search

Bunuri second-hand. Model de monografie contabila

Prezentam in continuare un model de monografie contabila pentru bunuri second-hand.
 
Specialistul nostru precizeaza ca regimul special pentru bunurile second hand este prevazut la art. 312 din Codul Fiscal. Acest regim se aplica de persoanele juridice ce au rolul de revanzatori dar numai de cele care sunt inregistrate ca platitori de TVA, conform art. 316 din Codul Fiscal.
 
Bunuri second-hand - monografie contabila: raspunsul specialistului
Daca societatea dumneavoastra este neplatitoare de TVA, nu poate aplica regimul special de TVA.
 
In cazul in care societatea se inregistreaza ca platitor de TVA aceasta va putea aplica ulterior regimul special.
 
In cadrul acestuia se tine evidenta separata pentru stocurile de bunuri supuse regimului special.
 
Persoana impozabila revanzatoare poate aplica regimul normal de taxare pentru orice livrare eligibila pentru aplicarea regimului special.
 
Potrivit pct. 86 alin. 3) din Normele de aplicare a Codului fiscal optiunea prevazuta la art. 312 alin. (3) din Codul fiscal se exercita pentru toate categoriile de bunuri prevazute la respectivul alineat si se notifica organului fiscal competent si ramane in vigoare pana la data de 31 decembrie a celui de-al doilea an calendaristic urmator exercitarii optiunii.
 
Regimul special de TVA pentru livrarile de bunuri second-hand se aplica de catre persoanele revanzatoare pentru bunuri pe care le-au achizitionat din interiorul Comunitatii, de la unul dintre urmatorii furnizori:
o persoana neimpozabila;
o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.
Baza de impozitare este marja profitului exclusiv valoarea taxei aferente. Marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare in cursul perioadei si pretul de cumparare aferent achizitiilor efectuate in cursul perioadei.
 
Pretul de vanzare constituie suma obtinuta de persoana impozabila revanzatoare de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret.
 
Pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma obtinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la persoana impozabila revanzatoare.
 
In cazul in care totalul marjei profitului pentru o perioada fiscala, alta decat ultima perioada fiscala a anului calendaristic, este negativa, marja se reporteaza pe perioada fiscala urmatoare prin inregistrarea acestei marje negative ca atare in jurnalul special.
 
Baza impozitare = Marja profitului TVA aferenta Baza impozitare = Marja profitului / 1,19
 
Deducerea si colectarea TVA
 
Persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunurile achizitionate, in masura in care livrarea acestor bunuri se taxeaza in regim special.
 
 
Pe factura de vanzare nu se va inscrie TVA aferenta.
Persoanele impozabile nu au dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunuri care au fost sau urmeaza sa fie achizitionate de la persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea acestor bunuri de catre persoana impozabila revanzatoare este supusa regimului special.
 
Inregistrarea achizitiei marfurilor:
371 = 401
 
Vanzarea bunurilor ca neplatitor de TVA:
5311/411 = 707
 
Descarcarea gestiunii:
607 = 371
 
In cazul inregistrarii ca platitor de TVA si aplicarii regimului special
 
Inregistrarea achizitiei marfurilor:
371 = 401
 
Vanzarea bunurilor cu inregistrarea TVA aferenta marjei si fara a fi evidentiata in factura:
5311/411 = %
707
4427
 
Descarcarea gestiunii:
607 = 371
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar. 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice