati de subrogare (art. 1595 Cod civil).
 
Daca firma doreste sa permita ocazional ca administratorul sau salariatii sa efectueze cheltuieli in interesul societatii din fonduri proprii, atunci este necesara adoptarea unei politici contabile si proceduri interne clare in care sa se stabileasca:
ce tipuri de cheltuieli pot fi efectuate in interesul firmei;
de catre cine, in ce limite, cu ce documente;
in ce conditii firma le accepta la decontare si restituire.
 
In ceea ce priveste decontarea si ulterior restituirea, conform OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, se poate utiliza formularul Decont de cheltuieli. In acest caz se considera echivalentul unui avans de trezorerie decontat ulterior

Concluzie

In opinia mea, este suficient ca:
-administratorul sa justifice cu bonuri/facturi;
-firma sa aprobe decontul si sa plateasca suma.
 
Dar, asa cum am mentionat ar trebui sa aveti definita aceasta politica si procedura


Raspuns oferit in luna mai 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici